• utorak, 19. mart 2024.
Rumski gimnazijalci najbolji mladi inovatori u Sremu
Reportaža
0 Komentara

Rumski gimnazijalci najbolji mladi inovatori u Sremu

29. novembar 2019. godine

Ovo je bila prilika da se učenici podstaknu na kreativno i inovativno razmišljanje, koje će im svakako biti potrebno kada iz škole krenu u „stvarni svet“

Piše: S.Belotić

Učenici Gimnazije „Stevan Puzić“ Ruma najbolji su mladi inovatori u Sremu. Na nedavno održanom Takmičenju mladih inovatora do 17 godina u inovaciji njihovih sagledavanja budućnosti ka preduzetništvu“ u Inđiji, osvojili su prvo mesto. Takmičenje su organizovali Savez pronalazača Srbije i Opština Inđija, a sa preduzetničkim idejama i inovacijama predstavilo se ukupno 28 ekipa iz celog Srema. Talentovani rumski đaci su za odličan nastup nagrađeni Poveljom „Mihajlo Pupin“  i laptop računarom. Ekipu Gimnazije „Stevan Puzić“ su činili učenici prve godine Miloš Mrkić, Nemanja Spasojević, Sara  Janić, Mirjana Ralić i Anja Tubić. Pripremala ih je profesorka Ljiljana Pantelić.

najbolji mladi inovatori u sremuOni su na ovom takmičenju predstavili ideju o kompostiranju, koja je bila u skladu sa propozicijama takmičenja i obuhvatila je više zadatih oblasti. Mladi inovatori su mogli da predstave inovativne ideje u obalsti informacionih tehnologija, zelene ekonomije, poljoprivrede i turizma. Za mlade gimnazijalce presudan je bio plakat u kabinetu za geografiju. Tako su rešili da predstave invativnu ideju o pravljenju komposta od biljnih otpadaka, što je primenjivo bilo gde, a kada su propozicije takmičenja u pitanju, ideja je pokrla dve obalasti: eko-proizvodnju i poljoprivredu.

– Ja sam  kabinetu za geografiju videla plakat o kompostiranju i tu mi je došla ideja da bismo takvu inovaciju mogli da prezentujemo na takmičenju.  Znali smo da kompostiranje postoji, ali nismo odmah u potpunosti znali šta je to. Usledilo je istraživanje, rasparava i na kraju smo odlučili da to bude naša tema,  rekla je  učenica Mirjana Ralić.

– Imali smo kratak period  da  se pripremimo, ali smo uspeli.  Ideje  i informacije smo tražili na interentu, a vodili smo i računa o budžetu koji je neophodan da bi se jedna poslovna ideja poput naše realizuje. Mislim da smo bili prilično precizni, jer smo u našoj ideji predvideli da imamo i partnere, poljoprivrednike koji bi nam dali parcelu, javno komunalno preduzeće koje bi nam dalo vozača i prevozno sredstvo za prevoz i  prikupljanje bio otpada, i na kraju Kazneno-popravni zavod koji bi nam obezbedio radnu snagu, kao što to možemo da vidimo da se inače radi, obrazložila je Anja Tubić, učenica prvog razreda rumske gimnazije.

Za samo nekoliko dana ovi đaci su pripremili prezentaciju, a pre samog takmičenja, imali su još jednu proveru pred četvrtacima. U inđijskom kulturnom centru svoju ideju su predstavili u najviše 10 slajdova i za svega četiri minuta. Toliko je bilo dovoljno da ubede žiri da su urpavo oni najbolja ekipa.

– Nisam očekivao da ćemo biti prvi, jedino je Miloš bio siguran u to da ćemo pobediti. Konkurencija je bila jaka, bilo je mnogo dobrih prezentacija.  Bilo je različitih kreativnih ideja, ali mnogi su iskakali iz zadatih tema. Naša ideja je bila inovativna, realna, uključila je više partnera i zato je bila uspešna, kaže Nemanja Spasojević, učenik.

Plaketa– Naš projekat je bio realan, obuhvatio je više oblasti koje su bile zadate na takmičenju, a to su poljoprivreda i zaštita životne sredine. Mnogi na takmičenju su izašli iz okvira zadatih tema, pa možda zato nisu bili uspešni kao mi. Ovo što smo mi uradili može da se primeni bilo gde, a zdrava proizvodnja je budućnost, rekla je učenica Sara Janić.

Ovo je bila prilika da se učenici podstaknu na kreativno i inovativno razmišljanje, koje će im svakako biti potrebno kada iz škole krenu u „stvarni svet“.  Savladavanje školskog gradiva je jedno, a inovativnost i njeno predstavljanje biće presudno za sve mlade ljude u vremenima koja dolaze.

– Bili su jedna od retkih ekipa koja je uspela da kratko i jasno u zadatom roku da predstavi svoju ideju. To je važno, da imaju dobar nastup kojim lakše „serviraju“ svoju ideju, što će im svakako mnogo značiti u narednom periodu i dalje kroz život, rekla je profesorka Ljiljana Pantelić.

– Gimnazija jeste zahtevna, u ovoj školi mnogo se uči, ali uvek sam kao direktor ponosna na svoje đake koji se angažuju i u vannastavnim aktivnostima i koji se sa skoro svih takmičenja vraćaju sa nagradama, dodala je Sofija Blagojević, direktorka Gimnazije „Stevan Puzić“ Ruma.

Osim nagrade koju su dobili učenici rumske Gimnazije „Stevan Puzić“, Povelju za podršku svojim srednjoškolcima dobila je i Opština Ruma. Takmičenju su prisustvovali predstavnici organizatora, Saveza pronalazača Srbije i Opštine Inđija i predstavnici Pokrajisnkog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: