Дарко Савић, узгајивач оваца из Босута

Umesto posla u gradu, izabrao ovčarstvo

Imam stotinak grla rase virtemberg, njih 70 su umatičene, a ostale su bez pedigrea. Cilj mi je da u budućnosti imam između 150 i 200 umetičenih grla, jer sam posao u jednoj mitrovačkoj firmi i napustio upravo zbog toga da bih se u potpunosti posvetio onome što volim – kaže Darko Savić, mladi poljoprivrednik iz Bosuta 

Tekst: S. Mihajlović

Foto: M. Mileusnić

Велика помоћ оца ПетраIako ima samo 24 godine, Darko Savić iz Vosuta već se opredelio da mu poljopriveda, tačnije ovčarstvo, bude životno zanimanje. U tome veliku podršku ima od svojih roditelja – oca Petra i majke Milade, koji su se, takođe, cela veka bavili ovčarstvom, mada u manjem obimu nego što to sad radi njihov sin. Oni su držali samo desetak grla, i to najviše za sopstvene potrebe, a Darko se, kada je završio srednju šumarsku školu, tom poslu posvetio ozbiljnije.

– Iako sam se zaposlio u jednoj firmi u Mitrovici, ipak sam odlučio da napustim stalan posao i da počnem da se bavim ovčarstvo, jer je to ono što sam oduvek najviše voleo. Za to imam mnogo više uslova nego za držanje svinja, pre svega mislim na objekte, a pred toga, bolja je i otkupna cena jaganjaca nego tovljenika, tako da mi je to bio glavni razlog zbog kojeg sam se opredelio za ovaj posao. Ovce sam čuvao još od malih nogu, hranio sam ih i brinuo se o njima, pa sam ih tako i zavoleo. Trenutno imam stotinjak grla, rase virtemberg, njih 70 su umatičene, a ostale su bez pedigrea. Takođe, za ovce mi ne treba toliko hrane, jer su one pola godine na paši. S obzirom da živimo u delu Bosuta koji se zove Pustara i koji se nalazi uz Savu, onda nam je to idealno mesto da možemo da ih čuvamo od kuće, pošto smo uz sam atar i to nam je prednost. Zimi spremamo minimalnu dohranu od onoga što proizvedemo na svojoj zemlji. Zemlje nemamo puno – oko 3,5 hektara u svom vlasništvu, zatim neke oranice koje smo uzeli u zakup i državno zemljište koje obrađujemo. Sve ukupno to je nekih petnaestak hektara – ovako o svom poslu priča mladi poljoprivrednik Darko Savić iz Bosuta i dodaje da su ove godine na osnovu prava prečeg zakupa od države dobili šest hektara, a nada se da će dogodine biti još više, jer su sada povećali broj grla.

Мајка Милада брине се о јагањцимаZa nekoga ko nema posao, a razmišlja da počne da se bavi ovčarstvom, Darko kaže da bi najpre sve morao da stavi na papir i da dobro razmisli u šta se upušta, jer je početni ulog za ovaj posao veliki. Početak – koji podrazumeva podizanje objekata i nabavku životinja je veoma skup, pogotovo ko hoće da ima umatičeno stado.

– Recimo, za jedno umatičeno janje težine od 30 do 40 kilograma mora se izdvojiti oko 200 evra, a od njega se neće dobiti novo janje za naredne dve godine, tako da se mora dugo čekati da pristigne neki prihod, odnosno da se ostvari neka korist od posla. Naša porodica ima indeks jagnjenja oko 1,5, što znači da od sto ovaca svake godine imamo barem 150 jaganjaca i minimalno tri jagnjenja za dve godine, što je odlično za uslove u kojima radimo. Od države dobijam subvencije za umatičena grla u iznosu od 7.000 dinara po komadu, ali bi bilo dobro kada isplata ne bi kasnila. Za prošlu godinu sam, recimo, novac dobio tek u junu ove godine. Nadam se da se situacija sada malo poboljšala te da ću za ovu godinu dobiti malo brže, jer nam taj novac mnogo znači posebno zimi, kada je mrtva sezona i nema mnogo posla. Takođe sam od države dobio i povrat novca u iznosu od 50 posto za kosačicu i još nešto što sam kupio, mada bi bilo bolje kada bi postojala neka opcija da se odmah prilikom kupovine otpiše tih 50 posto, jer bih mogao tako da nabavim još nešto od mašinerije što mi je potrebno. Inače, od ovog posla može pristojno da se živi, jer ja imam obezbeđen siguran plasman kod klaničara, a i cena jaganjaca je mnogo bolja nego što je cena svinja, tako da za onoga ko se tome posveti i ozbiljno shvati posao “nema zime”  – priča Darko Savić, uzgajivač ovaca iz Bosuta.

On dodaje da osim što o ovčarstvu čita stručnu literaturu i na taj način se edukuje, takođe uvek kada ima priliku posećuje i sajmove u okolini. Cilj mu je da u budućnosti ima između 150 i 200 umatičenih grla, jer je posao i napustio upravo zbog toga da bi se u potpunosti posvetio onome što voli.

Kategorije Poljoprivreda Reportaža