Радна атмосфера у атељеу

Mali majstori stvaraju umetnička dela

- Moja ideja u Šidu je prihvaćena dosta dobro, jer je ovo prilika i da neko samo iz hobija može da pohađa časove crtanja i slikanja. Sastajemo se svake subote i uživamo ne samo u zajedničkom radu, nego i u druženju – kaže Miloš Ostojić, akademski slikar iz Šida

Piše: S. Mihajlović

Foto: M. M. i lična arhiva
Милош Остојић, академски сликар из ШидаVeć nekoliko meseci u ateljeu svoje porodične kuće u Šidu, akademski slikar Miloš Ostojić svoje sugrađane uči slikarskim veštinama. Kroz njegovu školu crtanja i slikanja „Art start“ do sada je prošlo oko pedesetak polaznika, mlađeg i starijeg uzrasta.

-S obzirom da radim u školi kao nastavnik likovnog i da prepoznajem dosta talenata među decom, odlučio sam da osnujem ovu školu, kako bi dao mogućnost svima koji to žele da se na adekvatan način razviju u ovom pogledu. U školi oni imaju priliku da steknu znanje iz oblasti likovnog izražavanja sa akademskim pristupom, pošto sam ja završio srednju umetničku školu i posle toga Likovnu akademiju u Beogradu. Moja ideja je u Šidu prihvaćena dosta dobro, jer je ovo prilika i da neko samo iz hobija može da pohađa časove crtanja i slikanja. Sastajemo se svake subote i uživamo ne samo u zajedničkom radu, nego i u druženju. Osim tehnika crtanja i slikanja, radimo i kolaž i kombinovane tehnike, kao i vajanje, u zavisnosti od uzrasta, ali gledam da crtež uvek bude polazna osnova svega, jer bez dobrog crteža nema ni dobre slike – on je najbitniji u samom izrazu. Takođe, polaznike učim  i tome  da je rad ono čime će oni usavršiti svoj talenat, odnosno da bez rada ne mogu da postignu rezultate – objašnjava slikar Miloš Ostojić iz Šida i dodaje da je najvažnije da polaznici razviju svoj talenat i ljubav prema umetnosti.

Jedna od talentovanih polaznica ove škole je i Jelena Krstonošić. Ona kaže da najviše  voli da crta ptice i dodaje:

Птице из дворишта као модели- Imali smo nekoliko modela kada smo crtali portrete, što je bilo veoma dobro, a radili smo i mrtvu prirodu. Volim da dolazim u ovu školicu, jer je atmofsera opuštena, lepo se svi družimo, tako da na ovo gledam više kao na odmor, a ne kao obavezu – kaže Jelena.

Kruna njihovog višemesečnog rada bila je nedavno održana izložba koju je Miloš organizovao kako bi javnosti pokazao koliko slikarskih talenata postoji u Šidu.

Део изложених радова полазника- Bila je to izložba više crteža nego slika i posetioci su bili u prilici da pogledaju prava mala umetnička dela, koja po svom kvalitetu mogu da pariraju završnom razredu srednje umetničke škole – kaže Miloš.

U školi je trenutno letnja pauza, a od septembra vrata ateljea su ponovo otvorena kako za dosadašnje učenike, tako i za one nove koji tek trebaju da otkriju ili razviju svoj talenat.

Miloš pravi izložbe za večnost

Иконостас у ПећинцимаTokom studiranja na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, Miloš Ostojić nije ni sanjao da će jednog dana da se bavi ikonopisom. Danas, sa samo 29 godina, ovaj mladi slikar može da se pohvali da je oslikao sedam crkava, odnosno sedam ikonostasa, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Prvo delo je uradio u pravoslavnom hramu u Australiji 2010. godine, a nakon toga oslikavao je ikonostase crkava u Norveškoj, u okolini Vršca, u manastrisu Sveta Petka, u Pećincima.

– Stalno me pitaju kada ću konačno da napravim svoju prvu samostalnu izložbu, a ja kažem da su moji radovi vidljivi svima i da pravim izložbe za večnost koje su stalno otvorene – kaže ovaj mladi slikar iz Šida.

Kategorije Reportaža Šid