72199588_529217767861418_2307251560918286336_n

Folklor razvija društveni život u selu

Klenak-Nema lešpeg okupljanja za mlade u selu od neke sportske sekcije ili folklora. Nekada je to i jedini vid okupljanja gde se mladi druže, treniraju, neguju tradiciju i uče pravim životnim vrednostima. U Klenku je to specifično, veliko selo koje administrativno pripada Rumi, a na samo koji kilometar udaljeno od velikog Šapca, odavno je prevazišlo rivalitet između Sremaca i Mačvana, jer tako im je lakše. Isti princip je i sa folklorom. Šabački KUD „Abrašević“ pre tri godine je „prešao“ i preko Save, pa u prostorijama Mesne zajednice Klenak funkcioniše klenačka sekcija ovog društva koja okulja tridesetak dece i roditelja koji zajedno igraju. Tu su se okupili mališani kao mlađa grupa, zatim izvođački sastav, a priključilo im se i nekoliko roditelja, koji su u folkloru videli dobar vid rekreacije i druženja. Svi zajedno su ovih dana uveličali obeležavanje godišnjice oslobođenja ovog sela u Drugom svetskom ratu, ali tu su i tokom ostalih događanja u selu, poput seoske slave, manifestacije „Ivanjdanjski dani“, koju urganizuje Udruženje žena „Ljiljan“ klenak i slično. Goran Džinović, umetnički rukovodilac KUD „Abrašević“ Šabac, treću godinu zaredom vodi i klenačku decu i kaže daje zaselo ovo izuzetno dobar vid druženja i angažovanja mladih.

72199588_529217767861418_2307251560918286336_n

-U Klenku već tri godine držimo sekciju „Abraševića“. Ovakva priča može da zaživi u selu, a za  to treba imati dosta strpljenja i volje. Zato posebno apelujem na roditelje da prvenstveno oni guraju decu u nešto što je lepo, posebno ako vide da njihova deca imaju talenta. Članarina  je simbolična, a dobrobit za decu od velikog značaja. Deca vole folklor, druženje i očuvanje tradicije. Uspeli smo da dobijemo prostor u mesnoj zajednici, koji nam za sada zadovoljava sve  uslove. Za sada imamo sekciju mlađe dece, kao dečiji ansambl, imamo izvođački ansambl sa starijom decom i rekretaivce, mame koje vole da igraju i kod nas se rekreiraju, ali i nastupaju. Dobra nam je sardnja sa ostalim udruženjima i organizacijama u selu, mesna zajednica nam je ustupila prostor, što je znak da smo podržani, tu je i udruženje žena. „Abrašević“ je uvek tu da pomogne da se razvija i svako selo, da mladi i ovde dobiju neke društvene sadržaje, gde mogu da se druže, uče nešto novo, to je za njih veoma dobro. Nauče kako se neguje prijateljstvo, kako se pomaže mlađima i starijima, uče kako se živelo i kakvi su bili običaji u Srbiji pre sto-dvesta godina, kako se u Srbiji igralo i kako se ta tradicija prenosi sa  kolena na koleno, a to ne mogu naučiti u gradu u kafiću. Na ovaj način se neguje i patriotizam, kaže Goran Džinović.

74877377_2388402477924656_4067271069386407936_n

Probe se održavaju dva puta nedeljno u prostorijama Mesne zajednice, oprema i nošnja stiže i Šapca, a u rad su uključeni svi, pa i roditelji, koji takođe vole da zaigraju. Prostora ima da dece bude još više, a najbolji promoteri su sami članovi KUD „Abrašević“, sekcija Klenak.

-Igramo i vežbamo dva puta nedeljno, a ja sam ovde tri godine. Upoznali smo mnogo drugara, naučili smo mnogo toga novog, išli smo na dosta koncerata, dolaze nam i gosti. Mnogo nam znači što i u našem selu imamo nešto, čak mislim da nam je ovde daleko lepše nego da se okupljamo u gradu. Naučimo nešto novo i narodno, rekla je sedamnaestogodišnja Ivana Pavlović, članica KUD-a iz Klenka.

-Ja igram paralelno u Šapcu i u Klenku, član sam prvog ansambla. Ovde shvatite šta znači prijateljstvo, druženje, koncerti, ostajanje posle  koncerata i probi. KUD „Abrašević“ predstavlja igre  iz Istočne Srbije, Šumadije, igre iz Zapadne Srbije, igre iz Mačve, Šopske igre i još mnogo toga. Godinama unazad  učestvujemo na raznim manifestacijama, konertima i turnejama. Posetili smo mnogo toga, Poljska,  Francuska, Italija, Grčka. Ovde stičemo prijatelje iz Srbije i iz inostranstva, a strancima je uvek fascinantna naša igra, naši koraci i nošnja. Dosta je bitno da se skrene pažnja, da mladi sa ulice dođu na folklor. A fizička aktivnost je verovatno veća nego i kod samih fudbalera, govori Stefan Lazić iz Klenka.

Oni su već stari igrači, a najveći poduhvat je zainteresovati one najmanje. Oni koji su se već „zaukali“ kažu da rado dolaze na probe, gde uče i gde se i dalje kao deca igraju.

-Igram oko 2 godine, zanimljivo je  i ima puno igara, vežbamo i družimo  se, volim da vežbam korake i kada nisma na probi. Od svega mi je najlepše druženje, kaže Tea Sekendek, desetogodišnja članica „Abraševića“ iz Klenka.

-Ovde igram od početka, oko tri godine, družimo se, putujemo i dolaze nam gosti. Ovo nam je obaveza posle škole, ali nam nije teško i sa uživanjem idemo na probe, a trener je super, dodaje Danijela Jezdić, koja pohađa 3.razred osnovne škole u Klenku.

66224414_10217401459846094_1179089550635433984_n 65373829_10217327384354253_6104408189984309248_n

Pored toga što je folklor aktivnost koja može da stane rame uz rame i sa sportom, što kod mladih razvija osećaj za negovanje zajedništva i tradicije, deci omogućava da vide druga mesta, da putuju širom Srbije i u inostranstvo.

-Deo folklora su i putovanja koje ovaj vid aktivnosti pruža. Ima dece koja drugačije ne bi mogla da odu na more, ili u neku dalju zemlju. Imali smo  sreće da su naša mala deca ove godine išla na more, u novembru idemo na Taru, starija sekcija je ove godine išla u Poljsku, u Republiku Srpsku u Foču, u Grčku na Kefaloniju, tako da im je to još jedn plus, jer za simboličnu cenu mogu da vide ceo svet. O fizičkoj aktivnosti ne treba posebno govoriti, ovde su aktivni, ispravljaju svoje držanje, dok irgaju moraju i mentalno da se uključe u ono što rade, jer to je ozbiljna fizička aktivnost, a najvažnije, ovo je timski rad gde su svi isti i ravnopravni, zaključuje umetnički rukovodilac, Goran Džinović.

Mladi folkloraši iz Klenka su možda i imali sreće, jer za razliku od mnogih koji su u rumskim selima počinjali od nule, oni su otvaranjem sekcije u svom selu pristupili Kulturno umetničkom društvu „Abrašević“Šabac koje postoji od 1905.godine i u kom odavno postoje svi uslovi za vežbanje i nastupe.

S.Belotić

 

 

Projekat „Rumska sela- probudimo usnule seoske sokake“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Kategorije Projekti Ruma