Toviliste sagradjeno pre 17 godina

Zemlju više nema ko da obrađuje

- U Rači su ostali samo stariji poljoprivrednici, u selu imamo samo jednog mladog perspektivnog poljoprivrednika, tako da se državi i ne isplati da ulaže u Raču – kaže Dragan Micić, 61-godišnji poljoprivrednik iz Sremske Rače

Piše: S. Mihajlović
Dragan Micic, poljoprivrednik iz Sremske Race- Radio sam kao mašinbravar 24 godine u Bagersko brodarskom preduzeću, na šljunkari u Rači, sve dok 1999. godine preduzeće nije otišlo u stečaj. Onda sam ostao bez posla, pa sam godinu i po dana bio na birou, sve dok nisam odlučio da počnem aktivno da se bavim poljoprivredom. Imao sam tada 3,5 hektara svoje zemlje, a sada radim još 1,5 hektar u arendu, sejem soju i kukuruz, treći usev ne mogu jer ako bih tih pet hektara podelio na tri useva ne bi imao ništa. Finansiranje setve nisam u stanju samostalno da obavim s obzirom da imam malu penziju, tako da opteretim repromaterijalom i soju i kukuruz, pa mi preostane tek nešto dobiti na kraju. Osim ratarstva pomalo se bavim i svinjarstvom. Tokom godine uhranim 25 svinja i presipam tako iz šuljeg u prazno. Svinje držim još od 1983. godine, jer su se time bavili i moji roditelji, a 2000. godine napravio sam i malo tovilište. Bio sam jedno vreme i povrtar, gajio sam papriku nekih pet šest godina, ali uvideo sam da se to ne ispati, jer su centri za prodaju daleko, a puno ima onih koji se bave tim poslom – ovako priča o svom poslu Dragan Micić, 61-godišnji poljoprivrednik iz Sremske Rače.

Prema njegovom mišljenju, trenutno je isplativije hraniti svinje, ali to je samo trenutno. Tov bikova je stabilniji, jer cena svinje je varirala između 110 i 200 dinara, ali on nema uslove za tov bikova.

Toviliste sagradjeno pre 17 godina- U vreme dok se moj otac bavio tovom svinja, ugovarao je proizvodnju sa „Mitrosremom“ i oni su mu uradili sve, a ja sad imam svoj traktor, skoro sve priključne mašine, ali ipak nemam zaradu, iako sve radim sam. Zato i tvrdim da se od poljoprivrede danas vrlo teško živi, a treba uložiti maksimalno sopstvenog rada. Oni koji žive u gradu nemaju pojma kakav je život nas u selu, ne znaju da ja radim po ceo dan na njivi a onda uveče kad dođem kući ponovo idem i celu noć provedem u štali jer se prasi krmača. A onda ujutro opet idem na oranje i tako sve u krug. Mi nemamo ni godišnji, ni bolovanje, zato i ne bih nikome ko je mlad preporučio da se bavi poljoprivredom. Mislim da za ovo vreme nema gore kletve nego reći nekome „dabogda bio seljak“ – priča Dragan Micić, poljoprivrednik iz Sremske Rače.

Kaže da bi seljacima u ovom delu Srema, konkretno u njegovom selu, država mogla dosta da pomogne, ali je skeptičan da će se to ikada desiti. Najveći problem, po njegovom mišljenju, je navodnjavanje.

– Imamo jedan kanal koji celom dužinom atara ide u Bosut. Uz neku ustavu i crpnu stanicu država bi mogla da nam pomogne kako bi se stvorila mogućnost za navodnjavanje. Ali, nema ovde u Rači više ko da obrađuje zemlju, ostali su samo stariji poljoprivrednici, u selu imamo samo jednog mladog perspektivnog poljoprivrednika, tako da se državi i ne isplati da ulaže u naše selo – kaže Dragan.

 

Projekat “Ka evropskom agraru“ sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Sremska Mitrovica