Vicešampioni na EP 2018 u Insbruku

Sport i posle završetka profesionalne karijere

Kako je reč o amaterskom udruživanju u sportu, ne postoje rukometne veteranske lige, ali se zato širom bivše Jugoslavije održavaju turniri. Jedan od takvih se godinama održava i u Rumi

Piše: S.Belotić

Drugo mesto na EP 2017 u PortuSrednje godine i završetak profesionalne sportske karijere nisu razlog da čovek prestane da se bavi sportom. To pokazuju i rukometaši iz Rume, članovi kluba “Veterani 022” Ruma, koji postoji od 2008.godine. Njihovo bavljenje sportom nije ni profesionalno, važi za amatersko, ali daleko od same rekreacije. To pokazuju učešćem na raznim turnirima svog ranga, ali i osvajanjem dve uzastopne titule vicešampiona Evrope u protekle dve godine za rukometaše veterane. Kako kaže jedan od članova uprave kluba, Dragan Vukovac, rukomet im je u krvi, pa se igra i posle završetka profesionalne karijere, koja je, hteli to da prihvatimo ili ne, ipak ograničena godinama starosti.Zato u klubu igraju takmičari stariji od 35 godina.

Kako je reč o amaterskom udruživanju u sportu, ne postoje rukometne veteranske lige, ali se zato širom bivše Jugoslavije održavaju turniri. Jedan od takvih se godinama održava i u Rumi u organizaciji ovog kluba. Godišnje učestvuju na dva do tri turnira u zemljama regiona, koliko im dozvoljavaju finansije i poslovne obaveze. Do pre koju godinu u Vrnjačkoj Banji održavalo se i nezvanično prvenstvo Srbije u ovoj kategoriji, gde su Rumljani dva puta bili prvaci. Svakako najveći uspeh je drugo mesto na Evropskim prvenstvima 2017. i 2018.godine koje su rukometaši “Vetereni 022” Ruma osvojili ove godine u Insbruku u Austriji i u protugalskom Portu prošle godine. Oba finala izgubili su od mađarske ekipe “Budapest”.

IMG-91c59eb01bfb78e205cee638c472553f-V- Pored svih ovih rezultata, mi smo najponosniji na organizaciju našeg turnira “Batica” koji se skoro deset godina igra u rumskoj sportskoj hali. Dolaze nam ekipe iz svih bivših jugoslovenskih republika, a osim njih i timovi iz Grčke, Slovačke i Rusije. Svake godine krajem oktobra gostuje nam između 20 i 30 ekipa, a ove, 2018. bilo ih je 24 ukupno u muškoj i ženskoj konkurenciji. U ekipama koje učestvuju na našem turniru ima igrača koji su nekadašnji reprezentativci iz svih bivših republika. Ove godine mi kao domaćini smo bili prvaci u muškoj konkurenciji, a neka od imena koja su zaigrala za nas u bivši reprezentativci poput Dejana Perića i Žikice Milovanovića. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila ekipa “Frajle internacionale Eks Ju”. Inače, u našim veteranskim rukometnim krugovima, naš turnir je visoko cenjen. Mi svi sada igramo jer volimo rukomet, svi smo i dalje u dobroj kondiciji, ali više nije sve podređeno rezultatu. Ovo je prilika da se družimo, da sretnemo na parketu ljude koje nismo videli mnogo godina, a da opet i pored toga igramo dobar rukomet. Svi se mi danas bavimo različitim poslovima, ali nas krajem oktobra na našem terenu opet spoji taj sport koji volimo. Onda je još tu i čuveno treće poluvreme za druženje pa svi obećavaju da će i naredne godine ponovo doći kod nas, što se i ostvari, kaže Dragan Vukovac, igrač i član Uprave RK “Veterani 022” Ruma.

Turnir Batica u RumiTako se svakog oktobra u Rumi sastane oko 300 igrača rukometa, koji pored sporta imaju priliku i da upoznaju grad. Već dve godine u goste im dolazi ekipa iz ruskog grada Jaroslava, na 300 kilometara od Moskve, a radi se i na tome da sledeće godine u Rumu dođe i jedna ekipa iz Švedske. Upravo sve veći broj evropskih ekipa izdvaja rumski turnir “Batica” od mnogih koji se održavaju širom bivše Jugoslavije. Rumljani planiraju da naredne godine u maju posete jedan manji sportski događaj u Jaroslavu.

– Baš zbog ljubavi prema rukometu u Rumi se okupila jedna ekipa entuzijasta, Branislav Zagrađanin, Branislav Strajnić, Miroslav Mijailović, Željko Golubović i ja. Mi kraj profesionalne karijere nismo doživeli kao kraj. Za nas je sport važan i nismo hteli da dignemo ruke do njega i tako je nastao klub “Veterani 022” Ruma. Uredno smo registrovani u Sportskom savezu Opštine Ruma. Okupljamo se i igramo rukomet, treniramo, igramo prijateljske utakmice, a najveći posao je organizacija turnira u oktobru, koja traje čitave godine, jer nije mala stvar primiti, smestiti i voditi 30-ak ekipa i 300 igrača tokom nekoliko dana koliko traje turnir, rekao je Vukovac.

Vicešampioni na EP 2018 u InsbrukuA kako spadaju u red amaterskih sportova, prema regulativi ne spadaju u red sportskih organizacija koje mogu da učestvuju na konkursima za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti sporta. To znači da se za sve organizuju uglavnom sami, ali svaka podrška dobro dođe, uključujući i prostor u hali gde se igra turnir. Isto važi i za putovanja na druga takmičenja, za šta se sami organizuju i obezbeđuju finansije. U svakom slučaju, ovi sportisti veterani nisu stali tamo gde je stala i profesionalna karijera. Svaki vid bavljenja sportom i u srednjim godinama je važan, a rumski rukometaši našli svoj način za to.

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Ruma