• petak, 29. mart 2024.
Raditi zemlju moramo, drugog izbora nemamo
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Raditi zemlju moramo, drugog izbora nemamo

3. oktobar 2018. godine

Ja sam ceo život svaštario samo da bih nešto zaradio, godinama sam vozio kamion, registrovani sam auto prevoznik, a imam i registrovano gazdinstvo. Radim i mehaniku, kao i usluge drugima kombajnom i sve to za neke sitne pare na kraju – kaže Vojislav Bešlić, poljorivrednik iz Bosuta

Piše: S. Mihajlović

Foto: M. Mileusnić

Poljoprivrednik iz Bosuta Vojislav BeslicJoš od malih nogu Vojislav Bešlić iz Bosuta bavi se poljoprivredom. Danas on u svom vlasništvu ima 20 hektara zemlje, a još toliko uzima u arendu.

– Zemlju sam nasledio od svojih roditelja, a sve te hektare je moj otac kupovao postepeno, od kako se 1976. godine doselio u Bosut iz Semberije. Ja sam završio srednju školu, smer mehaničar poljoprivrednih mašina, što mi je dosta pomoglo u mom svakodnevnom poslu na njivi. Od mehanizacije posedujem gotovo sve što mi je potrebno, a svojevremeno sam imao i liniju za šećernu repu sve dok nisam pre desetak godina odustao od tog posla. Sada uzgajam standardne kulture꞉ suncokret, soju, kukuruz, tritikal, pšenicu, lucerku…Nekada sam držao oko 40 goveda, ali sada sam smanjio broj grla, a svinje držim uglavnom samo za svoje potrebe – priča Vojislav Bešlić, poljoprivrednik iz Bosuta.

Kako kaže, cene poljoprivrednih proizvoda, kao i stoke, su veoma niske, pa kada se sve to stavi na papir, slaba je računica za posao.

Знање из школе користи у пракси– Nekada je ta „matematika“ bila sasvim drugačija, jer pamtim vremena kada se za jednog bika kupovalo dva i po teleta, a sada se mogu kupiti samo dva, ali da se doda na to još 150 evra, tako da je to čist gubitak. Isti slučaj je i sa svinjama, sve ispod 170 dinara se ne isplati uopšte ni hraniti, jer se ne možemo uklopiti  da ih sa tom cenom ni prehranimo. A uz sve to mi seljaci naš rad uopšte i ne računamo, nego ispada da svesno radimo sa gubitkom. A raditi moramo, ne možemo sada da prekinemo jer drugog izbora nemamo. Ja sam ceo život svaštario samo da bih nešto zaradio, godinama sam vozio kamion, registrovani sam auto prevoznik, a imam i registrovano gazdinstvo. Radim i mehaniku, kao i usluge drugima kombajnom i sve to za neke sitne pare na kraju. Zato ne znam kako bih savetovao nekoga ko je mlad i ko razmišlja da lid a se bavi poljoprivredom. Čini mi se što god bih mu kazao, pokajao bih se, jer ovaj posao traži kompletnog čoveka 365 dana u godini – kaže Bešlić i dodaje da nije preterani optimista, ne veruje da će uskoro biti bolje, jer je iz godine u godinu položaj seljaka sve gori.

Време је за послове на њивиPrema njegovom mišljenju, država uopšte nema adekvatan program za agrar, a mogla bi da poljoprivrednicima pomogne tako što bi garantovala cene proizvoda i davala podsticaje.

A kada je reč o planovima, Vojislav kaže꞉

– Kada godina dobro rodi, to automatski znači da će biti i hrane za goveda, u suprotnom ne isplati mi se da kupujem hranu, pošto je to čisti gubitak. Nas u Bosutu je dosta unazadila poplava koja nas je zadesila jer nam je uništila kvalitet zemlje. Naša zemlja je inače loša, u odnosu na susedna mesta. Recimo, kod nas u Bosutu na hektaru ne može da rodi koliko može u Kuzminu na jednom jutru, iako to mnogi ne veruju. Slična je situacija i u Rači, sva zemlja na levoj obali Save loše rađa, ne propušta vodu i teška je za obradu. Zato ako u dva dana u proleće ne uspemo da je obradimo i usitnimo, ona ostane busenita, pa ako na sve to još naiđu i podzemne vode, onda nam usevi sigurno propadaju – objašnjava Vojislav Bešlić, poljoprivrednik iz Bosuta i dodaje da se hektar zemlje u ovom selu prodaje po ceni od tri do 3.500 evra, tako da se i po to tome odmah može videti o kakvom kvalitetu oranica se radi.

Projekat “Ka evropskom agraru“ sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: