• četvrtak, 25. april 2024.
Kraljevačka Žetva i dobrinačka Bostanijada
Vesti | Ruma
0 Komentara

Kraljevačka Žetva i dobrinačka Bostanijada

15. jul 2018. godine

Dobrinci, Kraljevci – U rumskom selu Dobrinci održana je osma po redu manifestacija “Bostanijada”. Ove godine bostanijada je poranila, a to su diktirali vremenski uslovi. Ranije skidanje bostana ipak nije poremetilo dobrinačku tradiciju niti uspešnu proizvodnju lubenica po kojoj je ovo selo poznato širom stare Jugoslavije. Ni manje površine pod ovom povrtarskom kulturom  nisu umanjile kvalitet, pa su se merile najteže i najslađe lubenice. Bostanijadu je i ove godine organizovala Mesna zajednica Dobrinci.  Najtežu izmerenu od 19,2 kilograma uzgojio je Miloš Radovac. Lubenica Dragana Grujića je prema oceni žirija bila najslađa i druga po težini, dok je treća nagrada za težinu pripala je Stevi Olujiću.

Radoslav Radovac Zepika

U isto vreme su susednom selu četvrtu godinu za redom Udruženje žena “Kraljevčanke” iz rumskog sela Kraljevci organizovale su manfestaciju “Žetve Kraljevci-bez žita ne možemo”.  Žetva je poranila, pa je ovaj najvažniji posao u kraljevačkim poljima već završen. Tako je ostalo i nešto vremena da se gosti upoznaju sa starinskim načinom žetve, pre nego što je našim njivama zagospodarila moderna poljoprivredna mehanizacija.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: