• subota, 20. april 2024.
Šidski kuvar svetskog glasa
Reportaža | Šid
0 Komentara

Šidski kuvar svetskog glasa

24. jul 2018. godine

Nenad sa suprugom RebekomIako nije završio školu za kuvara, Šiđanin Nenad Lohinski, u svet kulinarstva zakoračio je sa 22 godine, jer je kod sebe prepoznao talenat, a pre svega veliku ljubav prema tom poslu. Najpre se otisnuo na Maltu, a odatle ga je put vodio u Italiju i Francusku, gde je spremanje hrane učio od najboljih kuvara sveta.

-Otišao sam na Maltu da bih se edukovao i to iskustvo mi je mnogo pomoglo u mom usavršavanju u svetu kulinarstva. Tamo me je zapazio kuvar koji je bio treći “soser” u Evropi i koji me je uzeo za svog pomoćnika. Zahvaljujući njegovim preporukama, proveo sam osam godina na specijalizaciji u restoranima u Palermu, Torinu, Lionu…Tamo nisam učio samo kuvanje, nego i mnogo druge stvari, poput toga koje boje povrća idu sa kojim mesom, koje vrste vina se slažu uz koje meso, odnosno sve ono što je neophodno da se pripremi kompletan obrok vrhunskog kvaliteta i ukusa. Recimo, šest meseci sam učio isključivo samo da pravim testeninu, onda sam isto toliko vremena učio samo to kako se prave sosevi, a sve to mi je bilo dragoceno znanje koje sada primenjujem u praksi. Veoma sam zadovoljan tom “školom” koju sam prošao, jer sam savladao sve tajne kulinarstva. Takođe sam se uverio i u to da kuhinja nema ni religiju ni vreme, da hrana govori univerzalnim jezikom, pomera granice i razbija sve predrasude. Jer, kada napravite neki obrok, najvažnije je samo to da onome kome ste ga servirali izmamite osmeh zadovoljstva na licu – priča Nenad Lohinski, kuvar iz Šida.

Jedan od najvećih kulinarskih izazova bio mu je onaj kada ga je angažovao čuveni časopis “Vog”, za koga je pripremao hranu tokom tri i po nedelje, koliko je trajao modni događaj u organizaciji tog časopisa.

-Pripremao sam doručak, ručak i večeru za oko 400 ljudi koliko ih je učestvovalo na tom događaju. Naravno, nisam radio sam, ali sam bio šef za mediteransku kuhinju, pripremao sam sve – od salata, preko ribe, do testenine. Nije bilo lako, ali tada sam pobedio sve svoje strahove i dokazao samom sebi da sam spreman da izađem u susret svakoj vrsti izazova na polju kulinarstva – priča Nenad.

Nakon 22 godine ovaj svetski kuvar je odlučio da se vrati u svoj rodni Šid i da svojim sugrađanima donese najbolje ukuse mediteranske kuhinje. Za sva jela koja sprema koristi samo tiganje, jer kaže da se na taj način najbolje sačuvaju ukusi svih sastojaka obroka i dodaje:

-Dostigao sam maksimum u svojoj struci, znam gde mi je mesto i znam da su mi otvorena vrata evropskih restorana u kojima sam radio, ako nekada poželim da se vratim tamo. Međutim, za sada nemam takve planove. Želeo bih da uspem baš ovde odakle sam krenuo pre toliko godina, jer znam da ovakva vrsta spremanja hrane ne postoji u Šidu, pa sam na nekin način želeo da edukujem ljude da se hrana može pripremiti na mnogo brži i lakši način, a da bude još ukusnija i hranjivija nego inače i da se mnogo toga može napraviti i bez mesa. Ja recimo testeninu pravim tako što je kuvam u tiganju 12 do 15 minuta, a sav nadev za picu kuvam u crnom i belom vinu. Naslednika za kulinarstvo u porodici nemam, niko od moje četvoro dece za sada ne iskazuje interesovanje za kuvanje, ali pomoć imam od supruge Rebeke.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: