Pogled na tvrdjavu s reke

Stari Slankamen u turističkoj ponudi inđijske opštine

Tvrđava Akuminkum se nalazi na uzvišenju u blizini obale Dunava, odakle se pruža prelep pogled na reku i naselje, pa je u planu uređenje ovog lokaliteta kao vidikovca

Piše: G.Majstorović

Stari Slankamen 2Zbog svog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i atraktivnog položaja na samoj obali Dunava i to baš u blizini ušća Tise u ovu reku, Stari Slankamen predstavlja jedan od najznačajnijih segmenata turističke ponude opštine Inđija, i to je turistima veoma interesantno. Stari Slankamen mogu obići na razne načine, pešačkim turama razgledanja, posetama kulturno-istorijskim znamenitostima, ugostiteljskim objektima, ali u poslednje vreme i vožnjama brodićima što omogućava panoramsko razgledanje naselja s vode, obilazak ušća Tise i druge aktivnsoti, tako da je to u poslednje vreme dosta traženo, kažu u turističkoj organizaciji opštine Inđija.

usce Tise u Dunav- Što se tiče ostalih, brojnih znamenitosti Starog Slankamena, tu možemo izdvojiti Pravoslavnu crkvu Svetog Nikole koja je ove godine proslavila značajan jubilej, 550 godina postojanja i ona je značajna jer je jedna od najstarijih pravoslavnih crkava  u Sremu i uzor po kome su u to doba građene i neke druge crkve u okolini. Podigao ju je 1468 godine Vuk Grgurević u narodu poznatiji kao Zmaj Ognjeni Vuk. Inače, cela ta istorija vezana za porodicu Branković na ovim prostorima je veoma značajna i Stari Slankamen tu zauzima značajno mesto. Možemo još pomenuti ostatke tvrđave Akuminkum na arheološkom lokalitetu Gradina koji je kroz istoriju koršćen od više naroda, najpre od Kelta i Rimljana. Ta tvrđava se nalazi na uzvišenju u blizini obale Dunava s koga se pruža prelep pogled na reku i naselje, te stoga je u planu uređenje ovog lokaliteta kao vidikovca kako bi ljudi mogli da se tu popnu i uživaju u pogledu i na infotablama pročitaju nešto više o Starom Slankamenu i šta tu mogu da posete. Za taj vidikovac je već izrađena projektno-tehnička dokumentacija, tako da su u skorijoj budućnosti planirani radovi na samom uređenju vidikovca – rekla nam je Maja Bošnjak, v.d. direktor TO opštine Inđija.

usce Tise u DunavTakođe je naglasila da je Stari Slankamen atraktivan i po svojim ugostiteljskim objektima i poznatim ribljim čardama i vinarijama  što turiste i izletnike sve više privlači, a posebno tome doprinosi blizina Beograda i Novog Sada jer je ljudima zgodno da vikendom obiđu ovo mesto. Sem toga, važno je pomenuti i lesne profile, zaštićen geološki lokalitet koji otkriva tajne ledenih doba i zašto je došlo do smene hladnijih i toplijih perioda.

– Taj lokalitet je značajan i u svetu  i Evropi jer se tu ogledaju promene u poslednjih milion godina. To je najznačajniji lokalitet u Evropi  i jedan od samo tri u svetu gde naučnici tako dobro mogu izučavaju sve te činjenice. S toga  trista godina od prilike ovo mesto posećuju naučnici iz celoga sveta – kazala je Maja Bošnjak.

jubilej 550 godina crkvePodsetila je i na ovogodišnje Dane Starog Slankamena kada je promovisano ovo mesto.

– Tada su se meštani pokazali baš raspoloženi i otvoreni prema posetiocima i bili su srećni što je njihovo mesto atraktivno za posetu pa su i sami pomagali održavanje tog događaja – dodala je na kraju Maja Bošnjak i naglasila da su mnoge turističke agencije uvrstile Stari Slankamen u svoj program izletničkih destinacija.

Projekat „Solidarnost na selu, solidarnost za selo“ sufinansira se sredstvima budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Inđija Projekti