KK Sloven Ruma

Treniranje košarke nije samo sportski proces

- Pokušavamo da mlade uvedemo u vaspitno-obrazovni proces, da nauče da poštuju sebe, protivnika i da na asertivan način deluju među sobom u toku igre, posle igre, a da shvate da je svaki rezultat posledica njihovog zalaganja i truda na treningu, objašnjava trener Damir Vasiljević Toskić

Piše: S.Belotić

Trening u Veljkovoj školiU Rumi od 1957.postoji Košarkaški klub „Sloven“. Danas treninge za šest selekcija vodi Damir Vasiljević Toskić, Rumljanima daleko poznatiji kao uspešan nastavnik harmonike muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ sa još uspešnijim mladim muzičarima. Oni koji se bave sportom, poznat je i kao trener  koji sa mnogo predanog rada trenira mlade košarkaše. U klubu postoji šest selekcija, od mini basketa, mlađih i starijih pionira, kadeta, juniora, do seniora, a svi se takmiče u različitim ligama Košarkaškog saveza Vojvodine, pod krovnim pokroviteljstvom Košarkaškog saveza Srbije. Seniorska selekcija koja igra u Prvoj regionalnoj ligi Sever trenutno je na četvrtom mestu na tabeli sa 12 bodova, sa samo dva boda manje od trenutno prvoplasirane ekipe „Mladost“ Veternik. Rumski košarkaši „Slovena“ treniraju u školskim salama u Rumi, tri puta nedeljno, ali kako se klub širi i raste broj članova, verovatno će potreba za prostorom biti veća, dok Sportski centar trenutno zadovoljava potrebe za igranjem domaćih utakmica, od kojih se sledeća igra ovog vikenda, u subotu 17.novembra protiv „Železničara“ iz Inđije. „Veliki“ seniori grabe ka rezultatima, kao već izgrađeni sportisti. Oni mlađi, pored sportske igre i veštine na treninzima treba da savladaju nešto mnogo važnije, a to su pravila ponašanja koja se sa terena prenose u život i obrnuto, objašnjava trener.

KK Sloven Ruma-Mogu da se pohvailm dobrim rezultatima, pobede su svakako rezultati kojima težimo, ali i sport je sastavni deo sporta, ali se trudimo da toga bude što manje. Kod nas je mnogo dece uzrasta od 5.do 8.razreda, devojčica i dečaka i u tom rangu se takmičimo sa ekipama slične ili iste urasne kategorije. Ipak, u tom periodu najvažnije je da se deci usadi košarkaška sportska etika., da deca redovno trenitraju, da shvate šta su im obaveze, da nauče kako da se ponašaju na terenu, u kolektivu, d arazvijaju timski duh. Treniranje košarke nije samo sportski proces i nije samo igra, već pokušavamo da ih uvedemo u vaspitno-obrazovni proces, da nauče da poštuju sebe, protivnika i da na asertivan način deluju među sobom u toku igre, posle igre, a da shvate da je svaki rezultat posledica njihovog zalaganja i truda na treningu, objašnjava trener Damir Vasiljević Toskić.

Treninzi traju po sat i po vremena, održavaju se tri puta nedeljno, a za to su im raspoložive školske fiskulturne sale u „Veljkovoj“, „Dušanovoj“ i „Zmajevoj“ školi. Domaće utakmice igraju na velikom terenu u Sportskom centru u Rumi. Za sada su njihove potrebe za prostorom zadovoljene. Ipak, kako je iz meseca u mesec sve više mladih polaznika, trener Toskić kaže da će uskoro morati da nalaze rešenje ja još dva do tri termina. Finansije se obezbeđuju iz opštinskog budžeta, putem konkursa, kao što je to slučaj sa svim klubovima i iz članarina.

– Članarine su simbolične, svega 1.000 dinara, a deo sredstava dobijamo na godišnjem nivou od Opštine Ruma. Sa tim sredstvima pokrivamo rad kluba, ali najveći deo odnosi se na takmičenja prve selekcije. Škole nam izlalze u susret kada je prostor za treniranje u pitanju, a mi im to kompenzujemo tako što nabavimo lopte, mreže i neka pomoćna sredstva, na neki način kompenzujemo i amortizujemo naš boravak u njihovim salama. Kako se širimo, nadamo se da će se više pažnje obratiti na nas i nadamo se sponzorima i donatorima, čije bismo donacije opravdali dobrim rezultatima, kaže Damir Vasiljević Toskić.

Košarka kao kolektivni sport, prilično popularan na ovim prostorima, pored svih benefita, deci donosi još jednu radost, a to je druženje u velikom sportskom kolektivu. Mnoga deca, poput Valentine Galić, učenice osmog razreda, dolaze i radi sporta i radi druženja. Oni koji su ovde, kako kaže, shvatili su da je lepše biti na terenu nego pred kompjuterom, koji takođe ne zapostavljaju, ali prednost daju pokretu i druženju.

 

 

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Kategorije Projekti Ruma