Dom kultrure, slankamenacki Vinogradi 2

Veliki planovi malih Slankamenačkih Vinograda

Renovirana je zdravstvena ambulanta, lekar je češće u selu, a do kraja godine asfaltiraće pet ulica koje sada nemaju asfalt

Piše: G.Majstorović

S.Vinogradi ulica levo ceka asfaltSlankamenački Vinogradi su najmanje selo u opštini Inđija. Nalazi se na severoistočnom delu njene teritorije, uz obalu Dunava i u njemu u većini žive Slovaci. Ime sela nije vezano za blizinu Starog i Novog Slankamena, nego za uzgoj vinove loze, sorte „slankamenka“.

Slovake koji su se pre dva i po veka doselili iz bačkog i peštanskog okruga u Staru Pazovu, Fruška gora je podsećala na staru domovinu i Visoke Tatre pa su krajem 19.veka na sremskoj planini podizali vinograde i pored njih omanje kućice. I kako nedavno reče predsednik Saveta Mesne zajednice Slankamenači Vinogradi Janko Aleksa, živeti u ovom selu, a nemati svoju lozu i vino, to je greh. Zato i danas žitelji ovog mesta imaju vinograde za svoje potrebe, a samo se nekolicina ozbiljnije bavi i vinogradarstvo. Selo je malo, ali veoma uredno, mami gostoprimstvom i pitominom. Mesno rukovodstvo i lokalna samouprava opštine Inđija se trude da stvore što pristojnije uslove za život u Slankamenačkim Vinogradima.

Evangelicka crkva u S.Vinogradima- Imamo dobru saradnju i to se pokazalo nedavno kada smo završili renoviranje naše zdravstvene ambulanete što je veliki pomak za naše građane. Sada dva puta nedeljno imamo adekvatan pregled. Mi smo 2016. godine pisali projekte  koje smo slali u nadležna ministarstva Republike Srbije i ti projekti su, kako se kaže, prošli. Do kraja ove godine imamo u planu da završimo asfaltiranje pet ulica, jedan spust na Dunavu i one koje su nam ostale ovde, baš u srcu sela, da dovršimo te asfaltne puteve. To je za sada, pa ćemo u narednom periodu videti šta ćemo dalje – kaže Janko Aleksa.

On, takođe, ističe da je za njih veoma značajna manifestacija „Pudarski dani“ koja ih podseća na tradiciju pudarenja i njihov dolazak na ove prostore. Svakog avgusta dolaze im gosti iz slovačkih mesta, pre svega Stare Pazove koju smatraju kao da su njen sastavni deo, ali tu su i gosti iz Inđije, Novog Sada i okolnih mesta.

U vinogradu mestanina Vladimira Fabrija- To je jedna stara tradicija. „Pudarske dane “smo mi osmislili da bi očuvali običaj pudarenja. Ceo ovaj prostor je bio pod vinogradima. Vreme je prošlo, mi smo ostali ovde i dobro smo tretirani u Republici Srbiji. Mi tu našu tradiciju  kroz „Pudarske dane“ čuvamo i nastavljamo, a lokalna samouprava opštine Inđija nas podržava u tome – objašnjava Aleksa i podseća da su se pudarenjem, todnsono čuvanjem vinograda bavili stariji ljudi, pudari koji nisu bili za neke aktivnije poslove, te je po njima njihova manifestacija dobila ime. Manifestacija se održava svake godina u avgustu u čast vinograda i vina, pudara i pudarenja, s ciljem da se prošlost ne zaboravi, da se neguje, da se stvaraju nove vrednosti koje će spajati ljude.

Projekat „Solidarnost na selu, solidarnost za selo“ sufinansira se sredstvima budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Inđija Projekti