• utorak, 19. mart 2024.
Napravili robote koji mere atome
Reportaža
0 Komentara

Napravili robote koji mere atome

4. jul 2019. godine

Na takmičenju u Francuskoj okupilo se 33 tima iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike, a naša ekipa u kojoj su bili studenti novosadskog FTN-a odnela je pobedu

Piše: S. Mihajlović

Foto: lična arhiva

Mitrovčanin Milan Beader, student 4. godine Fakulteta tehničkih nauka smer mehatronika, bio je deo tima “PMG robotics” koji je osvojio prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju u robotici “ EuRobot 2019 “ održanom krajem maja u Francuskoj.

Победнички тим из Србије у ФранцускојOvaj nekadašnji mitrovački gimnazijalac, a danas uspešan novosadski student, kaže da je tema ovogodišnjeg “EuRobota” bila “Fabrika atoma” u čast Dmitrija Mendeljejeva,koji je pre 150 godina napravio periodni sistem elemenata.

 

– Zadatak je bio da atome, odnosno hemijske elemente koji su predstavljeni u vidu hokejaških pakova različite težine i boje, skupljamo, razvrstavamo po boji, merimo, ostavljamo na određenim mestima na stolu i na osnovu toga skupljamo određeni broj bodova. Tokom mečeva roboti su bili potpuno autonomni i u energetskom i u upravljačkom smislu, što znači da su posle starta sami obavljali zadatke i rešavali nastale situacije. Imali smo dva robota na terenu koje smo programirali da potpuno autonomno razvrstavaju atome po boji i težini i slažu ih na za to predviđena mesta, a imali smo i jednog malog robota koji je imao zadatak da se potpuno autonomno sa poda popne na teren u sklopu posebnog zadatka. Robote smo napravili kao ispitni zadatak u prvom semestru, a za takmičenje u Francuskoj smo počeli da se spremamo krajem juna. Iako nismo znali koja je tema, oformili smo tim, počeli smo da tražimo sponzore i razvijamo kretanje robota, a kada su izašla pravila takmičenja krenuli smo da razvijamo mehanizme koje će roboti imati. Pravili smo ih nepunih 10 meseci.

MILANU aprilu smo najpre učestvovali na nacionalnom takmičenju u Novom Sadu na kojem smo osvojili prvo mesto i tako se plasirali na evropsko takmičenje u Francuskoj. Tamo se okupilo 33 tima iz 16 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike, takmičili su se ekipe iz Francuske, Rusije, Italije, Velike Britanije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Kanade, Tajvana, Belgije, Alžira, Tunisa…Takmičenje je trajalo tri dana, prva dva dana smo igrali pet kvalifikacionih mečeva i nakon toga osam najbolje rangiranih timova se plasiralo u četvrtfinale. Konkurencija je bila veoma jaka, pratili smo mečeve ostalih timova, tako da svaki put kada smo saznali protiv koga treba da igramo smo donosili odluke pre meča kako će se naši roboti kretati u odnosu na protivničke, odnosno menjali smo strategiju za svaki tim. Nismo imali najbolje robote, nismo osvajali najviše poena i imali smo manji budžet u odnosu na evropske timove, ali smo strategijom uspeli da pobeđujemo – ovako o svojim utiscima sa takmičenje priča Milan Beader, student iz Sremske Mitrovice.

Vladimir Trkulja i Bogdan zagrađaninEkipa iz Srbije u četvrtfinalu je pobedila Francuze, u polufinalu Švajcarce. U finalnom meču su dva puta pobedili ruski tim “Reset” sa Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i tako su prvi put za 19 godina koliko već srpski timovi učestvuju na EuRobot takmičenju, nakon nekoliko drugih i trećih mesta, doneli Srbiji zlatnu medalju.

Milan dodaje da se još uvek ne zna dalja sudbina pobedničkih robota. Postoji informacija da će biti uramljeni u NT parku u Novom Sadu, a ukoliko se to ne desi, talentovani studenti će ih, u nedostatku sredstava, rastaviti i koristiti njihove delove za nove izazove koji ih čekaju.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: