69339789_373391776910081_6791663043936780288_n

Peti po redu sremski bećarac

Takmičenje u slavu paprike i paradajza

Dobrinci – U Dobrincima je proteklog vikenda održana peta po redu manifestacija „Sremski bećarac“ u organizaciji Udruženja žena „Tifani“ Dobrinci. Paprika i paradajz, pored lubenice, su povrće koje je simbol ovog sela i njima u čast se održava takmičenje u pripremanju čuvenog bećarca od isključivo domaćih proizvoda iz dobrinačkih bašti.

-Čuvamo našu tradiciju i naša tradicionalna jela. A sremski bećar paprikaš je nešto što obeležava naše selo, Srem i leto. Tada je ova hrana najbolja, na kojoj su odrastale generacije Dobrinčana i mnogih Sremaca. Još kada se priprema od domaćiih paprikai paradajza, kojih ovde ima u izobilju, onda nema bolje promocije Dobrinaca i bećarca, rekla je Slavica Begović, predsednica Udruženja žena „Tifani“ Dobrinci.

Mirko Cestici Slavica Begovic

Program je organizovan u porti seoske crkve, takmičilo se oko 15 ekipa, među kojima i ekipe Mlina Dobrinci i kompanije „La linea verde“ koje posluju u ovom selu i koje su takođe podržale manifestaciju. Podrška je stigla od Opštine Ruma i Mesne zajednice Dobrinci.

-Manifestacija promoviše naše bogatstvo, u ovom slučaju to je staro jelo, pogodno da se jede u vreme leta i vrućine. Bećar paprikaš se brzo spremi i sve imate u bašti. Promovišemo domaću proizvodnju, a ne industrijsku hranu. Promovišemo i naše  selo, to se vidi po sve većem broju učesnika, manifestacija ne traje dugo, ali se pročulo za nju i želimo da svaka godina bude sve bolja, rekao je Mirko Čestić, predsednik Saveta mesne zajednice Dobrinci.

Verica Mirazic iz Crne BareDragan Lucic Surcinac

Sremski bećarac se ne kuva samo u Sremu. Spremaju ga i Mačvani, a među njima u žene iz udruženja „Crnobarke“ iz Crne Bare kod Bogatića, koje su učestvovale na manifestaciji.

-I u Mačvi se sprema bećarac, to je i kod nas omiljeno letnje jelo. I kod nas ima domaće paprike i paradajza. Tajne nema, na vrelom ulju ili masti se dinstaju luk i paprika, dodaje paradajz, zatim začini, vegeta ili so, ko šta voli. Nema bolje letnje hrane, priprema se brzo, tada je ukusniji, za razliku od gulaša, koji se kuva dugo. Vitamini se sačuvaju. Nekad se sa strane u žar ubaci i koji krompir. Ipak, ovde nam je druženje bitnije od rezultata, jer posećujemo jedni druge, družimo se i razvijamo društveni život u selu, govori Verica Mirazić, iz Udruženja žena „Crnobarke“ Crna Bara.

Ovo jelo podjednako dobro spremaju i muškarci i žene.

-Naše žene Surčinke u udruženje primaju i Surčince, mi momci vozimo, vučemo, nosimo i kuvamo, a one će kad dobiju nagradu da se hvale kako su i najbolje kuvarice. A što se tiče bećarca, nema tu velike tajne, spremamo od onoga šta dobijemo, a to su luk, paprika, paradajz, malo ljute paprike i samo so. Nema zdravije htane od bećarca, pogotovo ako je povrće neprskano. Brzo se skuva, a brzo se i pojede. a može da se sa strane ubaci i koji krompir u žar, malo slanine na štapiću, da Sremac može da radi na njivi. Ovo je čuvanje tradicije sremačkih jela, danas teramo neku novu modu, a pred nama imamo najlepšu i najzdraviju hranu. A najzdravije je jesti ono što raste u našoj okolini i kada mu je sezona, kaže Dragan Lučić, muški predstavnik Udruženja žena „Surčinke“.

 

Svako ima svoju tajnu ili način pripreme bećarca, ali na kraju je stručni žiri ipak imao zadnju reč. Pripremljene bećarce ocenjivali su profesori kuvarstva iz Srednje stručne škole  „Branko Radičević“ Ruma, Dušan Đorđević i Nikola Stepanović i maturant ovog smera Uroš Arsenović.

Ziri Dusan Djordjevic, Nikola Stepanovic i Uros Arsenovic

-Za dobar bećarac je potreban svež luk, paprika i paradajz, sve mora biti sveže. U Dobrincima je to tako. Ocenjivali smo ukus, strukturu, izgled, izbor namirnica i kompletan utisak. Bećarac je autentično jelo, vezuje se za ovaj period godine, zdravo je jer se priprema od svežih domaćih namirnica, laganih za ovaj letnji period kad je vrućina i kada ljudi imaju dosta posla. Brzo se i lako sprema, i spada u lako, ukusno i jeftino jelo. Nekada se smatralo da je to jelo za sirotinju, pripremalo se u velikim količinama da bi se prehranile porodice, koje su ceo dan radile na njivi. Danas je srećan onaj ko jede prirodnu domaću i zdravu hranu, kaže Uroš Arsenović, član žirija.

Bryo krunjenje kukuruza

A prvo mesto, prema oceni žirija osvojile su članice Udruženja žena „Morovićanke“ iz Morovića, drugo „Surčinke“ iz Surčina i treće Udruženje žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika.

Tokom programa nastupili su i mladi članovi AKUD „Dobrinci“ i hor iz Stare Pazove, a bilo je organizovano i takmičenje u brzom jedenju kukuruza i krunjenje kukuruza.

S.Belotić

Projekat „Rumska sela- probudimo usnule seoske sokake“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Kategorije Projekti Ruma