• četvrtak, 18. april 2024.
Dan japanske kulture
Kultura | Vesti | Ruma
0 Komentara

Dan japanske kulture

26. septembar 2019. godine

Ruma- Izvođenjem japanske i srpske himne Srpskog pevačkog društva Ruma u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ počelo je obeležavanje Dana japanske kulture u Rumi. Osim  savetnika u Ambasadi Japana, Tecuja Cubote, manifestaciji su prisustvovali predstavnici Opštine Ruma i direktorka, nastavnici i učenici OŠ „Dušan Jerković“ Ruma.  Dan japanske kulture organizovalo je Udruženje srpsko-japanskog prijateljstva „Srce Srema“ Ruma. Pripremajući se  za manifestaciju, učenici škole su zajedno sa roditeljima i nastavnicima učestvovali u radionicama na kojima su izrađivali kokeši lutke, koje po japanskom verovanju deci donose sreću i štite kuću od zla. Učenici su se predstavili i izradom origami figurica od papira, haiku poezijom i likovnim radovima. Osim Dušanove škole, predstavnici japanske ambasde posetili su i zen baštu koja je japanskim sredstvima pre nekoliko godina otvorena u susednoj školi „Veljko Dugošević“ i Ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Poletarac“.

-Veoma mi je drago što sam danas u poseti Rumi. Divna je prilika da vidim kako na lep način pokazujete svoju ljubav prema bogatoj kulturi i kulturnoj baštini Japana negujući veštine kao što je origami, ali i da volite japanske mange i haiku poeziju. Iskreno se nadam da ćete nastaviti da upoznajete našu kulturu, našu zemlju i da ćete na taj način biti most prijateljstva između Japana i Srbije, rekao je Tecuja Cubota, savetnik u Ambasadi Japana u Republici Srbiji.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: