Promocija memoara Nikole Tubića

Šid - U Muzeju naivne umetnosti “Ilijanum” u četvrtak, 13. decembra, sa početkom u 18 sati, biće održana promocija knjige Nikole Tubića “Zapisi šidskog pisara u vihorovima dva svetska rata” koju je za štampu priredila Danka Kojadinović.

Šidski pisar Nikola Tubić (1896-1990) bio je svedok nekih od najburnijih događaja u istoriji Šida. U svojim memoarskim zapisima koji se sad nalaze pred čitaocima, izneo je istoriju 20. veka u Šidu kroz priču o jednom čoveku i jednoj porodici. Tubićevi zapisi, između ostalog, sadrže i veoma bitne podatke o Velikom ratu čija se stogodišnjica završetka obeležava ove godine, kao i o krvavim godinama vladavine NDH. Nikola Tubić, koji je sa suprugom Vukosavom imao ćerku Cvetanku i sinove Boška, Milorada i Gojka, ceo život je proveo u svom Šidu i kroz ove memoare sačuvao od zaborava neke od najbitnijih istorijskih momenata svog grada.

O knjizi će govoriti: Danka Kojadinović, priređivač, Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida i Bojan Arbutina, istoričar. Pozdravna reč Radovan Sremac, viši kustos.

Kategorije Društvo Kultura Šid Vesti