negovanje viteskih tradicija foto sremske novine m mileusnic

Negovanje viteških tradicija

Dragorad Mašić ponovo nosi titulu vojvode mačvanskog, a drugo i treće mesto u  viteškim igrama pripalo Marku Petroviću i Vukašinu Vukoviću, mladićima iz Salaša Noćajskog

Tekst: S.Đaković

Foto:  M.Mileusnić 

награђени са Драгорадом Чупићем- војвода мачвански Драгорад Машић први с деснаStudent iz sela Dublje Dragorad Mašić, pobednik je  ovogodišnjih viteških igara u Salašu Noćajskom. Njemu je uz titulu vojvode mačvanskog dodeljena novčana nagrada i plaketa.  Drugoplasirani je Marko Petrović iz Salaša Noćajskog, a treće mesto zauzeo je Vukašin Vuković iz istog sela, koji su nagrađeni novčanim nagradama i  plaketama .

negovanje tradicija foto m mileusnic sremske novineViteške igre su tradicionalni i neizostavni deo programa obeležavanja Sabora u slavu i čast Stojanu Čupiću – Zmaju od Noćaja koji je 27. put održan u Salašu Noćajskom 15. septembra. Pokrovitelj sabora je i ovog puta bio Grad Sremska Mitrovica,  organizatori su Mesna zajednica Salaš Noćajski i istoimena crkvena opština, dok je organizator „Mačvanskog prela” – prigodnog kulturno-umetničkog programa mitrovački Centar za kulturu „Sirmijumart”.

GRADONACLENIKPrisutne je na saboru pod lipom u dvorištu seoskog hrama, u ime grada pozdravio gradonačelnik Vladimir Sanader i istakao da je negovanje tradicije, sećanja na ličnost kakva je bio Stojan Čupić, naša zajednička obaveza.

– Vojvodina Stojan Čupić je bio simbol otpora protiv Turaka i  poruka svim generacijama koje ovde žive da pamte i sećaju se.  U vreme savremenih tehnologija ovakve stvari se brzo zaboravljaju kao što se zaborave zločini na primer, na Spomen groblju u Mitrovici za vreme Drugog svetskog rata. Negovanje ovakvih sabora je dobar podsetnik za sve one koji žive na teritoriji Mačve i šireg područja i on doprinosi boljoj slici našeg područja  – istakao gradonačelnik Sanader.

Upravo takve poruče šalju ovogodišnji pobednici višeboja. Dvadesetgodišnji Dragorad Mašić  želi da učestvovanjem u saboru i sličnim manifestacijama oživi tradiciju svog kraja koja je zapostavljena.

витешке игре- Veliki motiv su mi bili organizatori, nije mi sve bilo lako kod izvođenja zadataka za bodovanje, ali treninzima pokušavam da to što mi nije lako ispravim – kaže Mašić i dodaje da  mladi slabo danas poštuju staru tradiciju i da ona gubi svoj značaj.

Trećeplasirani Vukašin Vuković iz Salaša Noćajskog ima samo 15 godina, učestvuje u takmičenju prvi put a učestvuje zato jer je to tradicija njegovog sela. Jeste bio treći ali smatra da je važno  učestvovati.

Za predsednika Saveta MZ Salaš Noćajski Dragorada Čupića čast je i zadovoljstvo što se ovakva manifestacija događaju.

– Savet mesne zajednice, crkveni odbor u saradnji sa gradom  održavamo manifestaciju. Starji se prisećaju dela vojvode Čupića, a mlađi tek uče. Nadmetanje je u diciplinama bacanje kamena s ramena, nadvlačenja na brvnu, skok u vis skok u dalj i nadvlačenje klipa a ove godine smo imali šest takmičara – veli Čupić.

DSC_9158Svetkovina u čast Zmaju od Noćaja počela je litrugijom i parastosom Stojanu Čupuću održanom u seoskoj crkvi,  program je nastavljen već pomenutim viteškim nadmetanjem, a nakon intoniranja himne Bože pravde” sledio je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali  besednik Aleksandar Krstajić, recitatori i dečiji hor Sirmijumarta”, Folklornog ansambla „Branko Radičević”, folklor i recitatori Osnovne škole  „Dobrosav Radosavljević Narod”.  Program je vodila Gordana Lukić.

Kategorije Reportaža