Guske ponovo osvajajusatrince

Šatrinci, selo koje čuva guske

Pre par godina bilo je tek pet-šest gusaka po domaćinstvu, sada ima i po 50 i nadamo se da će to biti još masovnije. Sada je proizvodnja gusaka rentabilna i ekonomična. Posebno što gusaka nema u okolini već samo kod nas, kaže Janika Takač, predsednik Saveta mesne zajednice Šatrinci

20191005_144955Piše: S.Belotić

Guske su spasile Rim, a danas pomažu i jednom od najmanjih iriških sela, Šatrincima. A i Šatrinčani pomažu da se ova domaća rasa živine održi i ne zamre, s obzirom na to da se ovoj vrsti proizvodnje polako ponovo vraća stari sjaj. Tome doprinosi i seoska manifestacija Guščijada, koja širom Srema, ali i daqe, promoviše guščije meso i čuščiju mast kao veoma zdrave proizvode, posebno za lečenje plućnih bolesti. Posle dugogodišnjeg zatišja, sve veći broj meštana Šatrinaca, zahvaljujući i samoj Guščijadi, ponovo gaji ovu pernatu živinu, jer je potražnja za guščijom masti i mesom sve veća.

Janika Takac- Pospešujemo proizvodnju gusaka, jer ako su guske spasile Rim, nama Šatrinčanima će bar pomoći. Još uvek nismo došli do onog nekadašnjeg nivoa, ali polako se primičemo tome, jer sve više ljudi gaji guske. Do pre par godina bilo je tek pet-šest gusaka po domaćinstvu, sada ima i po 50 i nadamo se da će to biti još masovnije. Sada je proizvodnja gusaka rentabilna i ekonomična. Posebno što gusaka nema u okolini već samo kod nas, kaže Janika Takač, predsednik Saveta mesne zajednice Šatrinci.

U Štrincima gotovo da nije bilo kuće koja nije gajila guske. Onda je usledilo zatije, ali kako se ljudi ipak pomalo okreću zdravijoj domaćoj hrani, tako se i guske vraćaju u šatrinačka gazdinstva. Neko ima samo par komada , a neko i veće jato. Svako ima guščijih proizvoda za sopstvene potrebe, a mnogi i za prodaju.

Robi Varga-Tradicija gajenja gusaka u mom domaćinstvu je jako duga, traje generacijama, od kad znamo za sebe, i to ne samo u mojoj porodici, nego u celom selu. Nekad su Šatrinci bili siromašno selo, a nisu ni sad mnogo bogati. A jedina hrana koja je uspela da opstane uz malo ulaganja su bile guske. Zamenili smo teze, nešto što je vazilo za sirotinjsku hranu, danas je najzdravija hrana. Guske se hrane prirodi, pasu travu, nema koncentrata, to je nekad bila hrana siromašnih, danas tradicionaln, zdrava i skupa. Sve se promenilo. Nekad je u proseku svaka kuća imala od 30 do 50 gusaka, a od kako se odrzava Guščijada, ljudi ponovo gaje guske u većem broju. Za Guščijadu povećamo broj, da se koja guska proda i da se proda guščija mast koja je jako zdrava za disajne organe, posebno za decu, ili da se maze na grudi ili da se razblazena stavlja u supu. Ja konkretno nemam više od 20 do 30 gusaka, isključivo za svoje potrebe, meso ne prodajem, samo mast, govori Robi Varga iz Šatrinaca.

Guščije meso je zdravo, mast još zdravija, koja provereno leči od bronhitis i astmu. Sve više kupaca interesuje za proizvode iz ovog sela. Zbog toga je ponovo sve više gusaka u šatrinačkim domaćinstvima. Još uvek ne može da se živi isključivo od toga, ali prodaja raste, a kupci dolaze iz svih krajeva. Cena za kilogram očišćenog guščijeg mesa je 600 dinara, kilogram guščije masti je od 2.500 do 3.000 dinara.

Mariska Sabo- Ja u domaćinstvu imam oko40 gusaka. Nekada je gusaka u selu bilo daleko više, a sada se broj i jata ponovo povećavaju. Sve je više odgajivača koji se u poslednje vreme aktivnije bave time. Gledamo da to odrzimo, jer je sve veće interesovanje za guščiju mast. Meso takođe dobro ide i potraznja je prilično porasla, posebno od kako se u našem selu odrzava Guščijada. Kupci se sve više interesuju za naše proizvode i polako sve ponovo dobija smisao. Guščija mast je tokom cele prošle godine bila izuzetno tražena, a kupci dolaze sa svih strana, prodavali smo čak i u inostranstvo. Prošle godine je potažnja bila tolika da nisam imala dovoljno, tako da sam ove godine pojačala proizvodnju. Verovatno je celo tržiste usmereno na naše selo, jer gusaka više nema nigde. Guščije meso je jako zdravo, guska ceo dan pase travu na livadi, pije čistu vodu, nema brige da li je meso zdravo, kaže Mariška Sabo iz Šatrinaca.

Guske ponovo osvajajusatrinceI na kraju treba razbiti još jedan mit. Kad vam neko kaže da ste kao guska, slobodno to prihvatite kao kompliment. Jer pogrešno je misliti da su guske glupe životinje. Ćurke možda jesu, ali guske nipošto. Dovoljno je samo jednom jednu gusku iz jata odvesti na pašnjak, i oa će se nepogrešivo zajedno sa ostalim guskama vratiti u svoje dvorište. To će vam reći sve i jedan odgajivač iz Šatrinaca. Stotine gusaka svaki dan izlaze na pašnjak u okolini sela, a kad dođe veče, svaka ide svojoj kući, osim kada u komšiluku živi neki gusan, ali i ta ljubav brzo prođe. Upravo zahvaljujući tradiciji ovog sela, ova domaća rasa će opstati, a pluća mnogoh korisnika će biti daleko zdravija.

Projekat „Autohtono je naše” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u ovom projektu nužno ne održavaju i stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti