• subota, 20. april 2024.
Na dlanu sve poslovne promene
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Na dlanu sve poslovne promene

18. oktobar 2018. godine

Na području Srema koje „pokriva” Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica, 356 registrovanih gazdinstava obuhvaćeno je sistemom računovodstvenih podataka

Piše: S.Đaković

U procesu pristupanja Evropskoj uniji poljoprivreda Republike Srbije treba da prilagodi niz svojih propisa i standarda i usvoji određene zahteve u skladu sa ciljevima Zajedničke poljoprivredna politike među kojim je i uspostavljanje Sistema računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima – Farm Accountancy Data Network – FADN). Ovaj sistem omogućava evidentiranje poslovnih promena na poljoprivrednom gazdinstvima u toku godine, što poljoprivrednim proizvođačima omogućava da uspešnije upravljaju svojim poslovanjem, a kreatorima poljoprivredne politike pruža mogućnost da vrednuju efekte sprovedenih mera. Na ovo podseća diplomirani agroekonomista Jaroslava Milić, koordinator FADN savetodavaca u Poljoprivrednoj stručnoj službi “Sremska Mitrovica” .

Јарослава Милић– U najkraćem, u okviru ovog sistema se prikupljaju podaci o svim dešavanjima na gazdinstvu. FADN sistem je godišnji način prikupljanja podataka sa uzorkovanih poljoprivrednih gazdinstava. U Srbiji je ovaj sistem uveden prvi put 2011. godine i počeo je kao projekat Evropske unije, a trajao je 5 godina. Na početku njegove primene je obrađivan uzorak od 40 gazdinstava, a u 2017. godine, za koju smo predali podatke obrađuje se uzorak od 1.400 gazdinstava – kaže Jaroslava Milić.

Zadatak FADN savetodavca je da ode na odabrano gazdinstvo, a ono je dobrovoljno pristalo da bude uključeno u sistem, i dostavi nosiocu gazdinstva formulare koje su pripremili u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, jer je ministarstvo glavni pokretač ove aktivnosti. Prikupljaju se opšti podaci o poljoprivrednom gazdinstvu: sa koliko zemljišta raspolažu, koliko je njihovog , a koje u uzeto u zakup, koje objekte imaju, procenjuje se vrednost imovine, broj i vrednost stoke, struktura biljne proizvodnje, ostvarena proizvodnja. Kod stočarstva se prikupljaju podaci o vrsti stoke i drugim poslovima kojima se bave u tom gazdinstvu.

– Popisuju se svi režijski i specifični troškovi, podsticaji i subvencije koje je gazdinstvo ostvarilo, popusuju se krediti koje je vlasnik uzeo i na kraju treba on da nam kaže koja su njegova novčana sredstva zarade – objašnjava Jaroslava Milić.

Cilj sistema računovodstvenih podataka je da se  sagleda koliki su ukupni troškovi neke proizvodnje, da se ta proizvodnja može da  poredi sa ostalima i da se vidi  se joj je  mesto u ostalim vidovima poljoprivrede.

Na području kog pokriva Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica nalazi se 356 gazdinstava priključenih u FADN sistem.

Лале АндоновићJedan od FADN savetodavaca je i Lale Andonović, samostalni stručni saradnik za stočarstvo. On smatra da je namera ovog sistema da  uključeni vide koliko ulažu i koji su efekti njihovog rada.  Savetodavci imaju zadatak da formulare ostave izabranim gazdinstvima koji ih vode  sukcesivno i samostalno, ali  im se pomaže dodatnim objašnjenjima u slučajevima raznih nejasnoća.

Nosioci izabranih gazdinstava uključenih u ovaj sistem se kao i podaci vode pod šifrom, uglavnom smatraju da je to administriranje teret i često nisu voljni da vode i daju podatke o svojoj proizvodnji. U najvećem broju slučajeva, strahuju da prikažu poslovanje jer smatraju da iza toga,  zbog raznih loših iskustava od ranije, stoji sve veće i veće oporezivanje.

Projekat “Ka evropskom agraru“ sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: