Susečane sve manje zanima fudbal

Susek - Smešten na sredini puta između Srema i Južne Bačke, maleni Susek trenutno broji blizu 850 stanovnika, uz tendenciju stalnog opadanja broja meštana. U ovom selu čiji žitelji sebe sve manje vide kao Sremce, ali, ako je za utehu, ne i kao Bačvane, sve je više praznih kuća. Omladina koja završi osnovnu školu odlazi u Sremsku Mitrovicu, Bačku Palanku ili Novi Sad. Mladi koji žive u Suseku svoje slobodno vreme mogu da provedu u Fudbalskom klubu Susek koji trenutno igra u novosadskoj fudbalskoj ligi, u najnižem rangu takmičenja.

Kako kaže prvi čovek sela Živan Stanojević, predsednik Saveta Mesne zajednice Susek, putovanja na mečeve nisu jeftina, a ako se tome pridoda i podatak da klub plaća putne troškove igračima koji dolaze iz drugih sredina, situacija postaje još teža.

- Novosadska gradska liga je tokom godina rasla, odnosno došlo je do pripajanja većih mesta kao što su Gardinovci, Žabalj, Titel i druga. To nama znači da moramo da idemo i do Vilova i Loka da igramo, distanca je i do devedeset kilometara, pa vi sada vidite koliko tu treba novca. Mi imamo i tu podršku lokalne samouprave, Sportski savez Opštine Beočin nam izlazi u susret koliko god se može, sponzora nekih sa strane nema i da nema nekoliko nas entuzijasta, ne znam kako bismo izdržali. Ja sam bio igrač i stalo mi je do kluba. Vodim decu na mečeve, kosim, zalivam i teško mi padne kada znam da fudbal sve manje zanima čak i one Susečane koji su u klubu igrali. Mi fudbal doživljavamo kao zabavu za mlade, kao rekreativnu zanimaciju i ne razumem želju da se i to profesionalizuje. Mi ćemo uskoro doći u situaciju da će svakom klubu trebati lap-top i stručno lice za rad sa njim, što znači dodatne troškove, a pitanje je ko će to moći da pokrije – kaže Živan Stanojević, predsednik Saveta Mesne zajednice Susek.

Prilikom osnivanja, tokom treće decenije prošlog veka, susečki Fudbalski klub nosio je ime Hajduk i to zahvaljujući pomoći koju je klubu uručio splitski istoimenik. Nakon Drugog svetskog rata ime je promenjeno u Partizan, da bi od pre nekoliko godina poneo ime svog sela.

- Ja ne znam tačno kako i zašto, ali znam da je splitski Hajduk na samom osnivanju pomogao klub. Od “Bilih” smo dobili kompletnu opremu, lopte, dresove, sve što je trebalo i zbog toga, kada je rešavano o imenu kluba postali smo Hajduk. Nakon rata postali smo Partizan. Boje su bile crno-bela, bili smo vezani za beogradske crno-bele, a ni to mi nije baš najjasnije, pošto većina nas koji fudbal pratimo u selu navijamo za Zvezdu. Onda je došla kriza, problemi i neki sudski sporovi, usled čega smo promenili ime u Susek i tako se i danas zovemo, kaže Živan Stanojević, predsednik Saveta Mesne zajednice Susek.

S. Lapčević

Projekat “Sport za sve” finansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Beočin Projekti