na promociji sa sinom, suprugom ikolegama

Po receptima evropskih majstora, a sa primesom tradicije

Ono što je pre 60 godina započeo Milinko, nastavlja njegova snaha Marijana na koji je sada zvanično  registrovana Prerada mesa „Todošković“

Tekst:S.Đaković

Foto: Sl.Nikšić i  sajt firme

marijana todoškovićPorodica Todošković iz Kuzmina proizvodnjom suhomesnatih proizvoda bavi se već  60 godina. Začetnik je Milinko Miki Todošković, koji je davne 1962. godine otišao u Nemačku da radi, zaposlio se u industriji mesa, uči ovaj zanat  i naučio ga toliko dobro da je znao i sve  tajne nemačkih majstora, one koje primenjuju cenjeni nemački mesari i kobasičari u  proizvodnji. Kad je naučio dosta toga što je mogao da primeni u  praksi vraća se u državu i usavršava svoj zanat. Znanje koje je stekao u Nemačkoj kombinuje sa tradicionalnim, našim znanjem i receptima ovog podneblja, a sve to se i sada prenosi sa generacije na generaciju.

Mikija Todoškovića odavno nema, ali njegov zanat u proizvodnji suhomesnatih proizvoda još živi u delatnosti njegove porodice. Nastavljač je zvanično snaha Marijana, a pomaže joj  i suprug  Đorđe, a ako bog da, biće nastavljen i od strane njihovog sina, a Milinkovog unuka.

osvojene-medalje-i-diplome- Na ovogodišnje Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu osvojili smo medalju za kulen – hvali se Marijana.

I to je značajno za nastavak porodične tradicije u proizvodnji suhomestanatih proizvoda, jer se ova porodica  takmiči od početka devedesetih godina prošlog veka. Todoškovići  su osvajači mnogih nagrada : godine 1992. i 1993. dobijaju zlatnu medalju za kulen na Jugoslovenskoj kulenijadi u mestu Kneževo u Baranji, Republika Hrvatska, 1995. godine u Briselu osvajaju Eureka za kulen, a iste te godine u Bugarskoj osvajaju zlatnu medalju u Varna takođe za kulen. Naredne godine 1996. u Maroku stiže im nagrada za goveđi kulen, a od 1994. do 1996. dobijaju šest zlatnih medalja na Novosadskom sajmu opet za kulen

I od mitrovačke opštine dobijaju  1997. Novembarsku nagradu za ovu proizvodnju i dostignute rezultate, a na Novosadskom sajmu 2018. dobili su zlatnu medalju za kulen.

plata todošković- Spremni smo da, osim za svoje potrebe, kulen, sremsku kobasicu i pečenicu i sve drugo, radimo za druge, za tržište, a u tom pravcu smo nedavno pokrenuli svoju internet stranicu u saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj. Smatramo da ćemo tako uspeti još više i brže da stignemodo kupaca – ističe Marijana Todošković.

Todoškovići razmišljaju o razvoju i proširenju delatnosti. Ali šta god da bude, osnova će im biti porodični brend na osnovu koga su dobijali nagrade. Olakšicu u plasmanu vide i u krajem godine usvojenom pravilniku Ministarstva poljoprivrede koji omogućava malim i tradicionalnim proizvođačima mesa i mleka u Srbiji da od početka ove godine potpuno bezbedno i legalno izađu na tržište, bilo da se radi o prodaji robe s kućnog praga, lokalnim pijacama i marketima ili teritoriji cele države.

 

Projekat “Ka evropskom agraru“ finansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Sremska Mitrovica