dAN MANGULICE

Kako je mangulica ponovo zaživela

Pokret gorana Sremska Mitrovica i Specijalni rezervat prirode Zasavica najveći je čuvar  starih rasa Srbije. Kako ističe upravnik Rezervata, Slobodan Simić, mitrovački gorani sa ovim poslom počeli su pre 17 godina i to sa mangulicom koja je, kako i dolikuje, počela da odmotava veliko klupko koje je do tada, ljudskom nemarnošću bilo više nego zamršeno.

Bojanove-mangulice-u-Carobnoj-hrastovoj-dolini- Sve je zapravo počelo od uvaženog profesora Gajića sa Poljoprivrednog fakulteta, koji je, slušajući šta mi želimo, a vodeći pri tome računa o svrsishodnosti postojanja jednog rezervata prirode uspeo da nam obezbedi šest mangulica koje su tada bile poslednji tip u rasi. U međuvremeno smo uspeli da je razmnožimo, ali i da, paralelno sa tim, odradimo kvalitetnu propagandu. Danas je mangulica odlično rangirana rasa i ja se nadam da će u vremenu koje je pred nama njena upotreba biti sve veća. To bi bilo odlično i korisno ne samo za ljude, već i za oživljavanje postojećih rasa koje se, ukrštanjem, mogu znatno unaprediti, priča Simić.

Da ova priča nije bez osnova, možda najbolje svedoči podatak da trenutno na području Srbije ima između pet i deset hiljada mangulica. Možda ova brojka i ne deluje previsoko, ali, smatra Simić, ako se u obzir uzme da je pre malo manje od dve decenije jedva spašena od nestanka, razloga za zadovoljstvo ima na pretek.

-Raduje me to što smo od nekoga ko je počeo vrlo skromno, došli u poziciju da više ne možemo čak ni da ispratimo sve proizvođače mangulice. U početku smo mi bili ti kojima su se ljudi obraćali, koji su delili mangulice i podsticali ljude da se ovom rasom bave. Danas stvari stoje drugačije, pa ima proizvođača koji su i veći od nas, što je za svaku pohvalu. Pokazalo se da manuglica može da osigura i odličnu zaradu i verujem da će to biti jedan od razloga zbog kojih će se ovoj rasi ljudi sve više okretati. Živimo u vremenu u kojem se mora misliti i na ekonomski momenat i bilo bi suludo ne ukazati ljudima i na prednosti koje u toj sferi manuglica pruža. O tome koliko je meso mangulice zdravo, ne vredi mnogo pričati, jer je to opšte poznata stvar. Zapravo, ja u šali volim da kažem da se i na mangulici pokazuje koliko je tradicija dobra i koliko je korisno da je se držimo, nastavlja priču Simić.

MANGULCIESvake godine na Zasavici se organizuje i dan posvećen upravo mangulici. Toga dana prave se domaći proizvodi od ove rase svinje: kobasice, čvarci, slanina, kuva se paprikaš, a ne nedostaju i posetioci koji tada imaju priliku i da kupe sveže prerađevine.

– To je dan kada mi prezentujemo šta sve mangulica može da pruži. To je jako važno, jer smatram da će ljudi, pošto se uvere u izuzetan kvalitet ove rasi dobiti želju da nabavljaju njene proizvode, što u prevodu opet znači da se može očekivati i porast broja grla koja se uzgajaju. Sve je to jako važno za opstanak i ravoj manuglice koja je u prošlosti očuvala i proslavila Srem, zaključuje Simić.

Projekat „Autohtono je naše” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u ovom projektu nužno ne održavaju i stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti