izdvojena

Stvaralaštvo od pletenog papira

Bezbroj raznih sitnica neophodnih u svakodnevnim životu, ali i kao poklon, Anica  stvara od novinskog papira, koji reže u trake, pa savija u rolne i boji

Tekst: S.Đaković

Foto: M.Mileusnić

од папира се могу израдити многи предметиPapir je čudnovata stvar, ali ko bi čovek rekao da se od njega može napraviti baš svašta, da  služi raznovrsnim namenama od  pisanja  po njemu  i brisanja, pa sve do izrade ukrasa. Ovo  poslednje od novinske hartije pravi Anica Zubić, domaćica iz Šida.

Anicu često možete videti na pijaci, na vašaru, i na manifestacijama etno karaktera koje se održavaju u ovom i okolnim mestima gde se ova Šiđanka ističe rukotvorinama. Jer, pažnju plene one njene recimo, minijaturne rukotvorine, gotovo igračke izrađene pletenjem papira, a takvih je kod nje najviše.

Ima na Anicinoj tezgi različitih stvarčica – ukrasa: dečijih kolica, figurica životinja, cvetića, lutkica, zečića, a napravila je  i posebno pleteni korset u koji se može staviti flaša pića pa je to zaista neobičan poklon ili ukras za kuću.

Ovoj ženi ne nedostaje mašta, a da je to istina, vidi se po šarenilu na njenoj tezgi, gde ima bezbroj raznih sitnica neophodnih u svakodnevnim životu, a pre svega za poklon. Već godinama unazad ona ih stvara od novinskog papira, koji reže u trake, pa savija u rolne, boji, a od tih obojenih traka plate te maštovite predmete. Kada ih izradi i oboji. oni izgledaju kao da su od šiblja, a ne od papira.

Аница Зубић поред своје тезгеUpozali smo Anicu Zubić u Laćarku na manifestacijama “Kujnica na šoru” a razgovarali sa njom na “Laćaračkoj fijakerijadi”. I tu je  donela svoje papirnate pletene šarene ukrase. Nije bila jedina sa tim asortimanom, ali je bila posebna zbog neobičnih predmeta i pojedinih njihovih mini izdanja – jer iako mali ne mogu se ne primetiti cegerčići, šeširići, cvetići ili ukras poput mamih dečijih kolica… Taj posao je njen hobi i izvor prihoda za život.

Ova Šiđanka radi samostalno, odnosno nije ni pri jednom od udruženja žena, plete papir kad god stigne i izlaže ga gde god je pozovu ili ona sam odluči da ode.  U asortimanu ima mali pleteni klavir, ukosnice, ružice, pa i krigle za pivo … Veli – sve što napravila traže ljudi. Kupuju cegere, šešire,  korsete, a ono što traže ona bez problema napravi.

Papirnate ukrase i uopšte rukotvorine ona izrađuje strpljivo i spretno. Sve mora da bude dekorisano i lepo da bi privuklo pažnju posmatrača i kupaca jer bez toga nema krajnjeg efekta.  Roba bi stajala na tezgi. Savladala je tehniku izrade do detalja, sama bira motive i oblike koje pravi i sve to joj čini zadovoljstvo. Dok tako bude  Anica Zubić će plesti hartiju i praviti svoje rukotvorine.

Kategorije Reportaža