• petak, 29. mart 2024.
Pikado na uzlaznoj putanji
Projekti | Ruma
0 Komentara

Pikado na uzlaznoj putanji

10. oktobar 2018. godine

Pikado klub „Harold“ Ruma završio je prošlogodišnju sezonu u Drugoj saveznoj pikado ligi Srbije na sedmom mestu, što je za ovaj mlad klub veliki uspeh

Piše: S.Belotić 

Radovan Torbica, Oliver Ferenc i Aco BabićU Rumi je proteklog vikenda održan međunarodni pikado turnir “Ruma open” koji je okupio 54 takmičara, među kojima i takmičari iz Bugarske i Hrvatske. Organizator turnira je Pikado klub “Harolds” Ruma. Radi se o nezvaničnom turniru, koji organizuju klubovi između sebe, kako bi popularisali ovaj sport. Sam po sebi, turnir ne spada u zvanično takmičenje, ali kako kaže Dejan Božić, predsednik Pikado kluba “Harlods” Ruma, uspešno organizovano takmičenje u Rumi može ući u izbor Svetske pikado federacije za prikupljanje poena za svetsku rang listu.

Dejan Bozic– To je sličan sistema kao tenisu, takmičari se boduju na svetskom nivou, i ako sve bude kako treba, Ruma open može biti jedan od turnira koji će ući u zvaničan kalendar Svetske pikadi federacije na kom će takmičari osvajati bodove za svetsku bodovnu listu. Ove godine turnir smo organizovali u sali Osnovne škole “Veljko Dugošević”. Osvajač prvog Ruma Opena je Oliver Ferenc iz Apatina, koji je u finalu pobedio Acu Babića iz Novog Sada, dok je treće pripalo Radovanu Torbici iz Stare Pazove, koji bio bolji od Dejana Kovačevića iz Apatina. Zadovoljni smo organizacijom u kojoj smo mi bili glavni organizatori uz pomoć Pikado federacije Vojvodine i Srbije. Takmičari su zadovoljni i kako kažu, hvaliće naš turnir gde god se budu takmičili, rekao je Dejan Božić.

Pikado klub „Harold“ Ruma završio je prošlogodišnju sezonu u Drugoj saveznoj pikado ligi Srbije na sedmom mestu, što je za ovaj mlad klub veliki uspeh. Podsetimo, pikado klub „Harold“ je u februaru prošle godine bio organizator i domaćin državnog prvenstva koje je održano, uz podršku Opštine Ruma u velikom holu kulturnog centra, za šta su domaćini dobili sve pohvale Pikado federacije Srbije i mnogobrojnih takmičara koji su tih dana boravili u Rumi.

– Svakog meseca u klubu Harold organizujemo naše interno takmičenje gde nam dolaze i ostali klubovi, kao što i mi idemo kod njih. Osim toga, uz podršku Opštine Ruma smo bili izuzetno uspešni u organizaciji državnog prvenstva, gde smo na najbolji način promovisali pikado kao sportsku disciplinu i Rumu. Osim toga dva puta smo bili organizatori humanitarnog turnira Pikado iz bloka u saradnji sa Humanitarnom organizacijom „Srbi za Srbe“, kaže Dejan Božić.

Nemanja SmolicInače, Pikado federacija Srbije postoji od 2010.godine, a rumski klub „Harold“ od 2016. Sada klub broji 25 članova, takmiči se u Drugoj saveznoj ligi, a član Nemanja Smolić, kao najbolji pojedinac u protekloj sezoni, naredne godine će se u pojedinačnoj konkurenciji u ime kluba takmičiti u Prvoj saveznoj ligi.

Pikado se vezuje za pabske atmosfere u Engleskoj , gde se uz pivo i koju čašicu gosti pabova nadmeću u ovoj disciplini. Tako je počelo i u pabu „Harlod“ pre više od dve decenije, ali na elektronskoj tabli. A onda su se Rumljani vratili izvornom obliku i prvobitnim drvenim metama kombinovanim sa konjskom dlakom koja može da izdrži i više stotina hiljada uboda metalnom strelicom. Sve po pravilima domaće i svetske pikado asocijacije.  Sada na zvaničnim takmičenjima nema alkohola jer je pikado i zvaničan sport, obavezna su pravila oblačenja, crne pantalone i cipele i košulja ili polo majica sa kragnicom, kao i primereno ponašanje. Što je i razumljivo, jer pikado nije samo zabava, već sport koji zahteva od takmičara preciznost, fokusiranost i matematičke veštine.

– Igra se 501 dabl aut, ali na drvenim metama. Sudija na meču stoji sa strane i oduzima rezultat kako bi se što pre izašlo od 501 do nule. I sam takmičar, pored preciznosti u bacanju, mora da računa i kombinuje kako bi znao koji mu je naredni potez i koje sledeće polje treba da gađa.  Zato je ovaj sport dobar i za decu, jer im podstiče rad vijuga, a pri tom nije zahtevan u fizičkom smislu, jer nemaju sva deca fizičke predispozicije za bavljenje standardnim sportovima, dodaje Dejan.

Ruma open 2018S tim u vezi u planu je da se i dva člana kluba, Dejan Božić i Nemanja Smolić, zvanično licenciraju  za trenere, pa bi naredne godine mogla da počne sa radom i školica pikada za decu starosti od 12 do 17 godina.

Pikado je sport priznat od strane Ministarstva omladine i sporta Srbije i Sportskog saveza Srbije i svrstan je u četvrtu grupu sportova na saveznom, odnosno u treću grupu na pokrajinskom nivou. U naredne dve olimpijade pikado bi trebalo da postane i zvaničan olimpijski sport.

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: