1 vukova nagrada sremske novine

Mitrovačkoj gimnaziji uručena Izuzetna Vukova nagrada

Beograd – U Beogradu je juče zaslužnim pojedincima i institucijama uručena 55. Vukova nagrada, koju dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

nagradaMitrovačkoj gimnaziji uručena je Izuzetna Vukova nagrada.

Od kako je 1964. ustanovljeno ovo priznanje, samo odabrani pojedinci i institucije imali su tu čast da se nazovu dobitnicima.

Vukovu nagradu su dobili narodni umetnik Predrag Živković Tozovac, filmski umetnik Božidar Zečević, privrednik i mecena kulture Milutin Ignjatović, muzički umetnik  Smiljka Isaković, vajar i slikar Leposava Milošević Sibinović i vajar, slikar i grafički dizajner Mirko Mrkić Ostroški.

Nagrada je pripala i Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ iz Despotovca, dramskom piscu i reditelju Bratislavu Petkoviću, „Politikinom zabavniku“ i profesoru Filološkog fakulteta Bošku Suvajdžiću.

Na predlog žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije doneo je jednoglasnu odluku o dobitnicima Izuzetne Vukove nagrade.

To priznanje su dobili književnik Pero Zubac, Mitrovačka gimnazija (Sremska Mitrovica) i Poljoprivrdena škola sa Domom učenika „Sonja Marinković“ (Požarevac).

Žiri za dodeljivanje Vukove nagrade radio je u sastavu: Akademski slikar Momčilo Antonović, književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Uroš Dojčinović, muzički umetnik Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, filolog orijentalista Darko Tanasković, prof. dr Elizabeta Ristanović, reditelj Živorad Ajdačić i slikar Radovan Trnavac Mića.

Kategorije Društvo