дочек гостију

Neguju tradiciju sela

Ovoga puta manifestacija je sadržajem bila  drugačija od dosadašnjih, jer se učesnici nisu predstavljali štandovima sa rukotvorinama koje izrađuju, već su to učinili kolaž priredbom, a izvođači bili domaćini i gosti

Tekst S.Đaković

Foto: M.Mileusnić

ништа без тамбурашаUdruženje žena “Dika” iz Kuzmina nedavno je uspešno realizovalo jubilarnu, 10. po redu, manifestaciju “Kuzmin nekad i sad“ uz učešće 25 udruženja iz Srema, Šumadije, Podunavlja, Mačve i drugih regiona Srbije. Ovoga puta manifestacija je sadržajem bila  drugačija od dosadašnjih, jer se učesnici nisu predstavljali štandovima sa rukotvorinama koje izrađuju, već su to učinili kolaž priredbom, a izvođači bili domaćini i gosti.

Pred publikomispred Kulturnog centra Kuzmina, kojoj ni kiša nije poremetila pažnju,počelo je  izvedođenje  muzičko – scenskog i folklornog programa povodom jubileja. Istina program je, ipak, zbog kiše, bio preseljen u salu gde je i realizovan.

srbislava cvetinčannPredsednica Udruženja žena “Dika” Srbislava Cvetinčanin  kaže da su manifestaciju  pokrenuli kako bi sačuvali tradiciju svog kraja, a ova i slične manifestacije upravo time koristite. Tome  vredno doprinose  32 članice ovog ženskog udruženja.

– Mi smo se u prethodnim godinama trudile da prikažemo sve ono što pokazuje kako je izgledao Kuzmin nekad i sad. Ovo je jubilarna manifestacija, prikazaćemo to i ovog puta, ali kroz pesme, igre i muziku, ali i običaje – veli  Srbislava Cvetinčanin.

Glavna podrška manifestaciji stigla je iz lokalne samouprava, zato je skup pozdravio Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport. On je u svom obraćanju istakao važnost sećanja za sve narode.

– Manifestacija “Kuzmin nekad i sad”  jedan je vid negovanja tradicije, jer  ako nje je nema nema onda jedan narod kao da i nije postojao – rekao je uz ostalo Zoran Miščević.

игре из шумадијеU Kuzmin su krajem jula, doputovali članovi  25 udruženja žena,a  bilo je i kulturno umetničkih i drugih društava. Došli su gosti iz okoline Vrnjačke Banje, Saraorca, Čalme, Ležimira, Čerevića, Ilinaca, Jamene, Laćarka… od kojih su mnogi dali učesnike u programu priredbe. Među učesnicima su bili i mališani iz privatnog vrtića “Tamaris kids” iz Kuzmina koji su za ovu priliku pripremili dve koreografije – “Irski ples” i “Vrtić naš”.

– Drugari su uvek spremni, uvek jedva čekaju da dođu pred publiku. Nakon toga, bili su u Šidu na otvaranju Dečijeg šidskog kulturnog leta, a onda u Laćaraku na Festivalu dečijih osmeha – kaže Tamara Žabić, rukovodilac vrtića.

Nakon veselog i zaniljivog programa organizatori su dodelili zahvalnice učesnicima , kao dokaz uspešne saradnje u negovanju tradicija.

Kategorije Reportaža