• utorak, 23. april 2024.
Država treba da pomogne poljoprivrednike
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Država treba da pomogne poljoprivrednike

10. oktobar 2018. godine

Nažalost, sada se od ovog posla sve teže može živeti pošto je cena svinja mala, tako da radimo sa čistim gubitkom. Zbog toga se ponekad i pokajem što sam izabrao ovaj posao, iako ga volim, priča Miomir Mirić

Piše: S.Mihajlović

Još dok je išao u osnovnu školu, Miomir Mirić iz Martinaca uz svog strica Radoslava i oca Đorđa počeo je da se bavi ratarstvom. Ta njegova ljubav prema zemlji je uticala na to da nakon osmogodišnjeg školovanja nije upisao srednju školu, nego se posvetio poljoprivredi.

A da je napravio pravi izbor svedoči o tome i činjenica da se ovaj mladić može pohvaliti priznanjem za postignut rekord u proizvodnji kukuruza, koje je pre dve godine dobio od Sremske privredne komore, kao i od Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Miomir Miric sa diplomom novosadskog Instituta– Imao sam prinos od 11 tona i 680 kilograma, ali se priznanju, ipak, nisam nadao. Prijavio sam se na nagovor komšije Đorđa Krstića i jako sam se obradovao kada sam čuo da sam osvojio treće mesto. To mi je podstrek za dalje napredovanje, a recept za dobar prinos su agrotehničke mere koje primenjujem po propisima, a uz to kupujem i kvalitetno đubrivo. Obrađujem 12 hektara zemlje, od čega je u mom vlasništvu 9 jutara, dok je 13 jutara zakup. Tu gajim soju, kukuruz i pšenicu. Osim što se bavim ratarstvom, zajedno sa ocem i stricem držim i stoku, imamo devet krmača, nerasta i 60 tovljenika, tako da sve što proizvedem na njivi iskoristim kao hranu za svinje, uvezao sam te dve delatnosti – ratarstvo i stočarstvo baš kao i mnogi drugi. Nažalost, sada se od ovog posla sve teže može živeti pošto je cena svinja mala, tako da radimo sa čistim gubitkom. Zbog toga se ponekad i pokajem što sam izabrao ovaj posao, iako ga volim prvenstveno jer sam stalno napolju i u pokretu – kaže Miomir Mirić, poljoprivrednik iz Martinaca.

Miomir Miric iz MartinacaS obzirom da je još uvek mlad, kaže da nekome ko je njegovih godina nikako ne bi preporučio da krene u ovaj posao, sve dok se na nivou države ne ustanove neki bolji uslovi za poljoprivrednike. Kako ističe, tu prvenstveno misli na uvođenje nekih povoljnih kredita, zabranu uvoza svinja i povećanje otkupne cene proizvoda, kao i povećanje subvencija na zemlju.

Njegov otac Đorđe Mirić dodaje da su od onog vremena kada je Miomir pomagao njemu, sada stigli u fazu kada on pomaže Miomiru, a kao nasledinku u potpunosti mu je prepustio posao. Uglavnom se dogovaraju o svemu, ali ipak je odluka mlađeg člana porodice glavna.

Projekat “Ka evropskom agraru“ sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: