Uređeno priobalje Save

Kako Piroćanci čiste Jarak

Trojica „novopečenih“ Jarčana uredili su obalu reke Save nadomak Lovačkog doma po svom ukusu, ali i za potrebe svih meštana i putnika namernika koji u ovom delu sela žele da provedu lepe trenutke

Piše: S.Belotić

Simeon Minčić i Borivoje PetrovićSimeon Minčić, rodom iz Pirota, decenije je proveo radeći u Francuskoj, a penziju je rešio da provede u Jarku na obali Save. U neposlednoj blizini je i njegov rođeni brat Borivoje Petrović, koji je dugo živi u Rumi, napravio sebi i svojoj porodici kuću. Između njih smestio se i komšija Željko Milanović, Rumljanin, koji je ovde i ranije provodio mnogo vremena. Kako su rođena braća od istog oca i majke dobili različita prezimena, anegdota je za neku posebnu priču, a sada nam je znamiljivije pokazati kako su komšije, želeći da uživaju u lepom ambijentu, osim svojih dvorišta i kuća, uredili priobalje reke da u njemu može da uživa svako.

Reklo bi se da je Sima Piroćanac, kako ga u Jarku zovu, doneo u ovo selo zapadnjački red, rad i disciplinu. Ovde sa suprugom Žoslin, Francuskinjom, živi od 2007.godine, dok su mu ćerke i dalje u inostranstvu. Mi smo ga upoznali pre dve godine, kada je Grad Sremska Mitrovica rešio problem kanala Jarčina, pa od tada Sima potpuno volonterski upravlja radom crpne stanice, redovno pali i gasi pumpe i tako održava nivo kanala Jarčina za potrebe navodnjavanja i ribolova. Nije mu to bilo dosta, već želeći da i van svog dvorišta ima lep prizor, počeo je da uređuje priobalje. Sam je iskrčio obalu, počistio svo smeće, redovno kosi travu, postavio je klupe i stolove, kante za smeće, a da se automobili ne bi vozili do crpne stanice i uništavali travnjak, nije mu bilo teško ni da postavi jedan, kako kaže, ukrasni balvan.

vesela družina na Savi-A sad od kakao ja čistim, odmah se i drugi malo bolje ponašaju. Svi dolaze kod mene, pa kad vide da je sređeno i ostali se malo odgovornije odnose prema okolini. Sve sam sam sredio, bez trunke hemije, ne prskam ni u svom dvorištu, a ni napolju. Prvi put sam sve sredio prošle godine, a i danas sam spremio kosačicu da sredim okolinu. To nije moja površina, ali želim da bude lepo, kako u mom dvorištu, tako i napolju. Želim da i ja imam lep prizor, ali i da edukujem svojim primerom narod koji ovde dođe. Stavio sam i dve kante za smeće, tako da svako ko dođe ima gde da baci otpad. I balvan sam stavio, da ne voze kola kao ludi, pa bi završili u Jarčini, kaže Sima Piroćanac.

Turistički se pre 12 godina vozio Savom, pa su mu meštani pokazali lepu kuću na obali koja je bila za prodaju. Tako je Sima Piroćanac postao Sremac, ali onaj koji je odmah krenuo da Sremcima pokaže kako njihovo okruženje može biti daleko lepše. Tu je i njegov brat Borivoje Petrović, on 40 godina sa porodicom živi u Rumi, ali kao i mnogi, mir je našao u Jarku. Još uvek svoj objekat vodi kao vikendicu, ali veći deo vremena provodi na obali Save.

U iščekivanju asfalta- Kad je moj brat Simeon počeo da renovira svoju kuću, još uvek je radio u Francuskoj, a ja sam pomagao u pripremi njegove kuće u kojoj je sada. Pordavao se plac u blizini, pa sam se opredelio da budem tu blizu brata, imam tu i mali splav sa čamcem i svi uživamo. Svi uređujemo prostor, svi jedni druge čuvamo i uređujemo okolinu. Takmičimo se ko će lepše da sredi. Sada su u toku radovi, košenje, voće, bašta, a pored našeg posla, sređujemo i kosimo sve. Trkamo se nas trojica ko će bolje da uradi, pa produžimo i do Lovačkog doma. Postavili smo i ove letnjikovce, neka svako uživa, ali i da vodi računa o čistoći, kaže Borivoje.

Željko Milanović iz Rume, dugo je imao splav na Savi u Jarku, a u ovu držinu između Lovačkog doma i Crpne stanice na Jarčini stigao je poslednji. To ga ne izuzima od uređenja priobalja Save.

Uređeno priobalje Save- Napravili smo red, od prostora gde je skoro bila deponije, sada imamo l nesvakidašnje lep prostor, a nije retkost da i mladenci dolaze ovde na fotografisanje, posebno kada je zalazak sunca. Ovde bude puno ljudi, pa kada kosimo nama, pokosimo i sredimo za sve. Važno je da  svi odve uživamo i čuvamo okolinu, zaključuje Željko Milanović.

Jedno je pitanje kada su u pitanju rođena braća Simeon i Borivoje kako je moguće da imaju različito prezime, a drugo, još veće, kako Piroćanci, iz svog džepa uređuju javni prostor,  što uopšte nisu dužni da čine. Možda je Srem promenio Piroćance, ili su tvdnje o njihovim „zmijama u džepu“ samo pogrešni stereotipovi. Kako god, ovi ljudi iz Pirota, uredili su priobalje Save u Jarku i rado pozivaju posetioce u njihov mali raj. A da bi kompletirali ceo krajolik, potreban im je samo asfalt.

 

Kategorije Reportaža