• subota, 20. april 2024.
Seljaci su danas potcenjeni
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Seljaci su danas potcenjeni

13. oktobar 2018. godine

– Osim ratarstvom, bavim se i svinjogojstvom, mada sam i to od prošle godine počeo pomalo da smanjujem. Jer, ne samo svinjarstvo, nego uopšte stočarstvo je u zastoju već par godina, a ove godine vidim da je još gore. Očigledno je da nam neko šalje poruku da to više ne radimo, jer radimo sa velikim gubitkom – kaže Jovan Obradović iz Bosuta

Tekst: S. Mihajlović

Foto: M. Mileusnić

Ове године смањује број свињаPoljoprivrednik iz Bosuta Jovan Obradović obrađuje oko 17 hektara oranica na kojima uzgaja standardne poljoprivredne kulture – pšenicu, ječam, kukuruz i soju. Kaže da u narednom periodu nema nameru da povećava postojeće površine, jer su uslovi u kojima ratari rade nepovoljni već duži niz godina.

– Možda bih i smanjio ovo što sad radim, ali ne mogu sigurno ove godine, jer sam već započeo proizvodnju, a za dogodine videću šta će i kako će biti. Osim ratarstvom, bavim se i svinjogojstvom, mada sam i to počeo od prošle godine pomalo da smanjujem. Jer, ne samo svinjarstvo, nego uopšte stočarstvo je u zastoju već par godina, a ove godine vidim da je još gore. Očigledno je da nam neko šalje poruku da to više ne radimo, jer radimo sa velikim gubitkom. Prošle godine sam dosta izgubio, imao sam petnaestak krmača, pa sam smanjio na deset, a ove godine u oboru ih imam samo šest. Najverovatnije ću i tih šest, ako ovako ostane do naredne jeseni, da svedem samo na dve, da imam samo za svoje potrebe. Nemam ideju čime bih još mogao da se bavim, jer ne ide više ni govedarstvo. Na tržištu su telad skupa, a nisu pravog kvaliteta, a ima svega i svačega. Umešali su simentalsku rasu sa mlečnim kravama, pa kad se kupuje tele čovek više ne zna koji kvalitet kupuje – objašnjava Jovan Obradović iz Bosuta.

Јован Обрадовић из БосутаKako kaže, ovakva situacija se, nažalost, već i ranije dešavala u oblasti poljoprivrede. Bilo je dosta perioda kada su seljaci “padali na zemlju”, ali su, ističe, uvek uspevali da se nekako ponovo podignu i dodaje:

– Međutim, ovo sad je postalo bedno, jer se ne vidi kraj tome. Zato više ne mogu da budem optimista, jer kako ću da radim ako ne vidim za čega radim, ako ne znam cenu svojih proizvoda. Niko mi ne garantuje ništa, radim sada samo sa gubitkom. Nije loše biti seljak, nama nije teško ništa da radimo, samo je žalosno što smo potcenjeni. Zbog toga sam veoma razočaran…

 

Projekat “Ka evropskom agraru“ sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: