• sreda, 24. april 2024.
Prinudno prosjačenje je oblik trgovine ljudima
Projekti
0 Komentara

Prinudno prosjačenje je oblik trgovine ljudima

13. novembar 2018. godine

Prinudno prosjačenje je samo jedan od vidova trgovine ljudima i mi stalno radimo na edukaciji, počev od dece starosti četiri godine, kako bi shvatili koliko su ovakve situacije opasne – kaže Dušica Poletan, sekretar Crvenog krsta Šid

Piše: S. Mihajlović

Dušica Poletan, sekretar Crvenog krsta ŠidU Crvenom krst Šid već duže vremena se realizuje program “Borba protiv trgovine ljudima”. Kako kaže Dušica Poletan, sekretar Crvenog krsta Šid i koordinator tog programa, fokus u radu je stavljen na preventivne aktivnosti, odnosno na edukaciju dece i mladih, ali i svih drugih ugroženih, a pre svega onih marginalizovanih grupa.

– Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje u političkoj i ekonomskoj tranziciji, nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju, zemlje u ratu i postkonfliktne zemlje, koje se pojavljuju kao zemlje porekla i tranzita žrtava, kao i ekonomski razvijenije zemlje koje se pojavljuju kao zemlje destinacije. Prinudno prosjačenje je samo jedan od vidova trgovine ljudima i uglavnom su na taj način eksploatisana deca, jer se ona stalno vrbuju za prosjačenje. Zato mi stalno radimo na edukaciji, počev od dece starosti četiri godine u vrtićima, pa sve do onih starijih u školama, kako bi svi  shvatili koliko su ovakve situacije opasne. Sva deca predškolskog uzrasta u Šidu prođu edukaciju na ovu temu jer je program prilagođen njihovom uzrastu. Bitno je širiti informacije i edukovati se na vreme – kaže Dušica Poletan, sekretar Crvenog krsta Šid i dodaje da se sprovođenjem raznih aktivnosti usmerenih na borbu protiv trgovine na neki način pomaže u sprečavanju i smanjivanju broja trgovine ljudima, kako u Srbiji tako i celom svetu.

Radionice sa migrantskom populacijomEdukativna predavanja na temu “Borba protiv trgovine ljudima” održana su ove godine i u prvim razredima Gimnazije “Sava Šumanović” Šid. Učenici su pomoću standardizovane prezentacije usvojili znanja o tome šta je trgovina ljudima, koji su osnovni oblici eksploatacije žrtava, kao i koje su osnovne preventivne mere kako ne bi postali žrtve.

Inače, program borbe protiv trgovine ljudima koji sprovodi šidski Crveni krst je uključio i migrantsku populaciju. U prihvatnim centrima za migrante u Adaševcima i na Principovcu održane su radionice o tome kako migranti treba da se čuvaju od opasnosti koja vreba od pojave trgovine ljudima.

Edukativna predavanja u Gimnaziji Sava Šumanović ŠidInače, nevladina organizacija “Astra” apelovala je još pre dve godine na poslanike republičkog parlamenta da ne usvoje član predloženog Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na novčane kazne za prosjačenje. U suprotnom bi Srbija bila jedina država u svetu koja trgovinu ljudima u cilju prosjačenja tretira kao prekršaj. “Astra” objašnjava će usvajanje te odredbe dovesti do nepoštovanja međunarodnih obaveza Srbije, ali da će i žrtve tog ozbiljnog krivičnog dela, posebno deca, biti svedene na lica nad kojima je izvršen prekršaj i biće im uskraćena neophodna pomoć. Usvajanje tog člana, kako kažu, bi se takođe negativno odrazilo i na proces evropskih integracija Srbije, koja bi bila jedina država u svetu koja trgovinu ljudima u cilju prosjačenja tretira kao prekršaj. Tim članom je propisana novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara i kazna zatvora od 30 do 60 dana za onoga ko organizuje prosjačenje ili za prosjačenje koristi decu ili maloletna lica. Iz te organizacije podsećaju da MUP Srbije svake godine podnese po nekoliko krivičnih prijava za trgovinu ljudima u cilju prinudnog prosjačenja, a da su žrtve u tim slučajevima skoro uvek deca.

Prinudno i organizovano prosjačenje je i u važećem Zakonu o javnom redu i miru, koji je usvojen 1994. godine, bilo predvideno kao prekršaj, a zakonodavac je još jednom propustio da ovu nedoslednost ispravi.

Projekat “Prosjačenje – preživljavanje ili biznis” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: