• petak, 29. mart 2024.
Da i našim šorom kraljice krenu
Vesti | Ruma
0 Komentara

Da i našim šorom kraljice krenu

17. jun 2019. godine

Ruma-I ove godine Kraljice su išle rumskim sokacima. Stari običaj Kraljice u Rumi je posle više od jednog veka ponovo pokrenut u okviru projekta „Da i našim šorom Kraljice krenu“, koji sprovodi Ansambl narodnih igara i pesama „Branko Radičević“ Ruma. Od 2015.godine devojke obučene u narodnu nošnju obilaze  rumske domaćine  sa molitvom za boljitak, napredak i blagostanje. Ono oko čega se autori koji su proučavali ovaj fenomen slažu jeste da je sigurno posvećenem kultu mrtvih, kao i to da je nastao u matrijarhatu. Cilj projekta je očuvanje izvorne kulturne tradicije srpskog naroda na teritoriji Vojvodine odnosno Srema, na kojoj ANIP „Branko Radičević“ postoji i radi.

-Cilj je i razvijanje osećaja značaja očuvanja kulturnih, izvornih folklornih i muzičkih tekovina srpskog naroda, posebno među decom i mladima u nameri da se ove tekovine sačuvaju među mlađim generacijama kako bi mogle da se prenose u nasleđe.  Projekat predviđa da ovaj običaj dobije širu formu, te bi ovo mogla biti sjajna turistička atrakcija i brend opštine Ruma. Na zahtev rukovodstva ANIP-a,  dobili smo blagoslov od Vladike sremskog, gospodina Vasilija Popovića, za revitalizovanje i vraćanje ovog prastarog običaja gde mu je i bilo mesto – u narod. Želja nam je bila da Ruma dobije još jedno lepo obeležje i na taj način zasija na širokoj vojvođanskoj ravnici. Zahvaljujući odličnoj saradnji našeg Ansambla i Uprave Hrama Soštvija Svetoga Duha u Rumi, ovaj običaj polako dobija sve značajnije  mesto u našem gradu i među našim sugrađanima, rekao je Petar Popović, šef ANIP „Branko Radičević“ Ruma.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: