• utorak, 16. april 2024.
Brodograditelj u lešnicima
Reportaža | Poljoprivreda
0 Komentara

Brodograditelj u lešnicima

25. decembar 2018. godine

Sadnice lešnika idu u zemlju kada sa njih opadne lišće, što je zbog ovogodišnjih vremenskih prilika, tople i duge jeseni, bilo nešto kasnije nego inače, tako da su se uslovi za sadnju ispunili tek u novembru kada je Miloš Jesretić zasadio svojih prvih 500 sadnica

Piše: D. Tufegdžić (Sremske novine, dodatak „Mačva“)

Miloš JesretićIdeja da podigne zasad lešnika, u glavi Miloša Jesretića iz Salaša Noćajskog motala se poslednje dve godine, a sa njenom realizacijom ovaj inženjer mašinstva startovao je sredinom novembra meseca.

– Trenutno sam na master studijama na Mašinskom fakultetu u Beogradu, smer brodogradnja, a poslednjih sedam meseci zaposlen sam što bi se reklo u struci, radim u „Vahaliju“. Pored stalnog posla već duže vreme razmišljam o voćarstvu ne kao hobiju, već više kao drugom, manje obimnom poslu koji bih mogao da uklopim sa svim svojm ostalim obavezama – počinje svoju priču Miloš.

Do toga da zasadi lešnik nije došlo sasvim slučajno, pre konačne odluke ovaj Salaščanin dosta je istraživao, čitao, raspitivao se i pričao sa voćarima. Sva saznanja do kojih je došao išla su u prilog lešniku i tako podiže zasad na 85 ari zemlje.

– Radio sam u jednoj firmi, sada u drugoj i zaista nemam vremena da se posvetim isključivo voćarstvu, ali tražio sam sporedni posao kojem se mogu u dovoljnoj meri posvetiti. Lešnik je nekako došao kao logični odgovor na tu moju potragu. Njega sam odabrao zato što mislim da ne oduzima toliko vremena i da ja to mogu sam, priča dalje Miloš.

Veliku pomoć dobio je od Lazara i Miloša Tufegdžića, takođe Salaščana koji i sami imaju veliku zasad lešnika i od kojih je pored saveta, znanja i iskustva koje su mu preneli nabavio i prve sadnice.

Miloš je zasadio tri vrste industrijskog lešnika, sorte „Tonda Gentile delle Langhe” koji čini oko 70 odsto sadnica, zatim “Tonda Gentile Romana” i takozvani “Rimski“ lešnik.

Obilazak sadnica nakon prvog snega– Sadnice lešnika idu u zemlju kada sa njih opadne lišće, što je zbog ovogodišnjih vremenskih prilika, tople i duge jeseni, bilo nešto kasnije nego inače, tako da su se uslovi za sadnju ispunili tek u novembru kada sam uz pomoć mojih prjatelja i pomenute braće Tufegdžić zasadio svojih prvih 500 sadnica, nastavlja Miloš.

Da se na pun rod čeka duži vremenski perod, odnosno 7 do 8 godina Miloš kaže da zna i da mu to sasvim odgovara, bar za sada. To vidi kao prednost za njega kao početnika, jer mu ostavlja dovoljno prostora da izuči tu voćku do tančina i da sve odradi onako kako treba i kako bi dobio na kvalitetu, ali i na kvantitetu.

– Dobra stvar kod lešnika, s moje tačke gledišta, je to što zahteva mnogo manje pažnje nego neke druge sorte voća, jer kada sam rešio da se bavim voćarstvom to je bio jedan od uslova. Nisam želeo da uđem u neku priču i da ne mogu da je ispratim do kraja, da odustanem ili slično. Pored toga sviđa mi se činjenica da lešnik može da se skladišti na duži vremenski period, odnosno na čak godinu dana. On za to vreme neće izgubiti na kvalitetu i neka svoja dobra svojstva, što opet ostavlja prostora da se nađe bolji kupac, odnosno bolja cena. Jednostavno ne mora da se proda odmah nakon berbe. Ono što sam ja čuo i što me je takođe privuklo, da se tako izrazim, lešniku jeste da je tržište nezasićeno, da se može dobro plasirati i da ga Srbija u velikoj meri uvozi, objašnjava dalje Salaščanin.

Lešnik pod snegomŠto se tiče planova za budućnost, bar koji su vezani za proširivanje voćnjaka, još uvek ne želi ni da govori, ali želju za tim svakako ima već sada.

– Iskren da budem, početnik sam u svemu ovome, ne znam koliko će mi voćnjak zaista oduzimati vremena, kolika će ulaganja tražiti… Ako se budem uklapao u čitavu tu priču, ja bih voleo da posadim bar još ovoliko sadnica. Od starta sam odlučio da oko ovog mog poduhvata neću da angažujem roditelje čiju podršku svakako imam, nego da sve odradim mahom sam, tako da sam spreman da naučim bukvalno sve da radim kada je lešnik u pitanju, od orezivanja, pa do tretiranja, priča Miloš i za kraj dodaje da je sadnja odrađena kako treba i da se nada da će vremenski uslovi naredne godine biti pogodni za lešnik.

Navodnjavanje

Nakon sadnje, prvi veliki i ozbiljniji posao koji ga čeka naredne godine jeste postavljanje sistema za navodnjavanje, a nakon toga i nabavka potrebne mehanizacije kako za samo tretiranje biljaka, tako i za održavanje voćnjaka.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: