• subota, 20. april 2024.
Zaustavi vreme u pravom trenutku
Reportaža
0 Komentara

Zaustavi vreme u pravom trenutku

24. jul 2019. godine

U Sremskoj Mitrovici ima mnogo fotografa, profesionalaca i amatera,  ali je Siniša Nikolić stigao do internet stranica Nacionalne geografije. Njegove fotografije su dva puta bile  fotografije meseca u izdanjima poznatog svetskog geografskog društva

Piše: S.Đaković

Foto: S. Nikolić

NA ZLATIBO4RU JEDNE ZIME FOTO SINISA NIKOLICObično se kaže da dobra fotografija govori više od hiljadu reči, a pri tom se misli da se tako može objasniti i pokazati nešto složeno, nešto što ima duboki smisao i slično.  Sve u svemu, bez dobre fotografije nema ni dobrog teksta, dobre izložbe, dobre priče, ali ni brige o zatiti okoline, prirode i čoveka. Zato nećemo dužiti uvodom već reći da u Sremskoj Mitrovici ima mnogo dobrih fotografa profesionlaca i amatera ali da je jedan od onih čije fotografije su bile objavljene u Nacionalnoj geografiji za Srbiju,  a on je Siniša Nikolić.

Objavljene fotografije “Boje jeseni” i “Ples labudova na Savi” sa motivima gradskog parka u jesen i labudova na Savi, objavljene su pre tri ili četiri godine, ali nisu zaboravljene , posebno od onih koji šetaju pretraživačima i pronađu ih među kvalitetnim fotografijama grada na levoj obali Save.

Siniša Nikolić se profesionalno bavi sasvim drugim zanimanjem, a fotografisanje mu je veliko zadovoljstvo kome posvećuje slobodno vreme kad god ga ima. Što on reče to mu je drugi zanat, a može da bude i škola života. Govoreći o tome kada i kako je počeo fotografisati priseća se da je to bilo dok je još bio dete, ali ne bi ipak, podvlači, to daleko vreme uzimao kao vremensku distancu početka fotografisanja kao svog hobija.

POGLED NA GRAD FOTO SINIS ANIKOLIC-Zvanično sam počeo fotografisati 90-ih godina kada sam najpre fotografisao svoju porodicu, prirodu, životinje, pa sam tako i kupio prvi ozbiljan foto-aparat i krenuo u neko prvo učenje, istraživanje i igranje, rekao je Nikolić.

Ljudi koriste fotografije kako bi zabeležili i ovekovečili sve bitne događaje. Na taj način, fotografije predstavljaju čuvare naših uspomena. Fotografisanje je deo svakodnevnog života, i danas kada skoro svako poseduje fotoaparat, koristimo ga kako bi zaustavili vreme u pravom momentu, ali i izrazili svoje ideje, stavove i emocije, podseća Nikolić i objašnjava istovremeno zašto baš ovaj hobi.

сремска митровица– Naravno da postoji razlika između kvaliteta i fokusa fotografija koje su napravljene amaterski i onih koje je zabeležilo vešto oko profesionalca. Da bi napravio fotografiju visokog kvaliteta, profesionalni fotograf mora da poseduje specifična znanja – kada upotrebiti prirodno a kada veštačko osvetljenje, kako odabrati najbolji ugao, kao i naknadnu obradu fotografije, itd. Pojedini fotografi specijalizuju se za različite oblasti: slikanje portreta, komercijalno fotografisanje, fotografisanje za potrebe nauke, fotografisanje pejzaža, novinarsko fotografisanje i umetničke fotografije, podseća Nikolić.

Njega mogu da inspirišu razne stvari: ljudi, razne scene, događaji, trenuci u kojima se mogu uhvatiti određene emocije  ljudi. Isto tako voli da fotografiše i komercijalne stvari, kao što su korporativni događaji,  portreti, deca, mladenci…

Siniša Nikolić iz Sremske Mitrovice, podseća da  Nacionalna geografija Srbije svaki dan objavljuje fotografiju dana, onu koju pošalju čitaoci i koja je uredništvu najzanimljivija.  On svoje i zanimljive fotografije drugih autora  objavljuje na svom Fejsbuk Portalu 022. Tu mogu da se vide ne samo zanimljivi motivi grada,   već da se pročitaju i dobri saveti, šaljivi komentari ali i pozivi na humanitarne akcije.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: