• petak, 29. mart 2024.
Rudarski hleb sa sedam kora
Vesti | Vrdnik
0 Komentara

Rudarski hleb sa sedam kora

6. avgust 2019. godine

Vrdnik – Dan rudara, 6.avgust i ove godine obeležen je polaganjem venaca na spomenik stradalim rudarima u vrdničkom rudniku 1958.godine. Vence su na ovaj spomenik položili predstavnici Opštine Irig, sportskih organizacija, RGP-RGS Vrnik, naslednika nekadašnjeg rudnika uglja, građani i rodbina nastradalih. Ovo je bila prilika da se ukaže počast Ljudevitu Jeraju, Franji Majhenšeku, Slobodanu Raviću i Ivanu Kinu, rudarima koji su poginuli 24.marta 1958.godine obavljajući svoj težak posao u rudniku mrkog uglja u Vrdniku.

-Kao i svakog 6.avgusta smo se okupili kako bi odali počast i zahvalili se ovim divnim ljudima, rudarima koji su poginuli radeći svoj težak posao i kojima Vrdnik danas duguje mnogo. Da nije bilo rudnika i rudara, ne bismo imali ni Vrdnik ovakav kakav je danas, ne bismo imali banju, hotele i predivne bazene. Kao i što  je rudnik mrkog uglja bio jedinstven u Vojvodini, tako je jedinstven i spomenik poginulim rudarima. Polaganjem venaca danas na jedinstven spomemnik ovakvog tipa u Vojvodini, uz prisustvo velikog broja građana jasno smo stavili do znanja da želimo da čuvamo svoju predivnu istoriju i da nastavimo putem jedinstva, sloge i tolerancije, na koji su nas vratili upravo rudari dajući nam primerali i obavezu da još dugo čuvamo multietničnost i multikulturalnost našeg Vrdnika, po kojima smo daleko poznati. Iskreno se nadam da ćemo još dugo godina ovaj dan obeležavati svečano i dostojanstveno poštujući svoju tradiciju, rekao je prilikom polaganja venaca Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: