MINISTRA OTVARA FARMU TOVLJENIKA

Otvorena najsavremenija farma tovljenika u ovom delu Evrope

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je u selu Zasavica 1 najsavremeniju farmu za tov svinja kapaciteta 2.400 grla u turnusu.

Vlasnik farme je Milovan Ivanković, a ukupna vrednost investicije bila je 40 miliona dinara, od čega je resorno ministarstvo pomoglo izgradnju i opremanje sa osam miliona dinara. Kapacitet farme je 2.400 grla u turnusu odnosno 7.200 tovljenika godišnje, sa potpuno automatizovanim sistemom hranjenja i ventilacije.

Po rečima vlasnika, reč je o najmodernijoj farmi u ovom delu Evrope.

Ministar Branislav Nedimović najavio je nove pravilnike koji će podržatii proizvodnju kvalitetnog mesa i nove podsticajne mere za stočare kao i promenu politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini. Nije cilj da se zemlja samo crpi, već i da se preko stočarstva poboljša kvalitet poljoprivrednog zemljišta i omoguće dugoročna ulaganja koja treba da donesu i veće prinose.

Ministar Nedimović je novinarima preneo i očekivanja da cene tovljenika još porastu i da istraživanja govore da će prosečna ovogodišnja cena tovljenika biti 180 do 185 dinara za kilogram.

Kategorije Ekonomija Sremska Mitrovica