• petak, 19. april 2024.
Kako je iz Save izvučena potonula jahta
Reportaža
0 Komentara

Kako je iz Save izvučena potonula jahta

26. februar 2019. godine

Kako kažu očevici, jahta se 14. februara za pola sata napunila vodom i dobrim delom potonula u vodu i  mulj

Piše: S.Belotić (“Sremske novine”, dodatak “Leget”)

Aleksandar savicevicZanimljivost na obali reke Save u Jarku, ne i za vlasnika potonule jahte na Savi kod Jarka i onih koji su radili na izvlačenju, nego za sve meštane koji su 17. februara posmatrali akciju izvlačenja plovnog objekta sa obale. Kako kažu očevici, jahta se 14. februara za pola sata napunila vodom i dobrim delom potonula u vodu i  mulj. Nivo reke je manje od dva dana opao za metar i po, a jahta koja je bila uz obalu u zadnjem delu i dalje je imala opremu i pun teret. Fizika je odradila svoje i više od pola broda našlo se pod vodom. Samo teška mehanizacija, profesionalni ronioci i velika barža sa mehanizacijom iz obližnje šljunkare uz radnu snagu mogla je da izvuče brod iz vode.

Prvi deo posla morali su da obave ronioci iz Ronilačkog kluba “Žute foke” iz Sremske Mitrovice, Aleksandar Savićević i Branimir Pavlović, predsednik kluba. Kasnije je bagerom sa bare plovilo izvučeno iz Save, ispumpana je voda i akcija sprovedena uspešno, kaže Aleksandar Savićević.

Izvlacenje jahte– Prvo su morale da se postave gurtne ispod broda, odnosno ispod platforme, a to smo radili mi ronioci. Tek posle je prišla samohodna barža 88 metara, sa bagerom koji je izvlačio jahtu. Ozbiljna je akcija, nulta vidljivost, pod vodom je bila borba sa granjem, u jednom momentu sam morao da kopam kroz mulj da bih imao gde da se provučem sa gurtnom. Branimir Pavlović je tehnički ronilac, najiskusniji i moja je sreća što radim sa takvim čovekom već više od decenije. Sa njima sam se i sam specijalizovao za ronjenje u otežanim uslovima, sa nultom vidljivošću, jakim strujama i veoma hladnom vodom. Pored Branimira jako mali broj tehničkih ronilaca radi u ovakvim uslovima. Takvi teški uslovi bili su i sada, vidljivosti nema, voda je hladna, a struje jake. U ovim uslovima sve radimo na slepo, na osećaj, jer ni osvetljenje pod vodim ne funkcioniše, odnono lampe bi nam samo smetale. Akcija traje čitav dan, ali mi gledamo da radimo i završimo posao dok ima sunca, rekao je Aleksandar Savićević, tehnički ronilac.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: