Sa jednog od medjunarodnih turnira

Škola srećnog detinjstva

Dusan Sredic Piše: S.Belotić

Školica fudbala Sunce u Rumi postoji 15. godina, a osnovao ju je Dušan Sredić, čovek koji se bavio fudbalom, ali nikada kao fudbaler nije postigao veči uspeh, jer je, kako kaže, za njega bilo predodređeno da se posveti radu sa decom. Tu se beleži izuzetan uspeh, jer ova školica prevazilazi okvire Rume i regiona. To je i deo priče o razvoju sporta kod dece i razvijanju sportskog duha kod najmlađih uz igru i zadovoljstvo. Ovde nailazimo na klasičnu priču kada mališani kreću u svet sporta, ali ina onu drugu, srećno detinjstvo i na koji način navesti decu da na zdrav način zavole sport.

-Moraš voleti decu i fudbal, mora se uživati u zagrljaju i poljupcu, to je kod nas obavezno, jer prvo se stvara dobra energija, pa se tek onda radi. Stvaramo jednu lepu priču, i pored rada to je presudno. Moja uloga je veoma odgovorna i potrebno je mnogo strpljenja, ljubavi i želje da se deca upute u sport na pravi način. Sam rad mora biti rad kroz igru, da im ne bude optrerećenje, da u tome uživaju i da nesvesno postaju sve bolji. Nije dobro za tu decu što se danas pomerila granica kada se deca selektiraju za velike klubove. Nekada je prva selekcija dečaka bila sa 12 do 15 godina, danas čak sa šest, što je veoma rano za njih. Kod roditelja postoje nerealno velike ambicije da dete uspe, pa već sa šest godina se pred njih stavljaju velika očekivanja i zahtevi, a to je jako rano. Već se vide avioni, kamioni, milioni koje će dečaci da zarađuju , novinski naslovi sa enormnim milionskim ciframa, a to je jako porzano i strašno. Kod nas se ta ljubav prema sportu gradi kroz trening, rad, međusobni odnos dece, da se niko ne izdvaja, nisu bitne patike niti markirana garderoba, već samo otvorenost prema treningu i radu. Naravno da ima više ili manje talentovane dece, čak i netalentovane, primamo sve, samo da zavole sport i da im je lepo. Neka nastave da se bave i rekreacijom ili nekim drugim sportom, neka su stekli dva drugara za ceo život na našim treninzima, i za mene je uspeh postignut, kaže Sredić.

Trening na stadionu SlovenaKlub se tokom pet meseci u godini obavezno takmiči u Mini maksi ligi koja je zvanično takmičenje Fudbalskog saveza Srbije. Utakmice ove lige igraju u Šapcu, deo koji pripada Zapadnoj Srbiji. Zanimljivo je da je ekipa “Sunce” iz Rume pre dve godine osvojila prvenstvo Zapadne Srbije, iako teritorijalno ne pripadaju tu. Igraju i turnire u zemlji. Ovaj klub je možda i jedini tim iz Srbije koji je igrao prijateljsku utakmicu sa Barselonom pre deset godina. Svake godine su učesnici najvećeg turnira na svetu za decu do 10 godina u Beču. U pitanju je Balkan Alpe Adria Project, organizacija iz Beča koja okuplja dečake iz balkanskih zemalja za učešće na tom turniru i spaja ih sa Zapadnom Evropom, koju vodi organizator Austrijanac Aleksandar Rakovic. Dečači iz rumskog “Sunca” igrajući fudbal obišli u Poljsku, Bugarsku, Grčku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, čitavu Srbiju. Sarađuju sa svim velikim srpskim fudbalskim klubovima, Zvezdom ,Partizanom i Vojvodinom, pobeđivali su njihove ekipe usvojoj kategoriji, a neki dečaci već su selektovani od strane pomenutih klubova. Klub organizuje i turnir Sunce, do sad ih je održano 9, a od ove godine to je kvalifikacioni turnir za najveći turnir na svetu za decu od 12 godina. Ovogodišnji prvak je bila Crvena Zvezda i to je bio prolaz za takmičenje koje je održano u Sarajevu.

-Nekada se malo i preteruje sa takmičenjima , a trebalo bi da ih pustimo da se još igraju i još uživaju. Treba da vidimo njihovu kreativnost, da im na treningu pokažemo kako treba, a na utakmici da sami rade oni što su naučili. Petnaest godina radim sa decom. Na sport ih treba navesti bez tenzije i pritiska, mada je to danas jako teško jer su očekivanja prevelika. Ambicije roditelja prerano opterećuju decu. Važno je da su redovno na treningu, da im se stalno donosi nešto novo. To radimo unošenjem i nekih drugih sadržaja osim sporta, obilazimo naše manastire, pevamo, družimo se, živimo kao u bajci. Deca će kasnije biti svesna šta je to. I važno je što im ukazujemo na loše stvari u sportu. Moja ambicija je da budemo klub lepog detinjastva. Meni je dovoljno da pređu i u gradski klub, a najbolji idu u velike klubove. Pravilan odnos prema sportu važan je kad mladi fudbaleri dolaze u period adolescencije i kada se susreću sa negativnim pojavama u sportu, sa navijačkim grupama, sa nezdravim i nesportskim rivalstvom, koje ima katastrofalne posledice. Kod nas se ljubav prema jednom klubu zasniva na mržnji prema drugom, a mi ih u našem klubu učimo da poštuju sve, da se ne koristi izraz mržnja, što je veoma važno, dodao je Sredić.

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Ruma