IZDVOJENA

Najlepša bašta u Srbiji

Nije sve lako za održavanje. Pojedini četinari zahtevaju oblikovanje svake sezone, odnosno pažljivo orezivanje, sadnja cveća tek predstoji ali porodici Kovačević to ne pada teško. Svi se s pažnjom odnose prema bašti

Piše: B. Rodić

1Na tradicionalnom proglašenju najuspešnijih, u poznatom sremskom selu Vojka povelju za najlepše uređeno dvorište, odnosno, baštu, dobila je porodica Kovačević. Samo dve nedelje posle toga, na Radio-televiziji Srbije emitovana je emisija „Prva bašta Srbije“ u kojoj je titulu iz naslova emisije ponela ista bašta ponosne porodice Kovačević!

Priznanja su dospela u ruke najzaslužnije za ovaj uspeh,  mlade gazdarice i domaćice velikog dvorišta Tamare Kovačević,  koja skromno kaže da baštu, ipak, održava cela petočlana porodica.

2- Suprug Dragoljub je zadužen za redovno košenje trave a sadnice, svo zelenilo i cveće pazimo nas četiri. Najstarija ćerka Kristina, vikendom, kad stigne iz škole u Novom Sadu, a Valentina koja je peti razred osnovne i Anastazija, koja ima tek godinu i po dana i ja, zalivamo baštu redovno od proleća do jeseni svaki dan. Treba nam dnevno oko dva sata za celo ovo prvo dvorište – kaže Tamara.

Dvorište porodice Kovačević dobilo je ovakav izgled polovinom prošle, 2018. godine, kada je produkcijska ekipa emisije „Prva bašta Srbije“ tražila dve bašte, odnosno dve porodice u opštini Stara Pazova. Prema propozicijama emisije iz epizode u epizodu se birala lepša bašta i u finalu se našla bašta porodice Kovačević. Tada je trebalo da na praznom prostoru superfinalisti, tri porodice, same da osmisle i urede svoju baštu, bez pomoći arhitekte, i tu su se Tamara i Dragoljub Kovačević odlično snašli. Iako nemaju mnogo iskustva u gajenju cveća i nisu u tom pogledu ni obrazovani – ona je po obrazovanju konfekcijski tehničar, on je uspešan na estradi kao pevač – ali oboje, očigledno, imaju smisla za hortikulturu i u ovoj emisiji najbolje ideje. Nagrada koju su osvojili kao prva bašta Srbije je veliki roštilj, pečenjara i furuna. Sve je to već montirano u ovom lepom dvorištu.

3Ideja da bašta u njihovom dvorištu u Vojki u ulici Svetog Save broj 18 bude ispunjena četinarima i sezonskim cvećem bila je Tamarina.

– Površina je ogromna, imala sam neke ideje kako da se sve sredi, mi smo već sami imali lepo travnato brdašce u dvorištu ali nam je u konačnom uređenju pomoglo stručno lice, arhitekta. Travu smo dosejavali, oko sadnica je malč – kora od drveta koja zadržava vlagu i kamenčići. Sve je to otporno na različite vremenske uslove, dobro se ponaša sada na snegu ali ga na proleće treba malo osvežiti, kaže domaćica.

Međutim, nije sve lako za održavanje. Pojedini četinari zahtevaju oblikovanje svake sezone, odnosno pažljivo orezivanje, sadnja cveća tek predstoji ali porodici Kovačević to ne pada teško. Svi se s pažnjom odnose prema bašti.

5- Zanimljivo je da je i mala Anastazija naučila da ne gazi i ne kida cveće, da pažljivo obilazi atraktivne sadnice mladih četinara i da ih zaliva, što najviše voli. Ni deca koja dolaze u goste, ni rođaci, prijatelji i komšije ne uništavaju zelenilo, naprotiv, primećuje Tamara, svi uživaju u lepoti. Vole da sede na panjevima, igraju se kamenčićima, koji ih podsećaju na obalu mora.

U planu je i uređenje drugog dvorišta u kojem je smeštena i mala ergela.

– Desilo se slučajno, priča Tamara, bili smo na Zlatiboru, pre četiri, pet godina Kristina, koja je tada imala deset godina, videla konje je i poželela da ima jednog. Tako je suprug kupio prvog konja.

6Od tada otac Dragoljub i ćerka Kristina ozbiljno su počeli da se bave gajenjem konja. Sada ih imaju tri, imaju i fijaker i poznati su učesnici fijakerijada u Sremu. Ali to je već neka druga priča …

 

Kategorije Reportaža