IZDVOJENA

Porodična tradicija duga šest decenija

Iako su Todoškovići posebno ponosni na priznanje za inovativni proizvod „Eureka“, koje su dobili za svoj kulen u Briselu 1995. godine,  ove godine mogu da se pohvale i zlatnom plaketom Novosadskog sajma za visok kvalitet ocenjenih proizvoda, kao i zlatnom medaljom za svoj kulen u kati, kobasicu sa tartufima i goveđu kobasicu

UMETNUTATekst: S. Mihajlović

Foto: M. Mileusnić

Porodica Todošković iz Kuzmina bavi se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda već više od 60 godina. Naime, sada već davne 1962. godine, Milinko Miki Todošković odlazi u Nemačku gde radi u industriji mesa, uči i „krade“ zanat, vraća se i usavršava. Znanje koje je stekao kombinuje sa načinom rada specifičnim za sremsko podneblje, i to znanje se prenosi sa generacije na generaciju.

TODOSKOVICI NASTAVLJAJU TRADICIJU FOTO SREMSKE NOVINEMikijevu tradiciju u pravljenu kulena nastavio je njegov sin Nikola Todošković, a zajedno sa njim u tom porodičnom poslu učestvuju supruga Marijana i oba sina 17. godišnji Marko i 9. godišnji Luka.

-Nastavio sam da se bavim tradicionalno proizvodnjom suhomesnatih proizvoda što je nasleđe od mog pokojnog oca. On je po struci bio mesar i  nakon povratka iz Nemačke gde je proveo 13 godina, počeo je za kućne potrebe da pravi kulen. Recept smo dobili od njega, jedino novo što smo mi nedavno ubacili jeste kobasica sa tartufima. Klasičan recept za svaki kulen je meso, so, paprika, biber, ali mi u sve to ulažemo još i mnogo ljubavi i truda. Kulen dimimo na bukvi prirodno i dok zri svaki dan po nekoliko puta dolazimo u pušnicu i kontrolišemo ga. Mi naše svinje nemamo, nego ih kupujemo u selu, a u kulen stavljamo samo najkvalitetnije meso. Radimo samo zimi, dok traje sezona, a prošle godine smo tokom novembra i decembra meseca uradili ukupno oko dve tone proizvoda. Sve što proizvedemo prodamo na kućnom pragu, a imamo mušterije koje nam dolaze već 20 godina. Među njima je priličan broj i onih iz Bosne i Hrvatske – priča Nikola Todošković i dodaje da oni od ovoga ne žive, nego im je to samo dopuna kućnog budžeta.

Производи врхунског квалитетаIako su Todoškovići posebno ponosni na priznanje za inovativni proizvod „Eureka“, koje su dobili za svoj svoj kulen u Briselu 1995. godine,  ove godine mogu da se pohvale i zlatnom plaketom Novosadskog sajma za visok kvalitet ocenjenih proizvoda i zlatnom medaljom za svoj kulen u kati, kobasicu sa tartufima i goveđu kobasicu.

Uz adminstrativno tehničku pomoć Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, Todoškovići su od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu  po konkursu dobili bespovratna sredstva za uvođenje EU standarda u objekat za preradu mesa, tako da objekat u kom sada posluju ispunjava sve HACCP standarde, prerađivačka delatnost je registrovana i svi proizvodi su deklarisani. Podršku lokalne samouprave su dobili i putem konkursa koji je prošle godine sprovela Agencija za ruralni razvoj i to u oblasti marketinga. Sredstva koja su dobili po ovom konkursu iskoristili su izradu dizajna za etikete, nabavku promo materijala i postavljanje velikog reklamnog banera na kući, što je doprinelo većoj vidljivosti njihovih proizvoda.

Маријана и Никола Тодошковић из Кузмина-Država nam je izašla u susret jer je prepoznala naš rad i trud i zahvalni smo im na tome. Spremni smo da, osim za svoje potrebe, kulen, sremsku kobasicu, pečenicu i sve drugo, radimo i za tržište, a u tom pravcu smo u saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj nedavno pokrenuli svoju internet stranicu. Smatramo da ćemo tako uspeti još više i brže da stignemo do kupaca – kaže Marijana Todošković.

Kada je reč o predstojećim planovima, Todoškovići razmišljaju o razvoju i proširenju delatnosti. Međutim, bez obzira na to šta će biti u budućnosti, tvrde da nikada neće odustati od kvalitete i od svog porodičnog brenda na osnovu koga su dobijali nagrade.

Nagrade i priznanja

Никола Тодошковић са освојеним признањемTodoškovići  su osvajači mnogih nagrada: godine 1992. i 1993. dobili su zlatnu medalju za kulen na Jugoslovenskoj kulenijadi u mestu Kneževo u Baranji, Republika Hrvatska, 1995. godine u Briselu osvojili su priznanje Eureka za kulen, a iste te godine u Bugarskoj osvajaju zlatnu medalju u Varni, takođe za kulen. Naredne godine 1996. u Maroku stiže im nagrada za konjski kulen, a od 1994. do 1996. dobijaju šest zlatnih medalja na Novosadskom sajmu opet za kulen. I od mitrovačke opštine dobijaju  1997. godine najveće opštinskog priznanje – Novembarsku nagradu za ovu proizvodnju i dostignute rezultate.

Kategorije Reportaža