• petak, 29. mart 2024.
Život i pozorište su njena scena
Društvo | Šid
0 Komentara

Život i pozorište su njena scena

3. januar 2019. godine

Osim što se bavi volonterizmom, Ana Stanojević je sa 62 godine postala i glumica  šidskog Amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” i napisala je dve knjige poezije i jedan roman

Piše: S. Mihajlović

Foto: M. Mileusnić i lična arhiva

ANASvake godine povodom Međunarodnog dana volontera Crveni krst Šid dodeljuje zahvalnice onima koji svoje dragoceno vreme i veštine posvećuju pomažući drugim ljudima. Ove godine, zahvalnicu je dobila i penzionerka Ana Stanojević iz Šida koja se već dugo godina bavi volonterizom.

Ona kroz program “Brige o starima” aktivno učestvuje u različitim aktivnostima i programima Crvenog krsta. U manifestaciji “Za sunčanu jesen života”  učestvovala je u sportskim aktivnostima i posetama domovima za stara lica, a u obeležavanju Međunarodnog dana starijih lica veliki doprinos je dala u organizaciji tradicionalnog Posela koje je i ove godine održano u Lovačkom domu u Šidu. Pored brige o starima Ana je, takođe, učestvovala i u aktivnostima u Dečijoj nedelji, kao i u manifestaciji Crvenog krsta “Trka za srećnije detinjstvo.”

KAO VOLONTERKA-U oblasti socijalne podrške Crvenog krsta Šid naša Ana je uvek rado pomaže u zbrinjavanju ugroženih lica u našoj sredini. Posebno se istakla zajedno sa drugim volonterkama u obeležavanju Svetskog dana hrane i Svetskog dana borbe protiv siromaštva, ali pružila je i pomoć i podršku u pakovanju paketa za ugrožene migrante koji su prolazili kroz opštinu Šid 2015. i 2016. godine. Takođe je učestvovala u radionici kuvanja sa ženama iz Prihvatnog centra Principovac koju smo realizovali u okviru projekta “Osnaživanje žena migranata”. Ana kao volonter učestvuje i u drugim aktivnostima gde je Crveni krst partner, a to je manifestacija izviđača “Bibićevi dani”  i likovne kolonije – ovako o Ani Stanojević iz Šida kaže Dušica Poletan, sekretar Crvenog krsta.

Protekle nedelje Anu smo sreli upravo Crvenom krstu dok se spremala da ide u kućnu posetu drugoj volonterki koja je zbog povrede ostala nepokretna. Ispričala nam je da se prvi put za volontiranje prijavila još davnih 90-ih godina, kada su u Šid počele pristizati prve izbeglice iz Hrvatske i Bosne.

–  Više volim kada mogu da pomognem nekome, nego da sedim kod kuće i gledam serije. Pošto sama živim, to je ujedno prilika i da prekratim samoću i da se družim sa ljudima, jer mi to mnogo znači. Iako imam 65 godina, na sreću zdravlje me još uvek dobro služi, pa zato i mogu da budem toliko aktivna. Malo me samo muči noga koju sam lomila prošle godine, ali ne dam se, popijem tabletu i idem dalje. Jedino mi žao što zbog te noge sada više ne mogu da povedem užičko kolo, kao što sam nekada radila – ovako kroz osmeh priča penzionerka Ana Stanojević iz Šida.

ANA NA POZORNICIOsim što se bavi volonterizmom, Ana je pre tri godine na nagovor šidskog reditelja Cvetina Aničića postala i glumica u šidskom Amaterskom pozorištu “Branislav Nušić”. Prva uloga joj je bila u predstavi “Korak do slobode”. Sa tom predstavom šidsko pozorište je gostovalo i u Rusiji, a to putovanje Ana kaže da će pamiti ceo život.

-To je zaista jedno nezaboravno iskustvo za mene koje više nikada neću doživeti. Bili smo tamo 15 dana i ono što sam tamo videla je zaista nesvakidašnje, a najdragocenije od svega mi je bilo to što sam imala priliku da naše mlade glumce upoznala malo bolje.  Iako sam bila najstariji član tog ansambla, osetila sam da su me ta mlada deca prihvatila, zbog čega mi je puno srce. Ne mogu rečima da opišem tu radost koju osećam kad sam sa njima…Nemam svoju decu, pa mi zato druženje sa njima mnogo znači. Oni su moja velika porodica, ja ih obožavam i svuda ističem da imamo divnu omladinu – priča kroz suze ova svestrana penzionerka iz Šida.

Nakon te uloge, Ana je glumila u još dve predstave: “Isusovo stradanje” i “Bal vampira”, sa kojom su Šiđani do sada nastupali već devet puta. Kaže da na sceni nikad nema tremu, a ni glumački zadatak joj ne pada teško i dodaje:

– Samo slušam reditelja i pridržavam se njegovih saveta. Sve što on kaže za mene je zakon, tako da na kraju i on i ja, a što je najvažnije i publika, budemo zadovoljni onim što pokažem na sceni.

Osim volontiranja i glume, Ana ima i još jedan hobi, a to je pisanje. Član je Književne zajednice “Šid”  i do sada je izdala dve zbirke pesama i jedan roman. Tematika koja dominira u njenim knjigama je ljubav, a u pripremi su joj još tri knjige, dečije pesme i pesme za odrasle, kao i jedan novi roman. Međutim, zbog nedostatka sredstava, njeni radovi još uvek nisu ugledali svetlost dana.

Za sve ovo čime se bavi, Ana kaže da treba mnogo odricanja, ali da njoj to ne pada teško. Dan joj kratko traje i nikada joj nije dosadno, a najviše voli kada kroz svoj rad može nekome da pomogne. Kaže da će volonterizmom nastaviti da se bavi sve dok bude mogla da se kreće, jer joj to daje volju za život.

-Na taj način ne mislim o svojim problemima niti o svojim godinama. Drugima pomognem, a meni pomaže druženje sa mladima u pozorištu. Kada me dočekaju sa osmehom i poljupcem, meni srce bude veliko kao kuća – kaže Ana Stanojević, penzionerka iz Šida i poručuje svima njenih godina da nađu neku zanimaciju kojom bi ulepšali svoju svakodnevicu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: