Trener Miladin Dakic sa mladjim kategorijama

Zmaj daje najviše sportista godine

Klub postoji 18 godina i radi na više punktova: jedan se nalazi u sportskoj hali, gde mlađe kategorije trenira Miladin Dakić, zatim u prostorijama bazena Borkovac, gde sa seniorima radi trener Borislav Krstić i u sali u Putincima, gde treninge drži Goran Živanović

Piše: S.Belotić

Među izuzetno uspešnim borilačkim sportovima u Rumi svakako se ubraja i tekvondo, borilački sport koji je i olimpijska disciplina, a čiji članovi rumskog kluba „Zmaj“ redovno u svoj grad donose brojne zapažene rezultate sa domaćih i međunarodnih takmičenja. Ovaj klub nije jedini tekvondo klub u Rumi, ali u proteklih 18 godina koliko postoji, zauzeo je svoje mesto na listi uspešnih klubova u ovom sremskom gradu i kluba koji svake godine u više kategorija nosi nagrade za sportistu godine. Ove godine je nagrađen u čak pet kategorija za najbolje rezultate u protekloj 2017.godini. Jovana Vasiljević je najbolja pionirka, Jovana Mušicki je najbolja juniorka, a Iris Jović Vujaković i Nikola Vučković najbolji su seniori Opštine Ruma, dok je za najboljeg trenera izabran Borislav Krstić, član stručnog štaba tekvondo reprezentacije Srbije.

Milos Gladovic i Borislav Krstic na Mediteranskim igrama- Ove godine dobili smo pet nagrada kao i prošle godine, što dokazuje da smo postigli izuzetno ozbiljne rezultate. Prošle godine je Jovana Vasiljević bila prvak Evrope, Jovana Mušicki peta na Evropskom juniorskom prvenstvu, Iris Jović Vujaković je bila prva u ekipnom delu na Univerzijadi, a Nikola Vučković je ušao među petnaest najboljih na svetskoj rang listi. Iris i Nikola su u reprezentaciji, a Nikola je otišao korak dalje, predstavljaće Srbiju na Mediteranskim igrama koje se održavaju u Španiji u junu. Jovana Vasiljević i Jovana Mušicki će biti u sastavu juniorske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Tunisu, koje se održava za mesec dana. Jovana Mušicki će učestvovati i na kvalifikacijama za Olimpijadu mladih. Nadamo se dobrom uspehu, poručio je trener  Borislav krstić prilikom dodele nagrada u martu ove godine. Rezultat nije izostao pa treba napomenuti da je Miloš Gladović, takođe član ovog kluba, na Mediteranskim igrama u Španiji ove godine osvojio bronzu.

Klub postoji 18 godina i radi na više punktova: jedan se nalazi u sportskoj hali, gde mlađe kategorije trenira Miladin Dakić, zatim u prostorijama bazena Borkovac, gde sa seniorima radi trener Borislav Krstić i u sali u Putincima, gde treninge drži Goran Živanović.

Baza su mališani, koji tekvondo mogu da počniu da treniraju već sa šest –sedam godina, kaže trener Miladin Dakić.

Trener Miladin Dakic sa mladjim kategorijama- U tom periodu tekvodno se trenira kao veština, kao školica, samim tekvondoom se bavimo možda 20 odsto, ostalo su motoričke igre, gimnastika, atletika, da deci bude zabavno, kako bi deca kroz igru prihavtila sport, a mi treneri videli ko su talenti. Moram da kažem da su deca talentovana, ali bez uvrede zapuštena. Bukvalno u mnogo slučajeva ne krećemo od nule, nego od minus pet. Generacije su drugačije i slabo se kreću, a roditelji opet imaju prevelika očekivanja. Treba biti realan i decu prvo navesti da se kreću, što je za njih prirodno. Inače i u tim uzrastima postoje takmičenja za pionire, zatim za kadete i dalje za starije kategorije, juniore i seniore, kaže Dakić.

Pioniri su podeljeni u tri grupe u zavisnosti od uzrasta, a od 60 klinaca koji su u najmlađim kategorijama, oko 15 njih je spremno za takmičenje.Sama takmičenja se obavljaju u dve discipline, borbe i forme, a takmičenja su podeljena u skladu sa uzrasnim kategorijama, čak se i seniorske konkurencije dele na seniore jedan, dva i mastere. To znači da  se ovim sportom mogu baviti sportisti širokog raspona godina, a kao i kod većine istočnjačkih borliačkih veština, i ovde se sportisti rangiraju po pojasevima, od belog do crnog, a posle toga i crni pojas koji se kreće od ranga prvi dan do 9 dan. Redovnim treninzima od belog do crnog pojasa može da se stigne za pet do šest godina, kaže trener Miladin Dakić.

A rezultati su zadovoljavajući, osvajaju se medalje, a upravo zbog tih medalja, uslovi su sve bolji. Naravno, sva pažnja i najviše sredstava usmereni su na seniore, čiji rezultati i čine klub uspešnim. Klub se finansira sredstvima koje Opština Ruma opredeljuje putem redovnih godišnjih konkursa. Zbog seniorskih rezultata, klub se izborio i za dodatni prostor u prostorijama bazena Borkovac, koji je tekvondoistima na raspolaganju 24 časa dnevno, što je preduslov za nastavak osvajanja medalja.

-Mi radimo u nekoliko sala, i uvek je nezgodno da se plaćaju termini, to nam obezbeđuje Opština Ruma. Trener Borislav Krstić je na osnovu rezultata izdejstvovao da nam Opština Ruma dodeli taj prostor na bazenu koji je samo naš, koji je dobro opremljen, jer tu su i najbolji rezultati sa prvim seniorskim timom. Tako je u svakom sportu, seniori su A tim, oko njih se sve vrti, oni moraju da imaju najbolje uslove i da ostvaruju najbolje rezultate jer to je merilo uspešnosti kluba, dodao je Dakić.

Tekvodo je lepa i  elegantna veština, koja razvija motoričke sposobnosti kod dece i pravilno držanje, preventivna je kod brojnih deformiteta koji su danas sve češći kod mališana, rekao je Dakić i dodao da je ipak na prvom mestu ljubav prema sportu i pokretu, a da rezultate treba „vijati“ tek kada se usvoji pravi stav i stekne baza.

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Kategorije Projekti Ruma