Uros Milosavljevic i Pavle Kokanov

Inovacije učenika rumske tehničke škole

Neki od njihovih izuma koriste se u njihovoj školi i pokazuju da ideje ovih mladih momaka već imaju ozbiljnu primenu u praksi

Piše: S.Belotić

Jovica Jeremić i Aleksandar KlještanovićUčenici Srednje tehničke škole „Milenko Brzak Uča“ Ruma i ove godine su učestvovali na republičkom takmičenju u oblasti inovacija – Galaksija Kupu u Zaječaru, gde su sa svojim idejnim rešenjima među prvih deset u Srbiji. Njihov uspeh je tim veći što se zna da su svoje inovacije realizovali sa daleko manje sredstava nego što su to činili đaci iz velikih centara, Beograda, Novog Sada ili Niša. Neki od njihovih izuma već se koriste u njihovoj školi i pokazuju da ideje ovih mladih momaka već imaju ozbiljnu primenu u praksi.

Jedan od takvih izuma je Anti cheat box(kutija protiv varanja), za koji su Jovica Jeremić i Aleksandar Klještanović, osvojili šesto mesto. Ova kutija služi da se na nju tokom časa odloži mobilni telefon, kako učenici ne bi, primera radi aparat koristili za prepisivanje na kontrolnom ili pismenom zadatku. Ali nije to obična kutija za odlaganje telefona, već ona opremljena svim senzorima pomoću kojih profesor na svom računaru u svakom momentu tokom časa može da vidi da li je telefon na svom mestu, odnosno u pomenutoj kutiji. Ovaj sistem već se koristi u jednoj učionici u tehničkoj školi, a momci koji su ga projektovali kažu da bi se u skladu sa sredstvima isti sistem mogao instalirati u celoj školi.

– Anti čit boks je projekat koji bi trebalo da spreči zloupotrebu telefona u školama. Deluje čudno, ali funkcioniše, pošto  novi telefoni već imaju razvijen  NFC u sebi. Kada se telefon ubaci  u kutiju, on taj NFC detektuje i meri vreme časa i učenik može da ga uzme nazad tek kada se čas završi. Deluje jednostavno i mi taj projekat već koristimo, ima  dosta elektronike, ali smo sproveli sve instalacije koje se ne vide spolja, tako da je to gotov projekat. Ako dobijemo sredstva, postavićemo sistem u svim učionicama. Postavili smo  ga u prvi razred naše škole, da se novi učenici na samom početku školovanja odmah naviknu da za vreme časa na sigurnom mestu odlože svoje telefone, ali i da profesor ima uvid da su telefoni odloženi, objašnjava Jovica Jeremić.

– Postoje tri načina za aktiviranje, preko plave kartice, preko NFC na telefonu i NFC na kartici. Nakon što se učenik prijavi, dužan je da ubaci svoj telefon i upali diodu  koja detektuje da je učenik svoj telefon odložio na kutiju. Profesor na svom računaru vidi da je telefon odložen, i ako ga neko uzme pre kraja časa, lampice na profesorskom računaru  signaliziraju. Sada ana budućim generacijama ostaje da projekat i dalje razvijaju, dodao je Aleksandar Klještanović.

Uros Milosavljevic i Pavle KokanovTreće mesto na republičkom prvenstvu Galaksi kupa osvojili su Pavle Kokanov i Uroš Milosavljević, koji su patentirali MK box-   MK boks, koja može da čuva vredne eksponate u nekom muzeju ili u kući. Naziv patentu su dali na osnovu svojih inicijala, a pokazali su da vredne stvari mogu da se čuvaju sa malo novca.

– Kutija radi na principu zaštite, sa više senzora.  Ultrazvučni senzor emituje ultrazvučne talase na osnovu brzine kojom  se odbijaju od površine i mikrokontroleru daju  tačnu udaljenost nekog predmeta, a sve to služi kao zaštita,  ako neko  nedozvoljeno priđe našoj kutiji. Imamo i laser i foto diodu, koja radi na principu otpora, što je  više svetlosti na njoj ona daje manji otpor i tako kada se predmet ukolni sa površine, laserom se šalje signal da je neko nedozvoljeno uklonio predmet sa površine. Sistem se može unaprediti, ovo je samo prototip,  jer je  u pitanju školski projekat, ali je dokaz da sa malo  sredstava i komponenata može da se naparavi nešto korisno, kaže Pavle Kokanov.

– Sistem je najpre zamišljen da ima primenu u muzejima u kućama, kao  sistem zaštite predmeta velike vrednosti. Patent je zamišljen tako da pomoću jeftinih komponenti pruži istu sigurnost kao i skupi sisitemi po muzejima. Ovo je samo mali prikaz onoga što smo zamislili, a bili smo ograničeni sredstvima, tako da mesta za nadogradnju ima, rekao je Uroš.

Galaksija kup je republičkog ranga, održava se drugu godinu za redom, a pre toga takmičenje je nosilo naziv Arduino kup. Rumljani se već drugu godinu takmiče na Galaksija kupu i ove godine su među deset najboljih u Srbiji, a prvi kada je Vojvodina u pitanju.

Vesna Ilić, profesorka koja ih je vodila na takmičenje kaže da je sada u toku regrutovanje učenikanižih razreda da na ovom takmičenju nastave dobru tradiciju.

– Ima onih koji su željni da teoretska znanja primene i praktično. Gledamo da pravimo nešto što učenici mogu da primene i da to povežemo sa gradivom, da vide da sve ima i praktičnu primenu. To je naš doprinos budućem dualnom obrazovanju koje treba podsticati u četvrtom stepenu, rekla je Vesna Ilić, profesor Srednje tehničke škole „Milenko Brzak Uča“ Ruma.

Ognjen Ćirić predstavlja štap za slepeŠtap za slepe i slabovide

Osmo mesto za inovaciju dobio je štap za podršku slepim i slabovidim osobama, koji je patentirao Ognjen Ćirić. Njegov štap trebalo bi da slepim osobama daje zvučni i vibracini signal kada naiđu na prepreku.

– Štap nam je projekat koji  treba da pomogne osobama sa vizuelnim hendikepom da se lakše snalaze u prostoru. Ovo je samo prototip na koji sam dodao ultrasonični senzor, pa kada imamo prepreku blizu njega, on će da pošalje signal mikrokontroleru, a mikrokontroler  će početi da vibrira ili pišti, u zavisnosti od razdaljine na kojoj se naša prpreka nalazi. Osoba koja ga koristi  ga pomera levo-desno i on pred prprekom počinje da pišti i vibrira. Razvojem ovog prototipa sva elektronika može toliko da se samnji da bude smeštena u sam štap, objašnjava Ognjen.

Kategorije Reportaža