Djurdjica Hinic, majka sestoro dece

Velika porodica – veliko bogatstvo

Porodica Hinić je nakon „Oluje“ 1995. godine sa troje dece došla u Buđanovce, a ostalih troje na svet je došlo na ovim prostorima. Biti majka šestoro dece, pet ćerki i jednog sina, bili su dovoljan razlog za Zahvalnicu Opštine Ruma na polju promocije nataliteta, populacione politike i negovanja porodičnih vrednosti

Piše: S.Belotić

Djurdjic se bavi istocarstvomNije lako biti majka šestoro dece, ali ni nema većeg bogatstva. Ovako svoje majčinstvo opisuje Đurđica Hinić, 48-godišnja majka šestoro dece iz Buđanovaca, ovogodišnja dobitnica Zahvlanice i novčane nagrade opštine povodom Dana opštine Ruma, 24. novembra. Ona sa svojim suprugom Jovom vodi seosko stočarsko domaćinstvo u Buđanovcima i to sa dva puna radna angažmana. U ovom gazdinstvu dnevno se proizvede 300 litara mleka za Šabačku mlekaru, a danju i noći se vodi briga o potomstvu.  Kako deca rastu ta briga je sve manja, ali posao majke je rad koji nema radno vreme i traje do kraja života bez dana pauze i godišnjeg odmora.

Porodica Hinić je nakon „Oluje“ 1995. godine sa troje dece došla u Buđanovce, a ostalih troje na svet je došlo na ovim prostorima. Biti majka šestoro dece, pet ćerki i jednog sina, bili su dovoljan razlog za Zahvalnicu Opštine Ruma na polju promocije nataliteta, populacione politike i negovanja porodičnih vrednosti.

– Nagrada mi znači mnogo, neko je primetio mene i moj rad, uspeh moje dece, skromna je Đurđica.

Njena deca jesu uspešna. Najstarija je Jovana, koja ima 26 godina, rođena je u Hrvatskoj 1993. godine. Ona se zajedno sa Martom, samo godinu dana mlađom sestrom, rođenom 1992.godine priprema za polaganje pravosudnog ispita na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Treća ćerka Dragana rođena je 1995.godine i nije imala ni tri meseca kada su izbegli iz Hrvatske u Srbiju. Ona je zaposlena. Pre četrnaest godina na svet su došle bliznakinje, Jelena i Mirjana, koje sada pohađaju prvi razred Srednje stručne škole „Branko Radičević“ smer modelar odeće. Najmlađi je sin Simon, učenik sedmog razreda osnovne škole „Nebojša Jerković“ u Buđanovcima koji ma 13 godina. Po krštenice mora da se ide na različita mesta, jer su sva deca rođena u različitim gradovima. Najstarija je zbog tadašnjeg ratnog stanja rođena u Beogradu, Marta  i Dragana su rođene u Vojniću, bliznakinje  u Novom Sadu i najmlađi Simon u Rumi.

Djurdjica Hinic, majka sestoro dece- Biti majka šestoro dece, ne znam da li bih bila u pravu da kažem da je lako, ali kad bolje razmislim, jeste. Oni vode brigu jedni o drugima. Nije cilj bio imati i dečaka, mada mnogi mi nisu verovali. Čak mogu reći da je moj suprug i njihov otac bio privržen bliznakinjama i devojčicama, dok je dečak najprivrženiji meni, kaže Đurđica Hinić.

Put porodice Hinić i majke Đurđice, kao i svih izbeglih porodica nije bio lak. Đurđica se školovala za nastavnika razredne nastave, ali su je rat, izbeglištvo i majčinstvo omeli u toj nameri. Danas sa suprugom vodi porodično gazdinstvo u Buđanovcima. Kaže hiljdu je pitanja i nijedan odgovor zašto su se zaustavili u ovom selu. Ipak tu su sa nešto ušteđevine kupili staru seosku kuću. Sopstvenim snagama na tom placu podigli su novi dom za sebe i decu, iskoristili i jedan od konkursa za pomoć izbeglima da završe kuću u kojoj danas žive, rade i stvaraju. Kako kaže Đurđica, svi rade u tri smene, jer nije lako voditi brigu o 60 grla stoke koja im obezbeđuju egzistenciju. Odmora nema,slobodnog vremena je još manje, osim kada se zbog posla i obaveza mora ići do Rume. Mnogočlana porodica došla je sasvim spontano.

– Nisam planirala niti maštala o tolikoj porodici, sve je bilo spontano. Zaista nisam nikad maštala da ću imati toliko dece. Životni poziv da budem nastavnik mi je prekinuo rat. Sada radimo suprug i ja u gazdinstvu, a deca pomažu. Mogu da kažem da sam srećna majka, jer se moja deca zaista lepo slažu. Dešavaju se čarke među njima, ali dok si trepnuo, oni to reše. Radimo u tri smene, a sada ne mogu ni sama da kažem kako se sve to postigne. Deca se osamostale mnogo brže nego kada je samo jedno. Jako brzo su postali samostalni, možda to nije dobro u odrastanju, a vreme će pokazati dobre strane svega toga, rekla je Đurđica.

Sa Đurđicom nije bilo mnogo priče, velika kuća, goveda i zemlja, briga o šestoro dece ne ostavljaju mnogo vremena za priču sa novinarima. U njenoj kući prepliću se dve velike obaveze, gazdinstvo i deca, obe sa radnim vremenom u tri smene. A rade svi, od najstarijih do najmlađih, brinu jedni o drugima, pokazuju da se sopstvenom radom sve postiže, a na prvom mestu porodičnim jedinstvom i sopstvenim rukama. Zato je sasvim opravdano i jedinstveno odlučeno da se upravo ova porodica nagradi novčanim iznosom i Zahvalnicom na Dan opštine, moglo se čuti prilikom usvajanja Odluke o dodoeli priznanja na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta.

-Ono što je mene obradovalo jeste da je to obična, normalna, jednostavna srpska porodica na teritoriji Opštine Ruma. Drago mi je što se zahvaljujemo jednoj takvoj porodici i sve porodice u našoj opštini, ne samo srpske, trebalo bi da budu brojčano takve. To je nešto što nam garantuje da ćemo opstati kao narod. Drago mi je što je to jedna radnička porodica, imaju šestoto dece, od toga dvoje odličnih studenata. Obično se vodimo mišlju da su mnogobrojne porodice, bez uvrede bilo kome, korisnici socijalne pomoći, materijalno ugroženog statusa, ali ne, ovo je primer da porodica sa mnogo dece može da bude uzor svima nama koji imamo jedno, dvoje ili nijedno dete, rekao je Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma, prilikom usvajanja odluke o dodeli priznanja.

Kategorije Reportaža Ruma