• četvrtak, 25. april 2024.
Zahvalnica Bošku Pejkiću, treneru AK Ruma
Projekti | Ruma
0 Komentara

Zahvalnica Bošku Pejkiću, treneru AK Ruma

13. novembar 2018. godine

Zahvalnica Bošku Pejkiću, pored ostalih dobitnika, biće uručena na dan opštine, koji će svečano biti obeležen 24.novembra

Piše: S. Belotić

Boško PejkićNa poslednjoj sednici Opštinskog veća u Rumi, a pred Sednicu Skupštine opštine i predstojeću slavu grada, 24.novembar, imenovani su zaslužni Rumljani i jedno preduzeće koji će biti nosioci nagrada i javnih priznanja za 2018. godinu.Zahvalnica Opštine Ruma i novčani iznos od 30.000 dinara biće uručena Bošku Pejkiću, treneru Atletskog kluba Ruma. Nagrađene je izabrala nadležna Komisija za dodelu priznanja, što je potvrdio i predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić, a sam nacrt ove odluke treba da bude potvrđen na narednoj sednici lokalnog parlamenta. Zahvalnica Bošku Pejkiću, pored ostalih dobitnika, biće uručena na dan opštine, koji će svečano biti obeležen 24.novembra.

– Što se tiče oblasti sporta, sama ideja je potekla od Aleksandra Bundala, člana Opštinskog veća zaduženog za sport i nekadašnjeg uspešnog atletičara koji je potekao iz ovog kluba, inače našeg olimpijca. Sama činjenica da u 74.godini  kao trener dece u atletici nikada u svojoj višedecenijskoj karijeri nije naplatio članarinu članovima kluba, a znamo da svi u klupskom i pojedinačnom sportu, pored toga što se finansiraju iz lokalnog budžeta, naplaćuju i članarine, je stvarno nešto što  je za poštovanje i što treba nagraditi u vidu priznanja i novčane nagrade, rekao je Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma.

Srba Makuljevic, clan AK Ruma pobenik serije Kros RTSBoško Pejkić, trener AK Ruma o nagradi nije hteo mnogo da govori, kaže, o tome će tek kada bude zvanično uručena. Za njega, kako je rekao, to je uspeh ne njegov lično, nego kluba, takmičara i svih ljudi koji su učinili da sva deca koja žele mogu da treniraju atletiku u Rumi. Atletski klub „Ruma“ postoji od 15.januara 1984.godine, a tokom 1983.funkcionisao je kao sekcijs pri DTP „Partizan“. Tokom 35 godina postojanja, kroz klub je prošlo preko 400 registrovanih takmičara i  preko 2.000 neregistrovanih članova. Registrovani takmičari su iz godine u godinu beležili dobre rezultate, a neregistrovani su imali priliku da se rekreativno bave atletikom u okviru kluba. Kako keže Bole, vodio se idejom da svako treba da ima priliku da se bavi sportom, a da rekreacija treba da posluži čoveku da bude zdrav i spretan, bez opterećenja u smislu postizanja rezultata.

– Daleko viši nivo svesti ima čovek koji rekreacijom brine o svom zdravlju, psihofizičkom stanju, stanju duha i tela, onaj koji rekreacijom postaje bolji čovek, uravnotežen, sposoban da se nosi sa poslom, porodicom, okolinom i životnim izazovima, nego neko ko samo vidi rezultate. Sport sam po sebi ne bi trebalo da bude cilj, već nadogradnja čoveka. Ovo što danas imamo u sportu je prešlo u devijaciju. Samo vrhunski sportisti sa svetskim i evropskim rezultatima bi trebalo da žive od sporta, oni talenti koji mogu, poređenja radi, da se mere sa dostignućima Tesle i sličnih velikana. To su velikani koji nisu i ne bi trebalo da predstavljaju teret društvu, a sve ostalo bi trebalo da se rangira kao rekreacija. Ja sam uvek da se poštuju oni univerzalni zakoni na kojima počiva ceo svet, da postoji balans i mera u čoveku i da se jasno kategoriše šta je vrhunski sport, a šta rekreacija koja nadograđuje čoveka i kojoj se posvećuje nakon svojih radnih i životnih obaveza, kaže Boško Pejkić.

AK Ruma pomaze organizaciju ulicnih trkaBoško Pejkić radni vek proveo je kao profesor fizičkog vaspitanja u srednjoj poljoprivrednoj školi u Rumi, i danas živi od svoje penzije, a u klubu nikada za ovih 35 godina nije naplaćivao članarine. Danas AK „Ruma“ ima 33 registrovana takmičara, koji su samo tokom 2018.godine osvojili 33 medalje na državnim otvorenim i zatvorenim prvenstvima. Kaže da atletiku smatra pojedinačnim sportom gde se mere dostignuća pojedinca, te ne želi da govori o ekipnom rangu kluba u državi.

– Nama je za sada najbitnija infrastruktura. Treninge održavamo u zgradi tehničke i poljoprivredne škole, imamo spremne dve staze dužine 100 metara, ostaje da se uradi tartan podloga. Imamo i tri staze po 84,6 metara pokrivene tartanom, kao zaletište za skok u dalj, troskok i sprint na 60 metara, kao i savremenu jamu za doskok. Uređenjem ovih staza vidi se pomak u rezultatim,aali je ješ uvek rano govoriti o tome jer osavremenjena staza sa tartanom postoji svega godinu dana. Pomak se vidi u prilivu novih članova i u rezultatima u sprintu, što je dobro jer smo kao nacija „tanki“ u toj disciplini. Do pre tri godine trčali smo na putu kod Rumena u industrijskoj zoni, što je bilo veoma neuslovno i nebezbedno, s obzirom na to da se tu odvija regularan saobraćaj. Zato sam zaista zahvalan ovim školama i Opštini Rumajer su nam omogućili da u školskom dvorištu imamo staze na kojima se trenira, zaključuje Bole Pejkić.

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: