• sreda, 24. april 2024.
Kako naučiti decu da vole čitanje  i knjigu
Projekti
0 Komentara

Kako naučiti decu da vole čitanje i knjigu

27. septembar 2018. godine

Mirjana Delić je supruga, majka, učiteljica, bibliotekarka, predsednica saveta mesne zajednice i instruktorka fitnesa, a ima slobodog vremena i za neke hobije

Piše: S.Đaković

мирјана делићMnogi čitanje smatraju jednostavnom, pasivnom aktivnošću koja uključuje linearno sricanje reči i postepeno usvajanje njihovog značenja. Baš suprotno, čitanje je vrlo složen proces koji od čitalaca zahteva visoki stepen aktivnog učešća pa uključuje mnoge kompleksne veštine. Uz pisanje i računanje, čitanje predstavlja osnovu procesa školskog učenja. Istraživanja su pokazala da deca i adolescenti koja uživaju u čitanju imaju razvijenije kreativne sposobnosti pa postižu bolje rezultate u školi i tokom studiranja. U najkraćem rečeno, smatra se da čitanje značajno doprinosi intelektualnom i mentalnom razvoju dece i da utiče na razvoj njihove sposobnosti i koncentracije.

Kako privući nekog da čita knjige, kako ga navesti da zavoli knjigu i da dolazi u biblioteku cilj je mnogih biblioteka pa i aktivnosti dečijih kreativnih radionica koje u mitrovačkoj Biblioteci “Gligorije Vozarović” vodi bibliotekarka Mirjana Delić.Sada su aktuelne  radionice subotom, a tokom raspusta održana je serija letnjih dečijih radionica koje su imale napred navedeni cilj – zavoleti čitanje i knjigu, dolaziti u bibilioteku.

на радионициMirjana Delić to uspeva i za mališane i devojčice zajedno sa svojim kolegama i gostima organizuje zanimljive skupove na kojima se čita knjiga, analizira i ilustruje pročitano, upoznaju razna zanimanja i ljudi koji ih obavljaju. Saznaju se tom prilikom mnoge nezpoznate stvari koje su toliko interesantne da deca kasnije postaju verni članovi biblioteke.

Po zanimanju učiteljica koja je taj posao radila 15 godina, Mirjana je višegodišnja bibliotekarka  i kaže da je to lepo zanimanje.

– Sa decom je veoma lepo raditi, to je velika čast, to je najlepše zanimanje koje se može raditi pogotovo za ženu. Raditi u  biblioteci je posebna čast, jer  tu dolaze deca koja vole da čitaju, koja sa ljubavlju dolaze i raditi sa njima nema kraj. Naši uspesi se uvek vide  jer mi nakon završetka radionica organizujemo razne skupove – izložbe, promocije i slično – kaže Mirjana, koja je pomoćnik direktora ove ustanove kulture, ali i predsednik Saveta Mesne zajednice “Matija Huđi”, supruga, instruktorka fitnesa, majka dvojice sinova – studenta medicine i srednjoškolca..

u fitnes klubuUz sve kućne i poslovne obaveze, ova žena stigne da bude instruktorka fitnesa i predsednik saveta velike gradske mesne zajednice.  Mirjana je i učiteljica deci koja imaju problema sa početnim čitanjem i pisanjem, pored toga, mnogo voli cveće pa mu posvećuje deo slobodnog vremena u kući i šire, a i  pomoćnica je direktora Biblioteke “Gligorije Vozarović”. Nije teško, kaže nam, jer kad čovek nešto hoće, on sve stigne  kada se dobro organizuje.

Projekat „Hiljadu lica naše žene“ sufinansiran je iz sredstava Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Stavovi izneti u ovom medijskoj projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: