• petak, 19. april 2024.
Projekat „Sport u škole“ za što više najmlađih osnovaca
Projekti | Ruma
0 Komentara

Projekat „Sport u škole“ za što više najmlađih osnovaca

28. novembar 2018. godine

Deca pohađaju besplatne časove na kojima savladavaju osnovne veštine koje se ne tiču bilo kog konkretnog sporta. Projekat se sprovodi u sve četiri gradske osnovne škole i u seoskim školama u Dobrincima, Klenku, Putincima i Platičevu. Izuzetak je Osnovna škola “Veljko Dugošević” u kojoj se ovaj projekat sprovodi delom uz podršku Saveza za školski sport Srbije, a delom preko Sportskog saveza Rume

Piše: S.Belotić

Vladimir Milicevic sa mladim polaznicima skolice sportaProjekat „Sport u škole“ koji sprovodi Sportski savez opštine Ruma, sprovodi se u više osnovnih škola na teritoriji rumske opštine, a namenjen je deci od prvog do četvrtog razreda. Praktično se najmlađim učenicima omogućava da van školskih časova savladaju osnovne kretnje, za koje starije generacije kažu da su usvajali tokom igre napolju. Kako se vremena mewaju, a deca su sve manje pokretna, projekat je zamišljen da na sistemski način u školskim fiskulturnim salama pokrene decu, uvede ih u svet sporta kroz osnovne pokrete i igru, i stvori bazu za pravilno držanje i fizički razvoj.

– U okviru projekta su preuzeti rekviziti za rad sa decom, a pridržavamo se plana koji je propisan, mada se on, naravno prilagođava deci u tom smislu da im bude zanimljiv, pa samim tim i prijemčiv. Recimo, mnogo toga što je propisano kao zaseban element, mi radimo u sklopu poligona i štafetnih igrica, što je deci interesantno, pa se tako mnogo više uključuju u sam rad. Treninge držimo dva puta nedeljno po 45 minuta, nekada ih i produžimo, kada ima mnogo dece i kada nam čas bude zanimljiv, kaže Vladimir Milićević, trener i nastavnik fizičkog vaspitanja, koji ovaj program sprovodi u Osnovnoj školi „Zmaj Jova Jovanović“.

Ovi časovi su vanškolska aktivnost namenjena deci koja se ne bave sportom, kako bi se aktivirala, ispravila držanje i usvojila fizičku aktivnost kao svakodnevnu rutinu.

Zanimljive igrice za razvoj motorike– Deca nastavni plan lakše prihvataju kroz igru, posebno u mlađim uzrastima. Dok su mali, sa njima je lako raditi. Kako odrastaju, tako su sve manje zainteresovani i to je situacija sa kojom se susrećemo svuda u društvu. U današnje vreme, moj utisak je da nekada dominantni sportovi sa loptom, danas to više nisu. Sve su popularniji nekakvi treninzi snage, koji su statični. Primera radi to se vidi posebno kod dece u višim razredima osnovne škole da su sve više zainteresovana za teretanu i takve vidove treninga. Nije ni to loše, na taj način se vežba snaga i držanje tela, ali  motorika, koja je veoma važna, postaje zapostavljena. I trening snage ima svoje dobre strane, jer deca nisu kao što su nekad bila, da ne upotrebim i izraz „kilava“. Zato im motorika ostaje nerazvijena, a poznato je da se vežbanjem motorike vežbaju i dečije intelektualne sposobnosti, jer je sve to povezano. Zato je nama na časovima zanimljivo, radimo na razvoju motorike, svaki čas se trudimo da rade nešto drugačije, adaptiraju se na neke nove stvari. Praktično je takvo vreme došlo da putem ovog projekta „Sport u škole“ mi danas sa decom radimo u kontrolisanim uslovima sve ono što smo mi kao deca radili napolju, na drvetu, u kanalu, na livadi, u pesku i slično. Pošto se deca ne igraju danas, kao što smo mi to nekad i tako razvijali svoje motoričke sposobnosti, moramo da im tu igru napolju organizujemo putem projekata i preduhitrimo negativne posledice nekretanja. Sve to mora da se radi u kontrolisanim uslovima, jer je mali broj dece koja su danas sposobna da većinu tih stvari rade sami i prirodno, dodaje Vlada Milićević.

Elvira Ljubisavljevic– Projekat “Sport u škole” već četiri godine se realizuje na teritoriji rumske opštine. Finansira ga Opština Ruma sa oko 1,5 miliona dinara preko Sportskog saveza Opštine Ruma. Svake godine Sportski savez sa ovim projektom konkuriše na konkurs koji raspisuje lokalna samouprava za projekte i programe u oblasti sporta. Njime je omogućeno da što veći broj dece uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovih škola učestvuje u projektu, odnosno da deca pohađaju besplatne časove na kojima savladavaju osnovne veštine koje se ne tiču bilo kog konkretnog sporta. Projekat se sprovodi u sve četiri gradske osnovne škole i u seoskim školama u Dobrincima, Klenku, Putincima i Platičevu. Izuzetak je Osnovna škola “Veljko Dugošević” u kojoj se ovaj projekat sprovodi delom uz podršku Saveza za školski sport Srbije, a delom preko Sportskog saveza Rume. Pre pčetka sprovođenja projekta, sredstvima namenjenim za njegovu realizaciju, nabavljena je neophodna oprema i rekviziti, koje je Sportski savez Opštine Ruma preneo školama koji će moći da se koriste i u redovnoj nastavi nakon završetka projekta, rekla je Elvira Ljubisavljević, iz Sportskog saveza Opštine Ruma.

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: