Skola u Krcedinu

Stvaranje boljih uslova za obrazovanje

Inđijska lokalna samouprava je uspela da u svim osnovnim i srednjim školama dovede fiskulturne sale do sada u najbolje stanje, uključujući svlačionice i sanitarne čvorove

Piše: G.Majstorović

Lokalna samouprava opštine Inđija i ove kalendarske godine se potrudila da vodi računa o ulaanjima u osnovne i srednje škole, posebno da se obezbedi ravnomeran razvoj i uslovi za obrazovanje đaka kako u samom gradu, tako i svim selima. Kao jedna od potvrda svega toga je i ulaganje u Osnovnu školu u Krčedinu, odnosno u istureno odeljenje u Slankamenačkim Vinogradima, kao brojčano najmanjoj mesnoj zajednici u inđijskoj opštini.

Milan Predojevic 2- Mi smo i tamo uradili nešto da bi učenicima bilo bolje, a to znači da smo promenili stolariju i obezbedili pristojne prostorije, mada je tamo, na žalost jako mali broj đaka pa su organizovana kombinovana odeljenja. Oni u višim razredima idu u Krčedin, ali je činjenica da smo se potrudili, da i tako maloj sredini stvorimo dobre uslove za nastavu. Uzimajući u obzir i istureno odeljenje u Slankamenačkim Vinogradima i Krčedinskoj školi „22. juli“, mi smo i tu, kao i u drugim školama, uspeli da obezbedimo određeni broj računara i laptopova, ne direktnom kupovinom, već kroz zahteve koje su škole upućivale lokalnoj samoupravi. – objašnjava Milan Predojević, predsednik Skupštine opštine Inđija, pohvalivši sve direktore osnovnih škola koji su se potrudili da i iz drugih sredstava iz raznih fondova, iz Pokrajne i nevladinog sektora kupe određenu vrstu opreme, prvenstveno računarsku opremu, ali i delove školskog nameštaja.

Inače, inđijska lokalna samouprava je zahvaljujući sagledavanju pravog, realnog stanja na terenu uspela, konačno da u svim osnovnim i srednjim školama dovede fiskulturne sale do sada u najbolje stanje, uključujući svlačionice i sanitarne čvorove.

– Najveća ulaganja su bila, upravo u tome i moram još istaći, pošto imamo istureno odeljenje, kako u Slankamenačkim Vinogradima, tako imamo u Jarkovcima i Ljukovu da je i tu vođeno računa. U narednom periodu ćemo u Jarkovcima izmestiti osnovnu školu  (sada je smeštena u vili grofa Pejačevića) u nov prostor jer dosadašnji nije uslovan, a što se tiče Ljukova trudimo se da obezbedimo najbolje uslove. Napravili smo ogradu oko celog školskog objekta i sanitarne čvorove doveli u pristojno stanje – kaže Predojević.

Osnovna škola u Ljukovu pripada OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije gde je ove godine potpuno renoviran parket u fiskulturnoj sali, prvi put posle izgradnje, a sem toga kompletno su obnovljene svlačionice i u nekoliko učionica parket i krečenje.

Skola u LjukovuKad je reč o rečunarskoj opremi, praksa u Kočić školi je da jedan broj računara odmah dostavi isturenom odeljenju u Ljukovu. Ista je praksa kaže Predojević i sa osnovnom školom u Jarkovcima koja je istureno odeljenje OŠ „Dušan Jerković“ iz Inđije u kojoj je ove godine renoviran sanitarni čvor kod fiskulturne sale, deo parketa i deo fasade.

– Imamo izuzetno dobru saradnju sa direktorima svih osnovnih škola i moram da kažem da i ova škola vodi računa o tome da pored sredstava lokalne samouprave, obezbedi sredstva i iz pokrajinskih i republičkih fondova i drugih dobavljača za nabavku opreme. Takođe, moram reći da i osnovnoj školi u Krčedinu gde na žalost imamo samnjen broj đaka, su rađeni podovi, da je prvi put renoviran i nameštaj u zbornici i da je rešen problem s grejanjem, uključujući i rekonstrukciju kompletnog dimnjaka. Naravno, da je u nekim drugim školama, kao i u OŠ „Jovan Popović“ koja se nalazi na preriferiji Inđije urađena zamena vodovodnih i kanalizacionih cevi, kao i spoljna fasadda –  naglašava Milan Predojević i  dodaje da je u  dvorištu  OŠ „Đorđe Natošević“ u Novom Slankamenu srušena jedna stara zgrada i da je urađena ograda oko školskog dvorišta, a i ova škola ima istureno odeljenje u Starom Slankamenu. Kad je reč o školi u Čortanovcima, koja ima mali broj učenika, a selo nije tako malo, vodi se dovoljno računa o uslovima u školi. Ove godine krečene su učionice, kaže Predojević i najavljuje renoviranje krova na školskoj zgradi, kao i svlačionica uz fiskulturnu salu koja je pristojnih dimenzija. Međutim, predsednka SO Inđija ne brine ulaganje u školstvo, već opadanje broja učenika, ali se nada da će se u narednom periodu ovaj trend promeniti s obzirom na ekonomski rast u inđijskoj opštini i društvenu odgovornost već postojećih firmi.

Projekat „Solidarnost na selu, solidarnost za selo“ sufinansira se sredstvima budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Inđija Projekti