IMG-2902479ce5c43c750f3d807e393920a3-V

Stoni fudbal – od vašarske zanimacije do svetskih takmičenja

Donji Petrovci-Iz Donjih Petrovaca kod Rume krenula je sremska stonofudbalska priča. Čak i u Vojvodini, jer još jedan organizovani trening centar postoji samo u Pančevu. Nekada glavna vašarska zanimacija sada je podignuta na znatno viši nivo, je u Srbiji postoji Federacija stonog fudbala Srbije sa sedištem u Pančevu. Priču u Sremu pokrenuo je Lazar Ješić iz Donjih Petrovaca, osnovavši Klub stonog fudbala KSF Srem Donji Petrovci. U ovo selo je u oktobru 2015.stigao prvi profesionalni sto za stoni fudbal, jedan od osam postojećih u Srbiji. Sada u Donjim Petrovcima postoji klub koji vodi Lazar Ješić, sa desetak aktivnih i još toliko manje aktivnih članova.

IMG-da40691a11dcc0b1cc9e372c95968a02-V

-Razlika između vašarskog i onog koji smo gledali na seoskim slavama i ovog profesionalnog je u ceni, stolovi su profesionalni i mnogo skuplji, kao i podloga, igrači, loptice i pravila koja su striktno definisana. Imamo i profesionalne sudije. Iako smo svi odrasli na stonom fudbalu i to je bio početak, sada je ovo daleko profesionalnije i nije samo zabava, kao što je počelo. Postoji više disciplina, pojedinačna muška ili ženska ili dubl, postoji i miks dubl-muško ženska ekipa. Postoje i discipline gde u singlu mogu da igraju žene protiv muškaraca, kao i juniorske i seniorske konkurencije, kaže Lazar Ješić.

Sada u Donje Petrovce na profesionalnu igru dolaze članovi iz okolnih sela, ali i iz Stare Pazove.

IMG-7e9c1bbd5c2e1d9555e73022b472dafd-V IMG-214d9cc88b1381597f4831e5a896dc44-V

-Stoni fudbal smo igrali od malih nogu, uvek je bilo nas nekoliko malo boljih, a 2014.u decembru sa otišao na prvi turnir u Novom Sadu, gde sam igrao na amaterskim stolovima. Tada je bilo 32 ekipe, a naša ekipa je bila prosečna, iako smo važili za dobre igrače. Tada sam video koliko sve to može da bude profesionalno, koliko su ljudi uvežbani, jer je većina njih imala svoje stolove kući. Tada sam rekao sebi da ću i sam nabaviti sto i najavio svoj dolazak naredne godine. Tako je sve i počelo, dodaje Ješić.

Za godinu dana je sa svojim partnerom u ekipi osvojio drugo mesto na nezvanično prvenstvo Srbije u dubl disciplini. Od 2015.do danas bilo je mnogo turnira, domaćih i međunarodnih, a protivnici su bili najbolji svetski takmičari. Tada je rezultat je bio u drugom planu, spram osećaja kada igraš utakmicu protiv svog idola, kaže Ješić.

IMG-dc86c7a91234f10b225f30f0417b265e-V

Sistem takmičenja i turnira najsličniji je organizaciji teniskih turnira. Turniri se održavaju tokom cele godine širom sveta, organizuje ih svaka federacija iz 59 zemalja članica Svetske federacije. Postoji i pet najvećih svetskih turnira koji se poklapaju sa markom svetski priznatih proizvođača stolova za stoni fudbal. Nemci su ekipno najbolji na svetu i najorganizovaniji, dok pojedinačno najbolji igrači dolaze iz Sjedinjenih Američkih država. Srbija se trenutno nalazi na 27.poziciji, od 59 zemalja, što i nije tako loše s obzirom na finansijsku situaciju i to da se igrači i timovi praktično finansiraju sami. Klupska Liga šampiona prošle je održana u Beogradu, gde je  učestvovalo 20 timova u muškoj i 5 u ženskoj konkurenciji. Tada su Srbiju predstavljala dva muška i jedan ženski tim.

-Mnogima od nas stoni fudbal je izduvni ventil od svakodnevnih aktivnosti, deluje opuštajuće, kao i svaki vide rekreacije. Potrebna je veština koja se stiče treningom, određena fizička spremnost, iako ne deluje tako, moguće su čak i povrede, a u svakom momentu treba biti fokusiran na protivnika i na igru, pa se time vežba i koncentracija. Ako neko želi da se bavi stoni fudbalom, treba imati volju i nešto slobodnog vremena, zaključuje Ješić.

Na svetskom nivou, konkretno iz Francuske, lobira se da stoni fudbal postane zvanična sportska disciplina, čak i olimpijska. A klub iz Donjih Petrovaca će polovinom decembra organizovati prvo klupsko takmičenje gde će se članovi međusobno nadmetati u više disciplina. Stoga je publika dobrodošla u Donje Petrovce, Zaključio je Lazar Ješić, član Reprezentacije Srbije u stonom fudbalu.

 

S.Belotić

 

Projekat „Rumska sela- probudimo usnule seoske sokake“ sufinanira Opština Ruma
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Ruma