setva 2

Počinje setva kukuruza

Ruma – Poljoprivrednici iz Srema se pripremaju za setvu kukuruza, a neki su već počeli ovaj  velik posao u polju. Optimalni rok za setvu kukuruza je od početka do kraja aprila, a nedostakak padavina i suvo zemljište će otežati posao, kau i poljoprivrednici i stručnjaci.

-Da bi se otpočelo sa setvom bitno je da setveni sloj zemljišta dostigne temperaturu od 10-12  stepeni celzijusovih. Početkom aprila je temperatura setvenog sloja već dostigla temperaturu od 12 stepeni tako da su se stvorili uslovi za početak setve.

Ono što brine poljoprivrednike u ovom trenutku je nedostatak padavina i suvo zemljište. Na području opštine Ruma na pojedinim lokalitetima ozbiljnijih padavina nije bilo u poslednja dva meseca. U ovakvim uslovima predsetvenu pripremu  treba  obaviti na manju dubinu da bi se sačuvalo ono malo vlage što je preostalo u setvenom sloju. Setvu treba obaviti na veću dubinu ( 8 cm) da bi se seme ubacilo u vlažni sloj zemljišta . Setva je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera i neophodno je da se kvalitetno obavi. Neophodno je dobro podesiti i češće proveravati razmak semena u redu i dubinu setve. Brzina traktora ne treba da prelazi 7 km na čas, kaže Goran Drobnjak, iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

Kategorije Poljoprivreda Ruma Vesti