Зарада од свињарства је минимална

Neki već odustaju od tova svinja

Podsticaji koje stočari u Srbiji dobijaju za proizvodnju svinja toliko su mali da su već neki odustali od gajenja, pa svinja neće biti, a naše svinjarstvo je uništio uvoz svinjskog mesa – kaže Slobodan Milivojević, svinjar iz Kuzmina

 

Tekst: S. Mihajlović

Foto: M. Mileusnić

 

Слободан Миливојевић, одгајивач свиња из КузминаJedan od uspešnijih odgajivača svinja u Sremu Slobodan Milojević iz Kuzmina koji se ovim poslom bavi već tri i po decenije, kaže da je uvoz svinjskog mesa uništio naše svinjarstvo pa ako hoćemo da se ponovo proizvode veće količine, kao i da u tov uključimo i mlade ljude, treba novo finansiranje u tovilište, prasilište, repromaterijal.

– Veliki je uvoz iz inostranstva, ali niko neće da kaže da ti ljudi u drugim državama imaju podsticaje da se bave svinjarstvom, a mi ih nemamo. Stočari očekuju pomoć države u obnovi i proširenju proizvodnje i izgradnji centara za odgoj prasadi i krmača, da bi se napunili sada već prazni obori. Ja sam 35 godina u ovom poslu, imam svojih 35 jutara zemlje i radim još nešto u arendu. Problem je što podsticaji koje stočari u Srbiji dobijaju za proizvodnju svinja su toliko mali da su već mnogi odustali od gajenja pa svinja neće biti – sa ogorčenjem priča Milivojević i dodaje da iza seljaka u Sremu ne stoji ni republička, ni pokrajinska vlada.

Ovaj uzgajivač svinja kaže da se nikada do sada nije zadužio, da je sve stekao isključivo sopstvenim radom, ali da je sada postao veliki pesimista i da ne vidi da će za seljake doći neki bolji dani i dodaje:

– Ako mladi ljudi, radno sposobni, odu odavde, neće se više nikada ni vratiti i zbog toga sam veliki pesimista. To me najviše boli, to što se ne vidi budućnost za mlade, jer meni više nije bitna moja budućnost, nego njihova.

 

Projekat “Ka evropskom agraru“ sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Sremska Mitrovica